Páči sa Vám dnešná podoba Námestia? Už sa k nej vyjadrili všetci odborníci a politické „kapacity“, len nikto sa nezamyslel, čo s ním ďalej a kde je problém? Okrem pekných letných dní je väčšinou poloprázdne. Niekedy dokonca úplne pusté.

namestie       Ťažko sa v jeho okolí parkuje alebo je parkovanie drahé ako káva, ktorú si narýchlo vypijete. Je posiate aspoň letnými terasami, ktoré do neho vlievajú aký taký život. Ale čo na jeseň, v zime alebo na jar? Prežívanie obchodníkov na Námestí a v okolitých uličkách je hodné pochvaly. Príde k nim totiž málokto. Kultúrne a spoločenské akcie sa častejšie objavia iba pred voľbami, tento rok ani to. Asi bolo dôležitejšie opraviť po štyroch rokoch poslanecké cesty a chodníky. I tak sa dá. Obchodné centrá z nás urobili konzumentov bez precítenia. V noci na  Námestí často vyrevujú opilci. Cez deň ho okupujú žobráci, zafúľanci a bezdomovci.

Poďme na to spolu!

            Všetci hľadáme vinníka, svetová kríza, Europa shopping, mestský úrad, … čo takto naša vlastná neschopnosť? Súhlasím, že faktorov ovplyvňujúcich to či v meste bude život alebo nie je mnoho a mesto má v tomto výrazný podiel viny. Nehľadám však chyby ale riešenia. korzo 2

            Čo keby sme z nášho Námestia urobili všetkým známe a často spomínané KORZO? Poviete si však ho tu máme alebo lepšie povedané mali sme? Korzom označujeme pešiu zónu v centre mesta, ktorá ma reprezentačný charakter. Je to zóna oddychu, magnet pre turistov, výklad miestnej kultúry, divadla, maliarstva a iných umení. Miesto posiate mímami a živými sochami. Tiež výbornou kávou, sladkosťami a reštauráciami, ale aj obchodmi s jedinečným lokálnym tovarom.  korzo 3

         Čo keby sme skúsili toto naše  KORZO spáchať spoločne? Pokúsme sa urobiť z centra mesta miesto, kde začnú ľudia aktívne tráviť voľný čas a čo je dôležité,  nie len v lete. Ponúknuť občanom dôvod prísť do mesta. Je množstvo voľného priestoru v pasážach domov, v zadných traktoch historických budov, v bočných uličkách. Medzi nami je veľa šikovných profesionálnych, ale aj amatérskych umelcov – maliarov, hercov, tanečníkov či hudobníkov. Nielen profesionálov,  ale aj obyčajných ľudí, tvoriacich pre radosť, schopných zmeniť dnešnú Bystricu. Spojme potrebu niečo z Námestím urobiť s možnosťami mesta ako veľkého priestoru a so schopnosťou jej obyvateľov priniesť život do tejto časti mesta.

korzo 1          Banská Bystrica môže byť opäť dôstojným spoločenským a kultúrnym centrom. Turisticky atraktívnym jedine kvôli Námestiu. Pustime sa spoločne do toho! Bez zbytočných prekážok, hľadania dôvodov, analýz a dlhodobých stratégií, bez očakávania okamžitého zisku, pretože ten dlhodobý je dôležitejší. Urobme si sami z Bystrice mesto oddychu a radosti zo života.

Autor blogu:

Ladislav Lukáč

V Banskej Bystrici som vyrastal, študoval a žil prakticky celý život. Dlhé roky tu podnikám a aktívne sa zapájam do rozvoja nielen podnikateľského, ale aj spoločenského života. Vidím, že zmeny, ktoré potrebujú regióny je možné urobiť v parlamente, preto sa v tohtoročných voľbách u vás uchádzam o post poslanca Národnej Rady Slovenskej Republiky za #SIEŤ pod číslom 29.