Tento blog píšem krátko po tom, čo som sa vrátila z policajného výsluchu, na ktorý som bola predvolaná na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Banskej Bystrici vo veci prečinu ohovárania. Trestné oznámenie na mňa podal zriaďovateľ Súkromnej základnej školy u Filipa a člen opozičnej politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) pán Juraj Droppa.

Aká „náhoda“, že na mňa podal trestné oznámenie člen opozičnej politickej strany SaS, voči ktorej som taká kritická kvôli tomu, že podporuje na post primátora práve Igora Kašpera.

(Pánovi Droppovi sa budem podrobne venovať v ďalšom blogu, kde tiež poukážem na isté prepojenie medzi ním a Igorom Kašperom).

Najal si Súlovcovú Smer-SD?

Na absurdné tvrdenie pána Kašpera, že som najatá stranou Smer-SD, odpoviem krátkou príhodou:

V lete roku 2016 sme sa s celou rodinou zúčastnili opozičného protestu organizovaného kvôli kauze „Bašternák“. V ten istý deň sa konali aj oslavy SNP za prítomnosti vrcholových predstaviteľov nášho štátu. Synovia chceli vidieť vojenskú techniku a prelet stíhačiek, tak sme na oslavy išli aj my.

Tesne pred preletom stíhačiek sme sa kvôli lepšiemu výhľadu presunuli bližšie ku pódiu. Práve v tej chvíli vyšiel z útrob Múzea SNP vtedajší premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a rýchlou chôdzou smeroval k pódiu. Keď prechádzal tesne popri nás, som sa už fakt neudržala a dostatočne hlasno som sa ho opýtala, že ako sa mu býva v Bonaparte. Robert Fico na chvíľu zmeravel, pozrel na mňa a rýchlou chôdzou kráčal ďalej. Môj muž v tej chvíli zmeravel tiež, chytil ma za ruku a zasyčal na mňa: „Si normálna? Večer ku nám nabehne NAKA, teba zavrú a ja ostanem sám so štyrmi deťmi!“

Našťastie NAKA ku nám nakoniec nenabehla a s manželom sme sa celkom dobre bavili, keď sme si na druhý deň o mojom „úlete“ prečítali v Denníku N. Redaktor tohto denníka, Daniel Vražda stál vtedy totiž len kúsok od nás a celý incident sledoval zblízka a popísal ho takto: „ Fico … tému Mariana Kotlebu rok pred župnými voľbami prehliadol rovnako ako výkrik mladej mamičky pri príchode: Ako sa vám býva v Bonaparte?“ Mňa na tom celom potešilo najmä to, že ma pán Vražda označil za „mladú“ mamičku, hoci už vtedy som mala svoj vek.

No povedzte, milí čitatelia, som ja vhodný človek na to, aby si ma Smer-SD platil ako svojho agenta, aby som bojovala proti opozičným stranám tak, ako to tvrdí pán Kašper?

Vulgárna smska od Kašpera.

Áno, je pravda, ako tvrdí pán Kašper, že ho mám problém na ulici pozdraviť. Prečo?

Pretože pred istým časom pán Kašper, ešte ako člen poslaneckého klubu Smer-SD, poslal môjmu manželovi smsku s veľmi vulgárnym obsahom ako reakciu na to, že sme mu odmietli podpísať istý dokument. V smske pán Kašper použil ten najvulgárnejší možný výraz pre pomenovanie vonkajšieho mužského pohlavného orgánu. Smsku sme samozrejme zálohovali a ja v správnom čase zverejním jej celé znenie aj s kontextom.

Som zvedavá s akou ochotou by pán Kapšer, zdravil na ulici človeka, ktorý by poslal jeho manželke a matke jeho detí vulgárnu smsku, kde by jej naznačil, že ju považuje za vonkajší ženský pohlavný orgán a ešte by pre pomenovanie tohto orgánu použil ten najvulgárnejší možný výraz. Navyše, by sa ten človek pri osobnej konfrontácii ohľadom spomínanej smsky, za ten vulgarizmus dokonca odmietol ospravedlniť.

Čo urobil Kašper pre toto mesto?

Práve som si spomenula na tri veci, ktoré urobil Igor Kašper ako poslanec pre toto mesto:

  1. Igor Kašper hlasoval za zrušenie mestskej Základnej školy Okružná

  2. Igor Kašper tiež hlasoval za zrušenie mestskej Základnej školy Tatranská

  3. Igor Kašper hlasoval aj za zrušenie mestskej Základnej školy Bakossova.

Mimochodom bola som to práve ja, kto sa do veľkej miery pričinil o tom, aby sa aj Kašperovo hlasovanie za zrušenie Bakošky zvrátilo a Základná škola Jána Bakossa ostala zachovaná.

Nie všetky opozičné politické strany chcú Kašpera za primátora

Krátko po vypublikovaní môjho blogu, kde kritizujem stranu SaS za podporu Igora Kašpera, ma kontaktoval človek z prostredia tejto politickej strany, ktorý si z pochopiteľných príčin želá zostať v anonymite a ozrejmil mi predvolebnú stratégiu strany SaS pred komunálnymi voľbami v Banskej Bystrici. Urobil tak preto, lebo je doslova zhrozený z toho, s kým sa SaS vo voľbách rozhodla spolupracovať a následne dosadiť do vedenia mesta.

Volebná stratégia opozície v Banskej Bystrici

Takmer všetky pravicové opozičné politické strany sa pôvodne dohodli, že v Banskej Bystrici vytvoria pred voľbami jednu veľkú koalíciu s cieľom poraziť v komunálnych voľbách kandidátov strany Smer-SD.

Problém nastal, keď sa začalo hovoriť o spoločnom kandidátovi na primátora. Z viacerých zdrojov mám potvrdené, že žiadna z opozičných politických strán nebola schopná vygenerovať zo svojich radov kandidáta na primátora. Martin Klus evidentne záujem o túto kandidatúru nejaví.

Keď dávnejšie prebiehali v Bratislave finálne rokovania opozície o spoločnom postupe v komunálnych voľbách, strana SaS definitívne navrhla ako kandidáta na primátora Banskej Bystrice podnikateľa Kašpera. Navyše SaS ešte trvala na tom, že súčasťou predvolebnej koalície má byť aj Kašperova spolukandidátka v jeho župnej volebnej kampani, podnikateľka Erika Karová.

Predstavitelia politickej strany SPOLU – občianska demokracia boli zásadne proti tomu, aby Kašper kandidoval na primátora ako spoločný kandidát opozičných strán a tiež aby Karová bola súčasťou, aj keď neoficiálne, veľkej opozičnej koalície v Banskej Bystrici. Strana SPOLU argumentovala proti Kašperovi a Karovej podobnými faktami ako ja vo svojich blogoch. Viera Dubačová, členka strany SPOLU, má totiž o Kašperovi informácie z prvej ruky, keďže s ním takmer 8 rokov pôsobila v Mestskom zastupiteľstve a vie preto veľmi dobre posúdiť,s kým máme tú „česť“.

Saskári však aj napriek ostrým výhradám strany SPOLU trvali na bezpodmienečnej podpore opozície pre Kašpera a Karovú.

Následne Sulík v televíznej debate oficiálne oznámil, že SaS a OĽaNO podporia na post primátora Banskej Bystrice Igora Kašpera.

V tejto súvislosti by ma vôbec neprekvapilo, že ak je Kašper kandidátom SaS a OĽaNO na primátora, Karová bude pravdepodobne kandidátkou strán SaS a OĽaNO na post viceprimátorky.

Ako bude ďalej postupovať opozícia v Banskej Bystrici?

Tu by som chcela zdôrazniť jednu veľmi zásadnú vec, ktorá rozhodne stojí za povšimnutie: ani jedna z opozičných politických strán, ktoré chcú prevziať moc v našom štáte nemá personálne kapacity na to, aby postavila vhodného kandidáta na post primátora konkrétneho krajského mesta.

Veľmi dobre situáciu hlavne parlamentných opozičných strán v celoslovenskom kontexte opísal Jaroslav Daniška vo svojom článku, kde komentuje vysokú mieru nedôvery veľkej časti obyvateľstva voči súčasným lídrom hlavne parlamentnej opozície a kde okrem iného píše: „ V opozícii je skrátka neporiadok. Personálny, vzťahový, chýbajú témy aj ľudia.“

Zatiaľ kandidatúru Igora Kašpera oficiálne podporili len dve opozičné politické strany. Ako budú postupovať ďalšie strany? Je tu aj možnosť zachovať si tzv. neutralitu, teda oficiálne nepodporiť žiadneho kandidáta, než podporiť takého s ktorým nie sú stotožnení a voči ktorému všeobecne panujú výhrady.

Keďže Igor Matovič moju výzvu asi nepríjme, tak v septembri, počas oficiálnej volebnej kampane, začnem zverejňovať blogy týkajúce sa niektorých aktivít Igora Kašpera a nahlas a verejne sa budem pýtať kandidátov opozičných strán, ktoré Igora Kašpera budú podporovať, na ich stanovisko k jeho aktivitám. Som zvedavá, akým spôsobom budú títo kandidáti Igora Kašpera verejne obhajovať.

Naopak kandidáti politických strán, ktoré sa ku Kašperovi hlásiť nebudú, môže na svojom neutrálnom postoji získať voličské hlasy práve na úkor SaS a OĽaNO.

KDH môže dobrými kandidátmi a kvalitnou kampaňou osloviť konzervatívnych voličov hnutia OĽaNO a získať si ich priazeň vo voľbách a to aj, alebo aj vďaka nepodpore Kašpera. Navyše, KDH môže sebavedomie dodať fakt, že  3 zo 4 župných poslancov zvolených za koalíciu SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS boli zvolení práve za KDH.

Progresívne Slovensko a SPOLU môže naopak dobre odvedenou kampaňou odlákať voličov liberálnej SaS.

SaS a OĽaNO navyše nahrávajú svojou podporou pre Kašpera do kariet aj Marianovi Kotlebovi a jeho ĽSNS. Marian Kotleba počas predvolebnej kampane určite veľmi rád a oprávnene vykričí SaS a OĽaNO, že podporujú na post primátora bývaleho člena smeráckeho klubu Kašpera. A bude to ĽSNS, kto sa v tejto súvislosti bude stavať do role tej skutočnej a pravej opozície.

Na stratégii spolupráce SaS, OĽaNO a Kašper ale asi najviac môžu získať práve nezávislí kandidáti, ak sa im podarí osloviť tých voličov, ktorí sú sklamaní z konania opozičných strán a nedôverujú im.

Vývoj preferencií opozičných strán po vražde Jána Kuciaka je totiž doslova „tristný“, ako sa píše v už spomínanej politologickej analýze na postoji.sk.

Určite ste si už všimli, že Igor Kapšer práve odštartoval svoju volebnú kampaň na primátora a ako inak, opäť  útokom. Tento útok namierený priamo proti mojej osobe je zo strany Igora Kašpera  totálne zúfalým výkrikom do tmy s prvkami trápnej konšpirácie.

Kampaň plná útokov sa teda práve začala …

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.