Byť zverejnený ako dlžník mesta, teda dlhovať verejnosti, si zrejme nikto neželá. Verím, že väčšina z nás by radšej vymenila auto za lacnejšie, alebo si požičala financie v komerčnej banke a takýto dlh by si nimi splatila.

Zverejnený však neznamená videný, preto o dlžníkov mesta sa verejnosť musí zaujímať. Sú medzi nimi aj podnikatelia s vyše miliónovými tržbami ročne, ktorí zrejme nedocenili nevhodnosť dlhu verejnej inštitúcii a nenaplánovali si financie tak, aby dokázali zaplatiť mestské dane, alebo odvoz odpadu. Navyše sa skrývajú medzi ľuďmi, ktorí naozaj môžu mať vážne problémy. Jeden z takýchto bohatých neplatičov je pán Ľudovít Kartik.

Skoky na lyžiach – ne/úspešný príbeh?

S pánom Kartikom je spojený príbeh o ne/rozvoji skokov na lyžiach v Banskej Bystrici. Ako ich nadšenec získal od VÚC v roku 2012 skokanský areál Žlté Piesky za symbolické 1€ a od mesta bezodplatnú výpožičku pozemkov na vybudovanie parkovacích miest.

Športový klub Kartik BB je síce vlastníkom mostíkov, ale zdarma ich poskytuje ďalším klubom, ktoré fungujú vďaka dotáciám z lyžiarskej asociácie a za pomoci sponzorov. Situácia ako stvorená pre konflikty.

Prezident lyžiarskej asociácie sa v roku 2017 vyjadril, že pokiaľ budú mať spory v asociácii, nikdy nedokážu naštartovať také projekty, aké urobili v Čechách, alebo v Poľsku.

O rok neskôr sa konflikt vyhrotil a pán Kartik vypol v areáli Žlté Piesky elektriku a kluby tak nemohli trénovať v čase, keď sa im, ako sa vyjadrili, začalo dariť. Pán Kartik upozorňoval, že elektriku platí s vlastného vrecka.

V roku 2019 médiá písali o tom, ako „rodinný klan svojpomocne zachraňuje tradičný šport“ a ako za pár rokov dokázal nemožné. Takto vznikli ďalšie skokanské mostíky v Selciach, kde sa konajú aj posledné ročníky Medzinárodných  majstrovstiev Slovenska.

Aktuálnymi a snáď dobrými správami je vznik Klubu priateľov skoku na lyžiach a severskej kombinácie pred dvomi rokmi a rok potom, ako dvanásťročný syn zakladateľov klubu skočil v Taliansku 121 metrov na veľkom mostíku. Klubu sa pred pár dňami podarilo získať použitú umelú plochu z Talianska, ktorá sa plánuje použiť na skokanské mostíky na Žltých pieskoch, v Selciach aj v Tajove.

Zdá sa, že skoky na lyžiach na Slovensku udržuje pri živote najmä rodina Mesíkovcov zo Seliec a Kapustníkovcov z Badína.

Vlastník úspešnej firmy Kartik, sro

Ľudovít Kartik vlastní od roku 2004 firmu Kartik, sro, ktorá podniká v oblasti zemných prác, prípravy pre stavby, v demolačných prácach a tiež v sprostredkovateľskej činnosti aj v oblasti športu. Jeho tržby sú od roku 2015 v priemere 1 milión ročne, aj keď z dvoch miliónov v roku 2018 rapídne klesli. Stále však v roku 2021 predstavovali 850 tisíc Eur, teda 71 tisíc Eur mesačne Jeho dlh poisťovniam a štátu približne iba 11 000 Eur.

O dlhoch mestu nevieme, zrejme ich teda nemá. Ale uvedený je dlh pána Ľudovíta Kartika ako osoby vo výške 8 600 Eur. Pričom pán Kartik má rovnakú adresu, ako je sídlo firmy Kartik, sro.

Zhodujú sa aj dátumy narodenia vlastníka firmy Kartik sro a štatutára a predsedu športového klubu ŠK Kartik BB. Potvrdzujú to údaje vo verifikačnom dokumente Partnera verejného sektora a výpis z Registra neziskových organizácií.

Vlastník firmy Kartík a spol sro

Ľudovít Kartik vlastní od roku 2005 aj firmu Kartík a spol, ktorá sa premenovala z Kartík a Srnka,  založenej v 1992. Aj v nej podniká v oblasti zemných, výkopových a demolačných prác a aj v sprostredkovateľskej činnosti v oblasti športu. Dlh tejto firmy mestu je 31 500 tisíc Eur. Firma sa zdá byť dlhodobo nečinná a je aj dlžníkom poisťovní.

Názov firmy sa neodvoláva na pána Kartika, ale Kartíka. V minulosti v nej pôsobil aj pán Kartík s rovnakou adresou ako pán Kartik a s rovnakou adresou sídla, ako ŠK Kartik BB.

Ak niekto vie vyriešiť rébus s dĺžňom, nech dá vedieť. Podľa môjho výsledku je predseda športového klubu ŠK Kartik BB aj úspešný podnikateľ, ktorý sa spolupodieľal na stavbe ESC BB, ESC Zv, alebo Retail park Zvolen a zároveň aj majiteľom firmy Kartík a spol, ktorá nám dlhuje 31,577 Eur.

Partner mesta

Okrem bezodplatného prenájmu mestských pozemkov na parkovacie miesta, ktoré bolo pred dvomi mesiacmi obnovené, mesto v roku 2017 poskytlo klubu 1000 eurovú dotáciu na reprezentovanie mesta na pretekoch v spieraní na Novom Zélande.

Rozvíja aj priateľskú spoluprácu s jeho K-Sport Centrom v Rudlovej ktoré pán Kartík kúpil v roku 2005. (Na liste vlastníctva má pán Kartík rovnaký dátum narodenia ako v spomínaných dvoch prípadoch pán Kartik.)

Centrum poskytlo priestory pre Športový deň v Rudlovej financovaný mestom a poskytuje ich zdarma pre už tri ročníky akcie mestskej časti Rudlová, Spoznaj svojho suseda. Tu by sme sa mohli pýtať prečo komerčný podnik poskytuje svoje služby zdarma, alebo aj kto komu by mal zaplatiť. Či mestský úrad neposkytol 1 000€ na tretí ročník promo akcie K-Sport Centra, ktoré je iež v tesnej blízkosti Futbalovej školy Mareka Hamšíka.

Ako sa hovorí, dobré účty robia dobrých priateľov. Myslím si, že ak chce MsÚ znížiť počet neplatičov, mal by si vybudovať autoritu a mal by zastaviť partnerské vzťahy so svojimi, teda našimi dlžníkmi. Mohol by tiež vyzvať svojich partnerov, aby na webových stránkach svojich firiem, alebo organizácií uvádzali aj mená zodpovedných osôb. Mohol by samozrejme kadečo, keby bola vôľa a požiadavka.

Odkazy:

https://mybystrica.sme.sk/c/20886852/koniec-skokov-na-lyziach-v-banskej-bystrici.html

https://sport.aktuality.sk/c/419724/mlady-skokan-na-lyziach-hektor-kapustik-let-jesenneho-listu-za-obzory/

https://dajto.markiza.sk/clanok/1984735

http://www.slovak-ski.sk/skoky-na-lyziach/vysledky

https://www.sportinak.sk/u-lyziarov-stale-nie-je-mier–mersich-sa-stal-viceprezidentom–jeho-oponentov-vylucili

https://dennikn.sk/712451/sef-lyziarov-odstupil-bojoval-som-za-reprezentantov-no-bol-som-bezmocny/

https://finstat.sk/36623229

https://sjz.sk/skokom-na-lyziach-samostatnost-uskodila-no-veria-v-obrodu/zastupca-useku-severskej-kombinacie-ludovit-kartik-a-zastupca-skokanskeho-useku-jan-tanczos/

https://www.finreg.sk/subjekt/3255737

https://sportky.zoznam.sk/c/135272/lyziarska-kauza-pokracuje-zvaz-reaguje-na-vyjadrenia-zampovcov

https://www.ifirmy.sk/firma/109557-kartik-spolsro

https://ives.minv.sk/rmno/detail?id=c4%2fgL%2fEKn%2bAA1t1bMM40kpnpidepswM%2b%2bhHMiaAErrDhFI66cSlity46IUAGHf6L

https://rpvs.gov.sk/rpvs/Partner/Partner/Dokument/30813

https://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=1185&SID=3&P=1

https://www.transparex.sk/organization/sk/31577288/profile

 

Autor blogu:

Marta Medzihradská

Občianska aktivistka, blogerka