Človek by neveril, čo radosti môže urobiť nový zelený asfalt v centre mesta. Vytešuje sa z neho najmä primátor, lebo vraj prinesie do historického jadra život.

Hovoríme o Banskej Bystrici a udalosti prvého júlového týždňa, ktorým bolo otváranie „Banskobystrického korza“ na Námestí SNP. Neviem, či ste si všimli, ale prednedávnom sme dokončili výmenu zeleného asfaltu na Dolnej ulici a Námestí SNP. Môj priateľ  túto zelenú cestu prirovnal k rieke. Keď tak nad tým rozmýšľam, je to veľmi priliehavé prirovnanie: táto životodarná rieka má tú čarovnú moc priniesť život do centra mesta. Oživiť terasy, okolie fontány, obchodíky, zmrzlináreň či hodinovú vežu,“ nadchýna sa primátor Peter Gogola vo svojom stĺpčeku júlových Radničných novín.

Nič proti zelenému asfaltu, ktorý vskutku oživil centrum mesta, ibaže ten už mal byť hotový pred dvomi rokmi v rámci prvého mestského PPP projektu. Dočkali sme sa ho až teraz z mestského rozpočtu. Apropó krásne Námestie SNP – to  opeknelo najmä začiatkom 90-tych rokov minulého storočia, keď sa tu urobila prvá pešia zóna na Slovensku a majitelia okolitých historických budov ich postupne zrekonštruovali aj s historickou Radnicou.

Sedím v kancelárii až sa mi z kečky parí – ako vravievajú Banskobystričania. Dnes je vonku tak teplo, že pes mačku krokom naháňa. Ale vedenia mesta sa plážová nálada nechytá – práce má vyše hlavy. Rekonštrukcia ZŠ Moskovská, údržba verejnej zelene, množstvo podnetov od obyvateľov mesta na vyriešenie problémov a nedostatkov,“ napísal primátor krátko po svojom návrate zo služobnej cesty v USA.

Nič proti práci vedenia mesta aj v horúcom lete, ale ZŠ Moskovskú aj s ďalšími tromi školami sme mohli mať za 5 miliónov z eurofondov už dávno za sebou, nebyť toho nešťastného verejného obstarávania. Teraz nám štát poskytne dodatočne aspoň milión na jednu školu. Ostatné sú mimo hry, lebo ani v mestskom rozpočte nie sú peniaze nazvyš a eurofondy na ne odišli niekam do večných lovíšť.

Podobné je to aj s verejnou zeleňou v dvoch historických mestských parkoch (Leninovom a pri kaštieli Radvanských), na ktorých komplexnú rekonštrukciu sme už mohli mať v roku 2011 pol milióna eur z eurofondov. Ibaže vedenie mesta akoby o pripravovaný europrojekt vtedy nemalo záujem. V Banskej Bystrici je to tak.

Zdá sa, akoby tá letná  horúčava vyvolávala u primátora podobné stavy snívania za bieleho dňa, ako u jeho prednostu. Ten sa rozhodol svoj sen o Bystrickom mori presadiť stoj čo stoj. Najnovšie s pomocou ružomberského architekta presviedča miestnych podnikateľov a fachmanov v cestovnom ruchu, že je to skvelá myšlienka, ktorú by bol hriech neuskutočniť práve v Banskej Bystrici. A keď už aj nie so slanou morskou vodou, tak aspoň s tou  termálnou z Medokýša.

Tak či onak, máme radi leto, v Banskej Bystrici aj zelený asfalt a možno v budúcnosti i zrekonštruované Plážové kúpalisko, len aby sme si pritom zachovali chladné hlavy. To platí najmä pre vedenie nášho mesta…

V Banskej Bystrici, 14.júla 2013                                                                             Miro Toman

Autor blogu:

Miro Toman

Živnostník z Banskej Bystrice. Pôvodným povolaním statik, chviľu aj politik a mestský poslanec, teraz redaktor portálu bystricoviny.sk, ktorý otvorene píše, čo si myslí.