Z detských čias, z rozprávok si pamätám, že pýcha nie je ľudská cnosť. Je to slovíčko, na ktoré sme postupne na Slovensku zabudli a nahrádzame ho rôznymi, nie však presnými náhradami.

Pár hodín po voľbách ma ohúrilo vyjadrenie europoslankyne Moniky Flašíkovej – Beňovej, ktorá sa v TA3 vyjadrila, že kampane pred druhým kolom sa nemohla zúčastniť, lebo si napĺňala svoj mandát v Štrasburgu. Facka voličom alebo ako to nazvať?

Poďme ďalej.

Ďalší europoslanec, župan BBSK Vladimír Maňka s radostným a neskrývaným úsmevom prijímal podporu politických strán a uvedomelých voličov pred druhým kolom. Zdalo sa, že nemôže prehrať. Čo sa už len môže stať, veď mu chýbalo pár percent a bol by tam. Odkazoval nám zo Štrasburgu, že jedine on je tým pravým a dopredu ďakuje za podporu. On, ktorý podobne ako Monika bojuje za Slovensko na európskej pôde. Tiež kandidát, Ľudovít Kaník so svojím slabučkým tímom dobrodruhov z SDKÚ odviedol dobrú robotu. Doteraz však nepochopil, že voľby Kotlebovi vyhral práve on. Pomenoval všetky problémy a našiel aj vinníka. Otvoril však dvere inému, pretože sám ako nositeľ Ficovho prívlastku „sociálny netvor“ nemal pre trvajúcu pamäť voličov žiadnu šancu. Nechtiac preniesol vlastné myšlienky a riešenia na Mariana Kotlebu, pretože on je dnes pre ľudí práve takým, kto nesklame a kto prináša nádej.

Nezlyhal volič, nesklamal občan. Sklamali politici, ktorí stratili akúkoľvek asertivitu a dôveru v poctivú politiku. Sklamal tretí sektor, ktorý dlhodobo podlieza nároky na volených zástupcov a ktorý vyťahuje nezaujímavé a pre občana nepodstatné témy. Pohár pretiekol, bol už veľmi dlho preliaty. Stačila kvapka a je rozhodnuté.

Jedno dnes už viem a so silnou istotou, Slovensko bude po 23. novembri úplne iné, ako bolo doteraz. Prejde skúškou, ktorá je prepotrebná. Budeme počuť a čítať, kto je vinný, kto to spôsobil. Sme v tom až po uši, priznajme si.

A na záver jedna dobrá správa, Marián Kotleba nebude primátorom Banskej Bystrice.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.