Zrušenie, nezrušenie „bakošky“ sa  stalo predvolebnou témou. Najnovšie sa jej zhostil nezávislý kandidát na primátora Ján Nosko na svojom, predpokladám, novom blogu. https://bbonline.sk/blog/za-chaos-pri-ruseni-skol-by-sa-mal-niekto-ospravedlnit Škoda (alebo na šťastie?), že to nie je téma, v ktorej sa vyzná a pravidelne sa k nej vyjadruje. Oneskorená rekcia kandidáta trafila úplne vedľa. Lekár sa pustil do učiteľa v téme školstvo.

Pán Nosko žiada primátora aby sa deťom, rodičom a učiteľom ospravedlnil. Po prvé: primátor sa ospravedlnil už v máji. Ale vtedy pán Nosko asi ešte netušil, že bude kandidovať za primátora. Alebo áno? A po druhé: prečo nežiada pán Nosko ospravedlnenie od poslancov? Ako kandidát na primátora by mal vedieť, že takéto rozhodnutia robia poslanci v zastupiteľstve. Alebo to vie veľmi dobre a svoju kritiku zameral na primátora zámerne, lebo podporu väčšinového klubu SMER-SD bude potrebovať? Chová sa už teraz tak, ako väčšina politikov: koná tak, ako je to pre neho v danej situáciu výhodné?

V máji 13 poslancov, väčšinou zo strany SMER-SD s podporou poslancov SDKU-DS odhlasovali zrušenie „bakošky“. Áno, bolo to na návrh primátora, ale rozhodli poslanci! Bez ich rozhodnutia by to ostalo len v rovine návrhu. Prečo tak rozhodli? Zrejme to bolo pre nich v tom čase výhodné. O tri mesiace neskôr, bez toho aby za ten čas boli predložené akékoľvek racionálne nové argumenty, poslanci zrušili svoje rozhodnutie. Prečo? Zrejme to bolo pre nich v tomto čase výhodné. Mohli sa k celej záležitosti postaviť „chlapsky“ a povedať: „prepáčte, spravili sme chybu, ale chceme ju napraviť“. Nie, väčšinový klub SMER-SD sa zachoval zbabelo a „strčil hlavu do piesku“. Zmohol sa len na to, že alibisticky navrhol a odhlasoval stiahnutie bodu z programu zastupiteľstva. Ešteže máme v poslaneckom zbore aj pár poctivých poslancov, ktorí vedia čo sa patrí. Milan Lichý navrhol zrušenie pôvodného uznesenia, ku ktorému sa už pridali aj oni a „kauza“ je dočasne uzavretá. Ak by neboli poslanci zrušili svoje pôvodné uznesenie, to by naďalej ostalo v platnosti a „kocúrkovo“ pokračuje ďalej.

Z výpisov hlasovania sú zaujímavé štyri mená z poslaneckého klubu SMER-SD: Karas, Novanský, Plavucha, Topoľský. Títo štyria poslanci hlasovali v máji za zrušenie školy a v auguste za jej zachovanie. Kto alebo čo ich presvedčilo?

Tak si to zhrňme: primátor pochybil v spôsobe akým vec predložil, za čo sa ospravedlnil. V názore na podstatu rozhodnutia ostal pevný až do konca. Vyslúžil si za to kritiku a verejné odsúdenie. Poslanci, ktorí každé tri mesiace zásadne menia názor nevedno podľa čoho, alebo sa zbabelo zdržia hlasovania, budú „odmenení“ opätovným zvolením, aby mohli ďalšie štyri roky rozhodovať účelovo. A hlavne nevytŕčať z radu pri nepopulárnych opatreniach.

Podobne aj reči o tom, že primátor predložil návrh na zrušenie škôl bez diskusie a poslanci dostali „nôž na krk“ sú zavádzajúce a nezakladajú sa na pravde. Ak je kandidatúra pána Noska výsledkom jeho dlhodobého záujmu o veci verejné, mal by napríklad vedieť, že už pri príprave rozpočtu na rok 2014 bolo všetko jasné. V rozpočte mesta, ktorý sa schvaľoval vo februári, mala každá nezrekonštruovaná škola v Banskej Bystrici položku na výmenu okien, okrem ZŠ Jána Bakossa. Prečo asi? Je predsa logické, že mesto nebude investovať do školy, ktorá je dlhodobo prvá na zozname kandidátov na zrušenie! Žeby o tom nevedeli ani poslanci? Ako potom hlasovali o rozpočte?

Rušenie škôl je smutný príbeh. Nielen pre dotknuté osudy detí, rodičov, či učiteľov. Ale aj preto, že si na tom robia kampaň politici. Smutný je fakt, že téma školstva alebo vzdelávania je pre média, verejnosť a politikov zaujímavá len v takýchto hraničných situáciách. Keby sa robili rozhodnutia systémovo a v súlade s dohodnutou dlhodobou stratégiou, nemuselo by to byť také bolestné. Autor tohto blogu bol v roku 2010 členom pracovnej skupiny pre tvorbu Koncepcie rozvoja školstva v meste Banská Bystrica. V schválenom pláne aktivít do roku 2015 bolo okrem iného každoročné vyhodnocovanie realizácie Koncepcie a každoročná aktualizácia Koncepcie v gescii mestského zastupiteľstva. Viete koľkokrát bola za posledné štyri roky Koncepcia v zastupiteľstve vyhodnotená a aktualizovaná? Ani raz. Vedúci školskej komisie pri mestskom zastupiteľstve na túto svoju povinnosť asi pozabudol. Prideliť správnu dotáciu správnemu športovému klubu zrejme nezabudol.

Autor blogu:

Juraj Droppa

Som zriaďovateľ súkromnej základnej školy a člen komisie MsZ pre vzdalávanie so záujmom o veci verejné