Viaceré mestá dnes bojujú s herňami na ich území. Asi najznámejšia v boji proti hazardu je v posledných rokoch Bratislava. Pozitívny príklad však máme aj neďaleko. V Ružomberku nenájdete ani jednu herňu. Na Slovensku je ďalších 80 miest a obcí, kde sa to podarilo.

Naše mesto je jedno z mála, kde herne pribúdajú. Keď sa prejdete po meste, vyzerá to, ako keby išlo o poriadne lukratívny biznis. V posledných rokoch ich totiž mnoho pribudlo. Najhorší pohľad je na Hornej ulici, kde sú štyri hneď vedľa seba asi na 100 metroch. Miestni Bystričania premenovali túto ulicu na Hernú. Ešte horšia situácia je momentálne na Fončorde. Veľa herní tu vzniklo najmä v posledných 2 až 3 rokoch. Drogy, hluk a strach trápia mnohých Fončorďanov. Nie, nevymyslel som si to ja. Ľudia mi to povedali priamo v uliciach. Som presvedčený o tom, že najlepším riešením je ich zrušenie na celom území Banskej Bystrice, napr. po vzore Ružomberka.

Jednou z priorít vedenia každého mesta by malo byť, aby tento biznis na ich území skončil a bol vytlačený na perifériu. Viem, že to nebude ľahké. Tak ako vy, ani ja však nechcem, aby moje deti, vaše deti, priatelia a známi dennodenne chodili okolo nich. Či už idete domov, do obchodu alebo na poštu. Tu budeme však potrebovať veľkú pomoc aj od obyvateľov mesta, keďže podmienkou zrušenia herní je spísanie petície Banskobystričanmi. Musí nás byť viac ako 20-tisíc. Spolu to musíme dokázať.

Autor blogu:

Igor Kašper

Narodil som sa v Banskej Bystrici, kde so svojou rodinou aj žijem. Študoval som na Obchodnej akadémii v našom meste, následne na Ekonomickej univerzite v Bratislave, odbor Účtvovníctvo a a audítorstvo. Pôsobil som ako manažér, ekonóm a bankár. Ekonomike sa venujem dodnes, či už na úrovni komunálnej politiky alebo podnikania. Od roku 2010 som mestským poslancom, momentálne aj predsedom finančnej komisie v meste, členom mestskej rady a predsedom Výboru mestskej časti. Nikdy som v živote nedostal nič zadarmo, všetko som si musel vybojovať sám. Som ženatý a mám 2 deti. Mám 37 rokov.