Minulý týždeň, pár dní pred veľkonočnými sviatkami sa stal Ján Lunter politikom, na ktorého sa upriamila pozornosť najčítanejšieho bulvárneho média na Slovensku. Ján Lunter a jeho tím sa stali hneď dvakrát po sebe hlavnými protagonistami článkov uverejnených v denníku Nový čas a rozhodne sa o nich nepísalo v pozitívnych súvislostiach.

Nový Poriadok odmeňovania pracovníkov Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)

Celá kauza sa začala pomerne nevinne. V pondelok 26. marca sa konalo v Lučenci výjazdové zasadnutie krajského zastupiteľstva, na ktorom riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý predložil návrh vedenia BBSK na zmenu Poriadku odmeňovania pracovníkov Úradu BBSK. Ako dôvod na zmenu odmeňovacieho poriadku Hollý uviedol, okrem iného, aj potrebu jeho zosúladenia s aktuálnymi potrebami pre efektívne riadenie spomínaného úradu.

K pôvodne predloženému návrhu na odmeňovanie pracovníkov Úradu BBSK mali výhrady najmä členovia poslaneckého klubu strany Smer-SD a tiež poslanec Marian Kotleba. Ich pripomienky boli vedením kraja akceptované a zapracované do návrhu, o ktorom poslanci nakoniec aj hlasovali.

Následne tak nový Poriadok odmeňovania pracovníkov Úradu BBSK jednohlasne schválili všetci poslanci krajského zastupiteľstva.

Na zasadnutí zastupiteľstva síce bývalý župan ostro kritizoval súčasné vedenie kraja ohľadom odmeňovania pracovníkov úradu a jeho novej organizačnej štruktúry, nič ale nenasvedčovalo tomu, že by toto zasadnutie krajského zastupiteľstva prilákalo väčší záujem médií alebo širokej verejnosti. Na druhý deň však už bolo všetko inak …

Mohol mať riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý skutočne plat viac ako 7 000 eur?

Najčítanejší celoštátny denník Nový čas uverejnil v utorok 27. marca článok s názvom: Navrhli si poriadne zvyšovanie platu: Zamestnanci banskobystrockej župy si chceli schváliť vyššie platy ako má premiér.“ Článok sa na webovej stránke denníka okamžite zaradil medzi najčítanejšie tituly, na facebooku má v súčastnosti viac ako 3 300 zdieľaní a v diskusii viac ako 200 príspevkov. Autor článku napríklad tvrdí, že pôvodne predložený nový poriadok odmeňovania zamestnancov BBSK umožňoval, aby riaditeľ úradu Matúš Hollý mal mesačný príjem, aj s odmenami a príplatkami za riadenie, vo výške viac ako 7 000 eur mesačne.

Informácie uvedené v článku okamžite vyvolali vlnu pobúrenia hlavne v internetových diskusiách a komentároch na sociálnych sieťach, v ktorých ľudia rozhodne nešetrili slovami kritiky na adresu Jána Luntera a jeho tímu.

Vedenie kraja okamžite reagovalo na vzniknutú situáciu tlačovou správou, v ktorej dementovalo tvrdenia uverejnené v Novom čase a informácie uvedené v spomínanom článku označilo za nepravdivé.

Reakcia redakcie Nového času nenechala na seba dlho čakať a už vo štvrtok 29. marca si mohli čitatelia denníka prečítať ďalší článok s názvom: „Banskobystrický župan Lunter o plate úradníkov klame: Riaditeľ úradu mohol zarábať viac ako premiér“ Aj tento článok sa v priebehu dňa dostal v internetom vydaní denníka medzi top 10 najčítanejších článkov a na facebooku má viac ako 1300 zdieľaní. Advokát Marek Benedik, ktorého Nový čas požiadal o právnu anylýzu pôvodného poriadku odmeňovania zamestnancov Úradu BBSK, sa pre denník vyjadril nasledovne: „Formulácie použité v pôvodnom návrhu (Odmeňovacieho poriadku) sú formulované presne tak, aby pripúšťali aj taký výklad, že riaditeľ úradu môže mať mzdu vo výške 7 241 eur mesačne.“

Lunterov Úrad vzápätí reagoval na spomínaný článok vyhlásením, v ktorom potvrdil a právne zdôvodnil svoje pôvodné stanovisko a teda, že plat riaditeľa úradu podľa žiadneho návrhu nikdy nemohol dosiahnuť hodnotu presahujúcu 7-tisíc eur.

Diabol sa skrýva v detailoch …

Na začiatku mediálnej prestrelky župan Lunter kontra denník Nový čas bol, na prvý pohľad možno bezvýznamný detail, t. j. pôvodné znenie bodu 2 paragrafu 9 Poriadku odmeňovania zamestnancov Úradu BBSK, ktorý sa najprv priamo týkal odmeňovania riaditeľa úradu a ktorý hovoril, za akých podmienok a do akej výšky môže byť riaditeľovi úradu poskytnutá odmena.

A práve možná výška odmeny a samotná možnosť udelenia príplatkov pre riaditeľa úradu sa stali terčom kritiky krajských poslancov za stranu Smer-SD a Mariana Kotlebu.  Následne si na podmienky finančného ohodnotenia riadiacich pracovníkov banskobystrického župného úradu posvietil aj denník Nový čas.

Samozrejme, že redakciu denníka Nový čas niekto musel o kritike Jána Luntera zo strany krajských poslancov detailne informovať.

Najlepšou stratégiou je prevencia

Mohol sa Ján Lunter a jeho tím vyhnúť zbytočnej mediálnej vojne s denníkom Nový čas, ktorá ich môže pripraviť o dôveru tisícov ľudí a výrazne poškodiť ich dobré meno? Ján Lunter a jeho tím si musia v prvom rade uvedomiť jednu zásadnú vec: banskobystrické krajské zastupiteľstvo nie je „Lunter friendly“, teda nie všetci poslanci krajského zastupiteľstva sú Lunterovými priaznivcami. V zastupiteľstve sú poslanci, a nie je ich málo, ktorí striehnu na každý Lunterov prešľap, na každú jednu chybu, hoc aj neúmyselnú, urobenú možno z nevedomosti či z dočasnej neskúsenosti. Ján Lunter a jeho tím si musia dávať veľmi veľký pozor napríklad na to, aké návrhy uznesení predložia poslancom. Všetky ich kroky sú pod drobnohľadom ľudí, ktorí o ich zaváhaní alebo pochybení, budú okamžite informovať verejnosť a média. Každý Lunterov „krok vedľa“ využijú vo svoj prospech a zároveň v neprospech samotného Luntera.

Lunterovcom sa už nesmie stať, že do pléna predložia uznesenie, ktoré vo svojich detailoch skrýva mediálnu bombu, ktorá má potenciál poškodiť povesť vedenia kraja.

Kauza „Odmeňovania zamestnacov úradu“ by mala byť mementom a výstrahou, ako sa veci nemajú robiť.

Už na začiatku celej kauzy bolo jasné, že Lunterovci mediálnu vojnu s najčítanejším slovenským denníkom jednoducho nemôžu vyhrať. Aj keď sa priaznivci Jána Luntera o Novom čase vyjadrovali opovržlivo ako o bulvári, ktorý nikto rozumný nečíta, opak je pravdou. Nový čas má obrovskú silu v tom, že dokáže výrazne ovplyvniť verejnú mienku, práve vďaka tomu, že je najčítanejším médiom na Slovensku vôbec. A kto ho číta? Ľudia, voliči, desaťtisíce ľudí a desaťtisíce voličov.

Navyše denník Nový čas je zatiaľ súčasťou najväčšieho multimediálneho vydavateľského domu na Slovensku – Ringier Axel Springer Slovakia. Súčasťou jeho produktového portfólia je aj internetový portál Aktuality.sk, na ktorého stránke sú uverejňované aj články Nového času (samozrejme tam nájdete aj tie o Lunterovi). Aktuálna mesačná návštevnosť uvedeného portálu je vyše 2 000 000 reálnych používateľov.

Naproti tomu vyhlásenia tlačového odboru Úradu BBSK uverejnené na facebooku a na webovej stránke župy ako reakcia na články v Novom čase sa dostali tak maximálne k stovkám čitateľov, a aj to sa jednalo väčšinou o priaznivcov Jána Luntera, ktorých Ján Lunter o svojej pravde ani veľmi presviedčať nemusel. K desaťtisícom ľudí na celom Slovensku sa však už obhajoba Jána Luntera a jeho tímu nedostala. Nový čas je mediálnym obrom a facebook Jána Luntera je oproti nemu len trpaslíkom, v zmysle sily či schopnosti výrazne ovplyvniť verejnú mienku.

Kotleba a aj Smer-SD si prišli na svoje

Marian Kotleba neváhal a vzniknutú situáciu, ohľadom sporného nového odmeňovacieho poriadku zamestnancov župy, využil okamžite vo svoj prospech. Na svojom oficiálnom facebookovom profile zverejnil zostrih svojho vystúpenia počas zasadnutia krajského zastupiteľstva, v ktorom podrobil nový systém odmeňovania zamestnancov úradu a aj vznik nových pozícií na úrade ostrej kritike. Následne na svojom profile zdieľal články uverejnené aj v Novom čase, ktoré vykresľovali Jána Luntera ako klamára, ktorý chce neprimeraným spôsobom finančne ohodnotiť „svojich“ ľudí na úrade. Marian Kotleba a jeho strana sa po prehre v župných voľbách evidentne otriasli a idú ďalej, posmelení dvojpercentným nárastom voličských preferencií v poslednom zverejnenom prieskume verejnej mienky. Marian Kotleba ako krajský poslanec je a bude pre Jána Luntera počas najbližších piatich rokov neúprosným oponentom, ktorý nepremárni žiadnu príležitosť, aby poukázal na každé jedno prípadné Lunterovo zlyhanie a chybu a okamžite to využije vo svoj politický prospech.

Lekcia sociálneho cítenia od strany Smer-SD pre Jána Luntera

Až do minulého týždňa sa mohlo zdať, že Ján Lunter a Smer-SD budú žiť v kraji počas najbližších 5 rokov vo, výsledkami volieb, vynútenej symbióze. Opak však môže byť pravdou. Boli to práve poslanci strany Smer-SD, ktorí nahlas a verejne upozornili na, podľa nich, nedostatky v novom odmeňovacom poriadku pracovníkov župného úradu a navrhli ich nápravu. A práve tieto verejne prezentované výhrady strany Smer-SD spustili lavínu nedávneho mediálneho ataku na Jána Luntera a jeho tím. Dokonca to celé strana Smer-SD odkomunikovala tak šikovne, že ich konanie v závere vyznelo ako lekcia sociálneho cítenia pre Jána Luntera a jeho tím.

Poslanci za Smer totiž počas rozpravy o nových pravidlách odmeňovania najprv skritizovali príliš vysoké možné platy a odmeny pre vedúcich pracovníkov úradu a zároveň ako protiklad k situácii na úrade upozornili na nízke platy stoviek zamestnancov zariadení, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a situáciu tu označili za neúnosnú. Následne, hlavne vďaka iniciatíve krajských poslancov za Smer-SD,  zastupiteľstvo zaviazalo vedenie kraja vyčísliť finančný dosah poslaneckého návrhu na zvýšenie osobného príplatku všetkým 3 100 zamestnancom BBSK o sumu 100 eur.

Imidž kraja

Minulotýždňové články uverejnené v najčítanejšom slovenskom denníku boli nadmieru kritické k osobe Jána Luntera a jeho najbližším spolupracovníkom. Negatívne informácie o vedení kraja sa dostali k obrovskému množstvu ľudí. Imidž kraja, teda obraz kraja v očiach ľudí, treba budovať nielen smerom von (k zahraničným partnerom a turistom), ale hlavne smerom do vnútra. Obyvatelia kraja musia mať pocit, že kraj riadia ľudia, ktorým môžu dôverovať a ktorým nejde len o peniaze, ale o dobrú vec.

Po informáciách zverejnených minulý týždeň v médiach na adresu Jána Luntera, môže byť dôvera veľkého množstva ľudí vo vedenie kraja silne otrasená, čo môže mať negatívne politické následky, napríklad v podobe posilnenia extrémistických síl. Ján Lunter a jeho tím by mali teraz robiť všetko tak, aby sa už nikdy viac nestali terčom podobne silného a negatívne ladeného mediálneho ataku, spúčťačom ktorého môže byť, hoc aj, na prvý pohľad bezvýznamný detail v ich práci.

Čaká ich v tomto smere ešte dlhá a ťažká cesta. Vybrali si ju však sami. Držme im na nej palce.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.