V nedeľu mnou doslova otriasla správa, že opozičné politické subjekty  Sloboda a solidarita (SaS) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) oficiálne podporia na post primátora Banskej Bystrice podnikateľa Igora Kašpera.

Tušila som to …

Minulý mesiac ma istá nemenovaná opozičná politická strana oslovila s ponukou kandidovať v jej mene v komunálnych voľbách do mestského zastupiteľstva a pozvala ma na nezáväzné stretnutie ohľadom blížiacich sa komunálnych volieb. Moja prvá otázka na predstaviteľov strany bola: Budete podporovať ako kandidáta na primátora Martina Klusa? Ich odpoveď ma prekvapila: „Klus nakoniec kandidovať nebude.“ Tak som sa opýtala, kto teda bude  hájiť farby opozície v primátorských voľbách.  Všetci len pokrčili ramenami, že nevedia a že sa o tom ešte rokuje…

Ako som sa dozvedela v nedeľu, tak SaS a OĽaNO už evidentne dorokovali a vo veci konkrétneho kandidáta na primátora majú viac než jasno.

Prečo nakoniec nekandiduje Klus?

V jednom z mojich starších blogov som písala, že opozícia postaví do boja o primátorské kreslo politológa Martina Klusa. A naozaj, ešte v januári Martin Klus oslovil druhý najsilnejší poslanecký klub v našom mestskom zastupiteľstve, Banskobystrickú alternatívu, a žiadal pre seba od nich podporu v blížiacich sa komunálnych voľbách, v ktorých mal kandidovať na primátora.

Medzitým sa v SaS niečo udialo a Martin Klus vypadol z hry. Myslím si, že tak urobil sám Klus z vlastnej iniciatívy, a zatrúbil tak na ústup dobrovoľne a veľmi rád.  Kto sa občas zastaví na oficiálnej facebookovej stránke Martina Klusa vidí, že prioritou Martina Klusa nie je komunálna, ale zahraničná politika. Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú už budúci rok a Klus sa svojimi politickými ambíciami na nadnárodnej úrovni ani netají. Samotný Martin Klus si je veľmi dobre vedomý jednej veci: keby kandidoval na primátora a ako kandidát opozície by náhodou aj  vyhral, znamenalo by to definitívny koniec jeho politickým ambíciám na európskej úrovni a on by sa na 4 roky upísal komunálnym „prízemným“ témam ako: kosenie trávy, oprava chodníkov a ciest, riešenie parkovacích plôch na sídliskách, odpratávanie snehu v zimných mesiacoch, atď. Na komentovanie aktivít Donalda Trumpa by mu už fakt nezostával žiaden čas a hlavne by to nikto od neho ani nečakal. S manželom sme si v tejto súvislosti robili srandu, že keby sme chceli politikovi Klusovi uškodiť, tak mu v komunálnych voľbách dáme svoj hlas ako kandidátovi na primátora a podporíme tak jeho zvolenie do tohto kresla.

Navyše, v SaS sú si veľmi dobre vedomí limitov Martina Klusa ako komunálneho politika. Nakoniec aj Klusova župná kampaň, ktorá stála SaS nemálo financií, žiadne oslnivé volebné výsledky Klusovi nepriniesla. V prieskumoch dlhodobo a výrazne zaostával ešte aj za Kotlebom. Ale že namiesto Klusa, SaS nasadí Kašpera, by ma ani v tom najhoršom sne nebolo bývalo napadlo. Ale politika je aj o prekvapeniach a veľakrát aj veľmi nepríjemných.

Ako SaS prišla na Kašpera?

Výsledky župných volieb ukázali jednu zásadnú vec, na ktorú vo svojich blogoch dookola upozorňujem: Opozičným stranám chýbajú v regiónoch vybudované funkčné a aktívne stranícke štruktúry a s tým súvisí i deficit ľudského kapitálu, t.j. výrazných, vzdelaných a angažovaných ľudí. V krajskom meste Banská Bystrica nebola koalícia v zložení SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS schopná ani len postaviť plný počet kandidátov na krajských poslancov, spomenuté politické strany mohli do volieb poslať 8 kandidátov, ale nakoniec kandidovalo pod ich straníckou hlavičkou len 6 ľudí. Najlepšie umiestnenie, ktoré dosiahli bolo 32. miesto z celkového počtu 80. Mimochodom, ešte aj traja „kotlebovci“ ich predbehli. Jedným slovo, teda presnejšie tromi, by som to nazvala: volebné opozičné  fiasko.

Takže, keď v SaS a OĽaNO vyvstala zásadná otázka, že koho postavíme ako kandidáta na primátora, keď nie Klusa, tak všetci asi len krčili ramenami. A potom niekto, a ja aj tuším, že kto, prišiel so „spásonosnou“ myšlienkou: Veď predsa máme Kašpera! No a čo, že má so Smerom toho spoločného viac než dosť! Alebo ako sa vraví: Účel svätí prostriedky. Smer treba poraziť a je jedno, že na to použijeme oficiálne bývalého smeráka!

Martin Klus a Igor Kašper sú kamaráti, počas župnej volebnej kampane nevyzerali ako politickí rivali, ale skôr ako tandem bojujúci proti Jánovi Lunterovi. Spája ich aj priateľstvo s podnikateľkou Erikou Karovu, ktorej vstup do politiky obaja aktívne podporujú.

Nápad s Kašperom už len stačilo predostrieť v Bratislave vedeniu a ako hlavný argument na podporu Kašpera pravdepodobne zaznelo: Nikoho iného aj tak nemáme!

Pre mňa osobne, ako voliča týchto dvoch strán, je oficiálna podpora SaS  a  OĽaNO pre podnikateľa Igora Kašpera ľadovou sprchou a doslova prefackaním, aby som konečne zobudila zo sna, že týmto dvom politickým stranám ide o naozaj Slušné Slovensko.

V tejto súvislosti som dnes na sme.sk uverejnila túto verejnú VÝZVU pre Igora Matoviča. Som zvedavá, či ju prijme.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.