Koncom septembra náš pán primátor slovutný MUDr. Ján Nosko otvorili novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici. Bolo to s takou pompou, že som mala pocit, že ju vlastne postavil on sám. A teraz ju sám zatvára?

Naozaj, ak sa pozrieme na jeho web jannosko.sk, tak sa budovateľskému pocitu primátora vyneseného SMERom nahor nemôžeme ubrániť. Nedosahuje síce výšin, ktoré na Slovensku patria jednoznačne LEN-ONovi Vladimírovi, ale skutočnosť, že kráča jednoznačne  v jeho šľapajach sa nedá nevšimnúť.

Cestujem autobusom každý deň a to provizórium na Mičinskej ceste nebolo hodné ani autobusovej zastávky mesta Alleppo v časoch najsilnejších bojov s ISIL. O to väčšie bolo moje nadšenie keď sme sa konečne dočkali nastupovania a vystupovania v prostredí, ktoré korešponduje so súčasným letopočtom. Radosť však netrvala dlho. Včera som sa z netu dozvedela, že od budúceho týždňa sa má stanica uzavrieť a my asi budeme zas používať tú mičinskú katastrofu?

Čítaním komentov na sieťach som z problematiky veľmi nezmúdrela, ale začína mi byť jasné, kto je v tomto prípade agresor a kto ťahá za kratší koniec. Developerovi predsa logicky ide o to, aby stanicu predal, alebo aspoň v krajnom prípade prenajímal, lebo pohyb ľudí mu zvýši cenu predajnej plochy v nákupnom centre. Takže jeho prioritným záujmom je mať stanicu v budove, aj keď chápem, že za každú cenu sa to nedá. O priestor sa treba starať, udržiavať ho a prevádzkovať. To by malo robiť mesto, ak by ho malo vo svojom vlastníctve mesto, ako sa minulý rok bil do pŕs náš „divný Janko“.

Jankova rétorika však zrazu nabrala iný SMER. Divný Janko sa dnes bije do pŕs, že stanicu budeme mať zadarmo. Súdruh Nosko, ocitli ste sa v inej dobe a inej krajine, toto už ani vo vašom milovanom Rusku neexistuje! Musíte ísť primátorovať do Severnej Kórei. Zadarmo nič nie je a dnes už vôbec nič. Mohli by ste sa aj s tým vašim slotovým deckom začať správať aspoň trochu rozumne? Alebo vidina rozdeľovania koristi v podobe 3,8 milióna eur je tak neodbytne lákavá?

Do stredy večera je ešte relatívne ďaleko a ja sa modlím, aby v tomto spore prevládol zdravý rozum, aj keď mi je jasné, že môže prísť len zo strany investora. Divný Janko a hlúpy Kubo majú svoje miesto nielen v slovenskej literatúre, ale už aj reálnom svete v srdci Slovenska.

Bohužiaľ.

Autor blogu:

Eva Bartáková

Som žena v stredných rokoch a zaujímam sa o veci okolo seba. Pracujem v administratíve ako účtovníčka. Mám dve deti chlapca a dcéru a milujúceho manžela, ktorý mi je veľkou oporou. Všetci radi chodíme do prírody ktorá nás nabíja svojou energiou. Športom (okrem turistiky) veľmi neholdujem, ale už by som mala začať :-)