História, súčasnosť, budúcnosť. Tento týždeň sa niesol v znamení všetkých týchto troch časov. Pripomenuli sme si hrôzy minulosti, odhlasovali strategické témy, ktoré pomôžu mnohým Banskobystričanom v budúcnosti. V meste sa opäť do sýtosti športovalo a to nám vnuklo nápad podporiť zaujímavú myšlienku. Zabojujme o titul hlavného európskeho mesta športu na rok 2017.

Takmer 11 hodinový maratón na zastupiteľstve

V pozícii primátora som viedol ešte len svoje druhé veľké zastupiteľstvo. Už dopredu bolo jasné, že to nebude jednoduché. Na programe sme mali dva strategické materiály. Rozpočet na tento rok a nový územný plán. Rozpočet schválili poslanci jednohlasne, za čo im chcem všetkým veľmi poďakovať. Je to pre mňa akési pozitívne vysvedčenie za prácu, ktorú vedenie mesta denno – denne odvádzalo. Zostaviť kvalitný rozpočet totiž nie je vôbec jednoduché. Politické tričká sme zahodili do koša a to je veľká vec. Aj napriek tomu, že územný plán neprešiel jednohlasne, som spokojný s úrovňou komunikácie medzi jednotlivými klubmi. Diskusia bola vecná a každý na úrovni vysvetlil, čo mu prekáža, alebo prečo je za. Ja sa síce s názorom poslancov za Banskobystrickú alternatívu, ktorí hlasovali proti, nestotožňujem, no aj to sa niekedy stáva. Trochu ma mrzí, že často populisticky prezentujú veci buď čierne, alebo biele. Ak však chceme mestu pomôcť, vždy treba hľadať kompromis. Čas určite ukáže, že sme sa rozhodli správne. Banskobystričania si môžu byť istí, že nový územný plán je hlavne v ich prospech.

mestske zastupitelstvo 24.marca

Na hrôzy minulosti netreba zabúdať, treba ich odsúdiť a poučiť sa z nich

veteran sokol u primatoraMá 90 rokov, ale jeho vnútornú silu a pevný charakter mu môžu závidieť mnohí mladší. Opäť som sa tento týždeň stretol s človekom, ktorý ma na chvíľu dokázal vytrhnúť od bežných problémov. Pán Jozef Sokol, ktorý na vlastnej koži prežil vojnu, má napriek tejto traume stále životný nadhľad. Je vzorom pre nás všetkých. Mnohí jeho kamaráti a spolubojovníci však vo vojne padli. Spolu so zahraničnými delegáciami sme si ich pamiatku uctili pri kladení vencov na námestí.

oslobodenie

Futbalisti sú neporaziteľní, hokejisti sa hrajú s našimi nervami

Začnem možno nečakane, ale národná hrdosť nepustí. Naši futbalisti hrajú, ako nikdy predtým. Na Majstrovstvách Európy Slovensko ešte nehralo, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa to čoskoro zmení. Hokejisti Banskej Bystrice sa hrajú s našimi nervami teda poriadne, ale ukázali, ako sa má bojovať. To, aký ošiaľ spôsobili v meste, sa u nás tak často nevidí. Patrí im obrovská vďaka. Takú istú vďaku posielam aj na našu plaváreň. Zorganizovať podujatie medzinárodného kalibru tiež nie je každodenná záležitosť. Mám radosť z toho, že aj mesto mohlo organizátorom pomôcť. V bazéne pretekali naši najlepší plavci a dokonca aj Olympijský víťaz. Už len aby sme sa stali tým európskym hlavným mestom športu v roku 2017 a Banská Bystrica sa stane slovenským športovým centrom. Urobím pre to všetko, čo bude v mojich silách.

 

Autor blogu:

Ján Nosko

Komunikácia je pre mňa kľúčová a snažím sa využívať všetky formy rozhovoru s Banskobystričanmi. Blogovanie vnímam ako jeden z dobrých nástrojov informovania obyvateľov o tom, na čom pracujeme, čo sa podarilo a naopak.