Na začiatku roka som si dal predsavzatie, pokúsiť sa zorganizovať 1. Banskobystrický mestský hackathon. Moje predstavy som vtesnal do niekoľkých strán a podal projekt do participatívneho rozpočtu. Projekt prešiel formálnou kontrolou a teraz sa o ňom rozhoduje v hlasovaní. Ak chceme, aby sa uskutočnil, je potrebné zaň osobne hlasovať.

Čo to vlastne je ?

Hackathon je intenzívne stretnutie programátorov, grafikov, kreatívcov a nadšencov ktoré má za cieľ priniesť konkrétne aplikácie, zlepšováky alebo weby. Výsledky 1.Banskobystrického hackathonu by mali mať potenciál zjednodušiť a zatraktívniť život obyvateľom mesta. Naše mesto sa tak na 3 dni premení na inovatívne laboratórium nápadov a liaheň inovatívnych riešení.

Aký bude mať prínos ?

Hackathon má okrem praktických riešení, potenciál stať sa skvelým priestorom na stretnutie a vytvorenie komunity. Počas intenzívnych 3 dní môžu vzniknúť nové kamarátstva a bude možné spoznať inšpiratívnych ľudí zo súkromnej sféry z oblasti IT. Hackathon môže pôsobiť ako akcelerátor agendy Smart City mesta Banská Bystrica a to tým, že vytvorí kreatívne podhubie a komunitu ktorá by zároveň mohla pomáhaťmestu pri presadzovaní inovatívnych Smart City riešení.

Podujatie zvýši atraktivitu mesta a vylepší jeho obraz ako moderného a otvoreného mesta novým príležitostiam. Mediálny globálny obraz mesta je dôležitý pre potenciálnych investorov a rozvoj podnikania v meste.  Hackathon aktívne podporí praktickú participáciu obyvateľov a ušetrí verejné mestské prostriedky. Projekt má v prípade úspechu potenciál stať sa pravidelnou akciou pod záštitou primátora a mesta Banská Bystrica. Hackathon môže byť pravidelným eventom, kde bude priestor na stretnutie širšej komunity, odborníkov a záujemcov o moderné smart city riešenia.

Ako môžem projekt podporiť ?

Hlasovaním v klientskom centre na mestskom úrade. Adresa Československej armády 26. To je tá budova so 4 stĺpmi pri tej oplotenej škaredej diere na Námestí slobody 🙂 V rámci participatívneho rozpočtu je možné si vybrať zo 16 podaných projektov. Hlasovať je možné maximálne za 4 projekty. Hlasovať môže ten, kto má trvalý pobyt v Banskej Bystrici alebo študent, ktorý študuje v Banskej Bystrici. Keď prídete do klientského centra, tak len stačí povedať, že chcete hlasovať. Budú od vás pýtať doklad totožnosti a.k.a. občiansky preukaz. Pozor, hlasovať je možné len do 18.4!

Zhrnutie všetkých projektov nájdete tu.

Kompletné informácie o projekte 1. Banskobystrický hackathon tu.

Budem rád, ak vás môj projekt zaujme. Budem vďačný za zdieľanie tohto článku a za každý jeden hlas. Verím, že sa podarí spraviť dobré veci pre nás – Banskobystričanov.

Ďakujeme!

Autor blogu:

David Kapusta

Doma študoval právo a v zahraničí financie. Živím sa ako daňový konzultant so zameraním na transferové oceňovanie. Nie som platený žiadnou organizáciou ani členom politickej strany. Som citlivý na nespravodlivosť a nebojím sa mať vlastný názor. Slúžim ako poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici a zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Som členom klubu nezávislých poslancov BBA. Angažujem sa, pretože chcem, aby sa nám tu žilo lepšie a verím v novú generáciu angažovaných ľudí vo verejnom živote.