Keďže termín komunálnych volieb sa nezadržateľne blíži a volebná kampaň je v plnom prúde, pozrela som si záznam z augustovej tlačovej konferencie, na ktorej päť opozičných politických strán SaS, OĽaNO, KDH, SME RODINA – Boris Kollár a Progresívne Slovensko a klub nezávislých mestských poslancov Banskobystrická alternatíva (BBA) ohlásili pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami vznik veľkej protismeráckej koalície. Túto veľkú koalíciu označili za historické spájanie demokratických síl v našom meste a svorne ju nazvali Zaviazaní Kašperovi, pardon za preklep, Zaviazaní občanom. Po vzhliadnutí tohto politického divadla som nevedela, či sa mám smiať alebo plakať.

Kto je tu smerácky prisluhovač?

Hlavnými protagonistami už spomínanej tlačovej konferencie boli krajský predseda politickej strany Sloboda a Solidarita Radovan Sloboda a šéf poslaneckého klubu BBA Vladimír Pirošík.

Za hlavný cieľ tejto protismeráckej koalície označili obaja politici vyprevadenie Smeru a jeho prisluhovačov z banskobystrického mestského zastupiteľstva na smetisko dejín. Radovan Sloboda používal vo svojom prejave opakovane výraz „smerácki prisluhovači“.

V tomto kontexte mi chýbala zo strany Slobodu či Pirošíka jasná definícia toho, koho možno považovať za smeráckeho prisluhovača.

Ja budem narozdiel od týchto dvoch pánov konkrétna a dovolím si sem uviesť charakteristiku takzvaného smeráckeho prisluhovača.

Smerácky prisluhovač je teda ten, kto:

  • kandiduje ako stranícky kandidát za stranu Smer-SD a koalíciu ktorej je Smer-SD súčasťou

  • počas volebnej kampane sa na nás smerácky prisluhovač usmieva z bilbordov s logom strany Smer-SD

  • je členom poslaneckého klubu strany Smer-SD

  • dlhodobo hlasuje v zhode so stranou Smer-SD

  • dá si prihlášku do strany Smer-SD, ale oni ho tam nezoberú

  • v nedávnych župných voľbách ako kandidát na župana sa uchádza o podporu strany Smer-SD

A teraz otázka na členov banskobystrickej protismeráckej koalície:

Nie je náhodou človek, ktorý presne spĺňa všetky vyššie spomenuté kritéria pre smeráckeho prisluhovača, ako kandidát na primátora lídrom volebnej kandidátky nazvanej Zaviazaní Kašperovi, pardón zase preklep, Zaviazaní občanom?

Celá koalícia v zložení SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, PS a Banskobystrická alternatíva je absolútne neuveriteľná a doslova smiešna práve z toho dôvodu, že celú svoju existenciu stavia na totálnom antismeráctve, a pritom neooddeliteľnou súčasťou tejto koalície je aj ich kandidát na poslanca a primátora zároveň – Igor Kašper, ktorý:

  • kandidoval ako stranícky kandidát za stranu Smer-SD a jej koalíciu

  • počas volebnej kampane v roku 2014 sa na nás usmieval z bilbordov s logom strany Smer-SD

  • bol členom poslaneckého klubu strany Smer-SD

  • dlhodobo hlasoval v zhode so stranou Smer-SD

  • dal si prihlášku do strany Smer-SD

  • v župných voľbách ako kandidát na župana sa uchádzal o podporu strany Smer-SD

A moja skromná rada pre SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, PS a Banskobystrickú alternatívu pred blížiacimi sa voľbami teda znie:

Ak chcete byť pre voličov ako antismerácka koalícia aspoň trochu uveriteľní a autentickí, nemôže na čele Vašej kandidátky stáť kandidát na primátora Igor Kašper, teda človek, do bodky spĺňajúci všetky vyššie uvedené kritéria tzv. smeráckeho prisluhovača.

Rodinkárstvo na Mestskom úrade?

Radovan Sloboda z SaS a Vladimír Pirošík z BBA okrem nutnosti odstrániť z Metského zastupiteľstva smerákov a ich prisluhovačov, ďalej na tlačovej konferencii riešili aj údajné rodinkárstvo na banskobystrickom Mestskom úrade. Na celej ich komunikácii mi vadila opäť jedna vec – neboli konkrétni. Kydali na súčasné vedenie mesta zľava sprava a my sme sa ako občania vôbec nedozvedeli, koho zo svojej rodiny to ten Ján Nosko či Jakub Gajdošík alebo Martin Turčan údajne zamestnávajú na Mestskom úrade.

Opäť si dovolím byť, narozdiel od pánov z antismeráckej koalície, konkrétna a uvediem jeden príklad z praxe:

Keďže sme s pánom Igorom Kašperom susedia, občas bolo treba v tejto súvislosti niečo „vybaviť“ na Mestskom úrade v Banskej Bystrici a vtedy nám všetkým zainteresovaným z celej ulice prišli inštrukcie od Igora Kašpera v nasledujúcom znení, doslovne citujem mestského poslanca a v tom čase ešte člena poslaneckého klubu Smer-SD Igora Kašpera: „Zdravím všetkých, konečne máme zmluvu odsúhlasenú aj bankou, poprosím všetkých o podpis zmlúv ako tradične na matrike na Mestskom úrade u mojej sestry – prízemie vpravo, č. dverí 83 – Tatiana Styková.“

Áno, pani Tatiana Styková, sestra mestského poslanca a kandidáta na primátora Igora Kašpera je zamestnankyňou Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Igor Kašper zapojil do svojej aktuálnej volebnej kampane na post primátora doslova celú svoju rodinu – otec i jeho staršia sestra mu dokonca natočili podporné videá. A aj zamestnankyňa Mestského úradu pani Tatiana Styková je veľkou podporovateľkou svojho brata Igora Kašpera ako kandidáta na post primátora. Keď sa v diskusii na Kašperovom oficiálnom facebookovom profile riešila pravosť jeho prihlášky do strany Smer – SD, jeho sestra Tatiana Styková v tom mala jasno: „ … ak tam nie je osvedčený podpis (na prihláške) môžu si s tým s prepáčením r.. v…..“ Toť jasný a veľavravný odkaz od sestry Igora Kašpera a zamestnankyne Mestského úradu v jednej osobe, pani Tatiany Stykovej o tom, ktorú časť tela si predstavitelia politickej strany Smer -SD môže vytrieť prihláškou jej brata do ich strany.

A teraz by som rada poznala názor členov protismeráckej Kašperovskej koalície: Je podľa nich vyššie popísaná udalosť rodinkárstvom alebo nie? Ale keďže sa jedná o ich spolukandidáta Igora Kašpera, tak to asi rodinkárstvo nebude, že páni Sloboda a Pirošík?

SaS by sa mala v prvom rade ospravedlniť učiteľom zo ZŠ Jána Bakossa

Jedným z hlavných cieľov protismeráckej Kašperovskej koalície je, podľa slov saskára Radovana Slobodu aj to, aby všetky školy v meste mali rovnaké podmienky na svoj rozvoj.

Tu by som SaS navrhovala, aby sa v rámci svojej volebnej kampane v prvom rade ospravedlnila všetkým učiteľom Základnej školy Jána Bakossa, ktorým následkom konania člena SaS a zriaďovateľa súkromnej Základnej školy u Filipa, Juraja Droppu,  neboli v minulosti vyplatené finančné osobné ohodnotenia. Ja si totiž myslím, že učitelia verejných škôl si zaslúžia minimálne takú istú úctu a ocenenie ako učitelia súkromných škôl, i keď saskár Juraj Droppa učiteľov verejnej školy Jána Bakossa zo svojej pozície riaditeľa súkromnej školy pri stretnutí na chodbe školy ani len nepozdravil.

V tejto súvislosti len pripomeniem, že na čele protismeráckej koalície stojí kandidát na primátora Igor Kašper, ktorý je nielen spájaný so Smerom, ale je to zároveň aj človek, ktorý sa svojim hlasovaním v Mestskom zastupiteľstve aktívne podieľal na likvidácii verejného základného školstva v Banskej Bystrici.

SaS sa v minulosti ústami svojho člena Juraja Droppu vyslovovala za zrušenie dvoch základných verejných škôl: ZŠ Jána Bakossa a ZŠ Hronská v Šalkovej.

Banskobystrická alternatíva tiež v Mestskom zastupiteľstve vehementne obhajuje záujmy súkromných škôl a je aj personálne prepojená so súkromnou Základnou školou u Filipa, o čom však BBA na Mestskom zastupiteľstve a pred občanmi taktne mlčí.

Dá sa tejto protismeráckej koalícii vôbec veriť?

Ak SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, PS a Banskobystrická alternatíva chceli vytvoriť v Banskej Bystrici silnú a hlavne pre voličov dôveryhodnú koalíciu, tak v prvom rade si mali dať záležať na výbere kandidáta na primátora. A práve kandidát na primátora mal byť tým pevným a neotrasiteľným pilierom, na ktorom mala stáť táto široká koalícia. Tento kandidát mal koalíciu nielen spájať, ale ju aj čestne, poctivo a hlavne dôveryhodne viesť ako líder do volieb.

Ale opozičné strany zlyhali hneď na začiatku svojej cesty za vytúženým politickým víťazstvom v našom meste, a to tým, že si vybrali Igora Kašpera ako svojho kandidáta na primátora.

Byť dôveryhodnou politickou silou pre voličov a zároveň sa nechať viesť človekom, ktorý nielen že verejne klame a zavádza verejnosť, ale aj popiera svoju minulosť, sa totiž jednoducho nedá.

Tejto protismeráckej koalícii neveria ani jej vlastní členovia?

Koncom septembra protismerácka koalícia nazvaná Zaviazaní Kašperovi, pardon zase preklep, Zaviazaní občanom usporiadala na námestí v Banskej Bystrici zhromaždenie, ktorým si jej členovia chceli pripomenúť porážku mečiarizmu v pamätných voľbách v roku 1998. Zároveň to mala byť akási paralela so súčasnosťou a so snahou koalície Zaviazaní Kašperovi, pardon opäť preklep, Zaviazaní občanom, poraziť Smer-SD v blížiacich sa komunálnych voľbách.

Ak niekto čakal, že na spomenutom zhromaždení bude stáť v jednom šíku všetkých 31 kandidátov na mestských poslancov na čele s kandidátom na primátora Igorom Kašperom, tak bol doslova sklamaný. Účasť na tomto zhromaždení bola viac ako tristná, a to nielen zo strany občanov – voličov, ale aj zo strany samotných kandidátov na poslancov, ktorí sú súčasťou tejto koalície. Tí svojou hojnou neúčasťou na spomínanom zhromaždení dali jasne najavo, čo si o koalícii, ktorej sú súčasťou myslia a ako veľmi im záleží, či skôr nezáleží na jej úspechu vo voľbách. Necelé dva mesiace pred komunálnymi voľbami by mala byť totiž účasť na takomto zhromaždení doslova povinnosťou pre každého jedného člena tejto koalície.

Protismerácka koalícia na čele s kandidátom na primátora Igorom Kašperom musí teraz len dúfať, že slabá účasť občanov – voličov na spomínanom zhromaždení nie je predzvesťou ich volebného výsledku v blížiacich sa komunálnych voľbách.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.