V úvode tohto blogu by som sa chcela v prvom rade ospravedlniť pani Csille Droppovej a jej manželovi pánovi Jurajovi Droppovi, že som vo svojom blogu omylom uviedla zavádzajúcu informáciu o nich ako manželoch. Z mojej strany sa nejednalo o úmysel, ale o preklep a v danom blogu som informáciu už opravila. Takže veci teraz uvádzam na pravú mieru aj na tomto portáli: Csilla Droppová a Juraj Droppa sú manželmi.

A teraz k správe dňa: Martin Klus, kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja za SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a OKS sa dnes oficiálne vzdal svojej kandidatúry v prospech nezávislého kandidáta Jána Luntera. Hlavným dôvodom, prečo sa Martin Klus takto rozhodol, boli výsledky dvoch prieskumov verejnej mienky, ktoré v posledných dňoch uskutočnili agentúry AKO a Median.

Výsledky týchto prieskumov verejnej mienky sa však zatiaľ nezverejnili, lebo jeden z kandidátov a zároveň objednávateľov prieskumov si to neželá. Ale z Klusovho rozhodnutia vzdať sa kandidatúry sa dá uhádnuť, ako výsledky asi dopadli a že sa pravdepodobne veľmi nelíšia od tých, ktoré zverejnil Focus a v ktorých so suverénnym náskokom vedie Ján Lunter pred ostatnými demokratickými kandidátmi.

Martin Klus toto rozhodnutie určite neprijal sám, ale konzultoval ho minimálne so straníckymi špičkami politickej strany SaS, z ktorej peňazí je financovaná jeho volebná kampaň a o ktorej meno ide aj v týchto voľbách.

Z môjho pohľadu išlo o čisto pragmatické rozhodnutie a to hneď z niekoľkých dôvodov:

1. Niekedy je lepšie vzdať sa kandidatúry a odísť z boja so vztýčenou hlavou ako urputne bojovať až do samého konca vo vopred prehratom boji. V tomto prípade sa Martin Klus vzdal v mene vyššieho dobra, t.j. v mene porážky fašizmu a extrémizmu v našom kraji. Za toto svoje rozhodnutie sa Klus dočká pravdepodobne potlesku nielen v médiách, ale aj od širšej časti verejnosti.

2. Výsledky troch priekumov verejnej mienky hovoria jasne a čísla nepustia. Hoci presné čísla z priekumov agentúr AKO a Median pozná len úzky okruh ľudí, podľa dnešného konania Martina Klusa sa dá usudzovať, že Ján Lunter je jasným favoritom volieb vo všetkých troch prieskumoch a Martin Klus si je veľmi dobre vedomý faktu, že náskok, ktorý má pred ním Ján Lunter by do volieb nikdy nedohnal.

3. Martin Klus a ani opozičné strany, za ktoré Klus kandiduje, nechcú byť v médiách a na verejnosti prezentovaní ako tí, čo brzdia zmenu na poste predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. A už vôbec nechcú byť označovaní za tých, čo pomáhajú Marianovi Kotlebovi tým, že by Klus svojou kandidatúrou oberal Luntera o hlasy pravicových voličov vo voľbách. Tie hlasy by totiž Lunterovi mohli chýbať v porážke Mariana Kotlebu.

4. Dvojkolovú voľbu županov, v ktorej do finále postupovali dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola, nahradila voľba jednokolová, v ktorej platí „Víťaz berie všetko“, t.j. vyhrá ten, kto získa vo voľbách čo i len o jeden hlas viac ako ostatní kandidáti. Nebyť jednokolovej voľby županov,  tak by sa Martin Klus pravdepodobne svojej kandidatúry nikdy nevzdal. Ale karty boli rozdané práve takto.

5. Ak by Klus kandidoval aj vo finále a náhodou by vyhral Marian Kotleba s tesným náskokom pred Lunterom, média i verejnosť by svoj hnev obrátili práve aj na Klusa a politické strany v jeho pozadí, čo by znamenalo pokles ich popularity a s tým súvisiaci pokles volebných preferencií. To žiadny politik pri zmysloch riskovať nebude.

Martin Klus sa v danej situácii zachoval správne a popravde ani inú možnosť nemal, ak si chce zachovať na verejnosti čistý štít a úspešne pokračovať v dobre rozbehnutej politickej kariére.

Ako sa však zachovajú ostatní kandidáti na župana?

Zdá sa, že Stanislav Mičev hodlá bojovať ako lev aj naďalej. Viac sa možno dozvieme dnes večer, kedy sa uskutoční v Banskej Bystrici ďalšia verejná diskusia s kandidátmi na banskobystrického župana. Organizujú ju denník SME a organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Moderovať ju budú Jakub Filo, zástupca šéfredaktora denníka Sme, a Michal Piško, bývalý novinár pôsobiaci teraz v Transparency International. Pozvaní hostia sú: Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev.

Myslím, že som bola medzi prvými, kto si rezervoval lístok na toto „podujatie“. Celkom sa tam teším. Ak príde aj Marian Kotleba, tak podľa mňa to bude prvá osobná konfrontácia zoči voči medzi ním a Jánom Lunterom a tiež Stanislavom Mičevom. Mičev je na Kotlebu tak nabrúsený, že pri ich osobnej konfrontácii budú možno až iskry lietať. V Bábkovom divadle, kde sa to bude konať, by si teda mali počas diskusie zabezpečiť preventívne adekvátnu protipožiarnu ochranu :o)

Sama som zvedavá, ako to celé dopadne. Ale aj dnešná večerná diskusia a hlavne rétorika Stanislava Mičeva nám veľa napovie o ďalšom smerovaní volebnej kampane v našom kraji.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.