V utorok po Veľkej noci mi prišiel list do vlastných rúk odoslaný z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Listom ma predvolali na výsluch vo veci prečinu ohovárania. Hneď ma napadlo, že to bude súvisieť s písaním mojich blogov. Vybavili sa mi hneď dve mená ľudí, o ktorých som písala veci, ktoré by sa im nemuseli páčiť. A intuícia ma nesklamala. Jedným z mojich typov bola banskobystrická podnikateľka Erika Karová, druhým typom bol kandidát na župana Igor Kašper.

Tak som sa na druhý deň v stredu 14:00 hod dostavila na výsluch na Obvodné oddelenie Policajného zboru. Nebudem tu uvádzať žiadne podrobnosti, a hoci výsluch prebiehal maximálne korektne, nebudem tajiť, že to boli nervy a neuveriteľný stres…

Svoje blogy sa snažím písať vždy tak, že v nich spomínam fakty, ktoré si pred uverejnením vždy aj niekoľkokrát overím a ostatné je môj vlastný úsudok a názor, na ktorý má právo každý občan tohto demokratického štátu.

A teraz pár slov k pani Erike Karovej. Ak sa ma pani Karová týmto svojim počinom, teda podaním trestného oznámenia, snaží zastrašiť, tak jej musím povedať, že je na zlej adrese.

Pani Karová je bohatý, ba veľmi bohatý človek, teda, čo sa týka financií. Spoločnosť BCF, s.r.o., v ktorej je Erika Karová konateľkou a jediným spoločníkom má, podľa portálu finstat.sk, ročné tržby v hodnote takmer 30 miliónov eur a vlastný kapitál spoločnosti predstavuje sumu takmer 2 a pol milióna eur. V tejto súvislosti len pripomeniem, že manžel Eriky Karovej, Ján Kara, ešte pred nedávnou vizuálnou zmenou na oficiálnej stránke BCF s.r.o., figuroval ako obchodný riaditeľ tejto spoločnosti.

Erika Karová je teda pravdepodobne jeden z najbohatších ľudí v Banskej Bystrici a jej širokom okolí.

Erika Karová má k dispozície také peniaze, o akých sa nám bežným smrteľníkom ani nesníva. Pani Karová si môže dovoliť zaplatiť tých najlepších a najdrahších právnikov v tejto krajine, ktorí môžu mňa aj moju rodinu doslova zruinovať. A nielen finančne.

Keďže som momentálne na rodičovskej dovolenke a s manželom máme 4 deti a hypotéku na krku, tak ja si rozhodne drahých právnikov dovoliť zaplatiť nemôžem. V tomto smere sa prípadným atakom zo strany pani Karovej na seba a svoju rodinu nemôžem účinne brániť.

Našu krajinu ovládajú oligarchovia, niekedy mám pocit, že ľudia, ktorí majú príliš veľa peňazí si myslia, že si za peniaze môžu kúpiť všetko – politickú funkciu, priazeň ľudí, … A tých, čo im stoja v ceste, tým, že upozornia na ich prešľapy, jednoducho odpracú nabok.

Bohatí ľudia by si však mali uvedomiť jednu vec: pravdu a česť si za peniaze nekúpia.

Pravda vždy vyjde najavo, skôr či neskôr, ale vyjde. Ja v to pevne dúfam a verím, aj napriek úsiliu pani Karovej.

Na záver mám pár otázok na pani Karovú:

1. Urobili ste niekedy, pani Karová, aspoň raz niečo v oblasti dobrovoľníctva bez toho, aby ste sa pritom odfotili a okamžite to prezentovali širokej verejnosti prostredníctvom všetkých médií, ktoré vlastníte?

2. Existuje vôbec niečo, pani Karová, čo by Vás mohlo na Vašej ceste za politickou funkciou zastaviť?

3. Bola by ste spokojná a šťastná, pani Karová, ak by sa dostala do väzenia matka štyroch detí len preto, že napísala niečo, čo Vám nehralo do kariet?

4. Podnikateľka Erika Karová podala trestné oznámenie za vetu v mojom blogu, v ktorom som poukázala na jej spoluprácu s kandidátom na župana Igorom Kašperom. Pán Kašper pred časom poslal môjmu manželovi textovú správu s veľmi vulgárnym obsahom, pretože sme odmietli pánovi Kašperovi podpísať istý dokument týkajúci sa jeho developerských aktivít na Pršianskej terase. Dosť sme sa vtedy s manželom vyľakali, dokonca sme zvažovali, že sa v tejto súvislosti obrátime na políciu. Tu je na mieste otázka: Používajú Karová s Kašperom podobné postupy voči svojim oponentom? Máme sa v Banskej Bystrici „tešiť“ na nový politický tandem Karová – Kašper? Najnovší Priekopník ukázal, že bohužiaľ áno.

5. Bolo Vaše trestné oznámenie, pani Karová, tiež Vašou osobnou pomstou pre mňa, lebo som odmietla písať blogy pre Váš Priekopník?

Na pani Eriku Karovú sa aj napriek tomu všetkému nepríjemnému, čomu vystavila mňa a moju rodinu nehnevám. Je mi jej skôr ľúto ako človeka. Je mi totiž ľúto ľudí, ktorí sa boja pravdy až tak veľmi, že aby ju zakryli, tak neváhajú zákerne ublížiť tým, ktorí majú tú odvahu a pravdu nahlas hovoria.

Na druhej strane pani Erika Karová týmto svojím konaním namiereným voči mne a mojej rodine aspoň konečne ukázala verejnosti a svojim voličom svoju pravú tvár.

A ja sa zatiaľ musím psychicky pripraviť na ďaľšie možné ataky na mňa a moju rodinu, keďže v blogovaní, aj o pani podnikateľke Karovej, mienim pokračovať.

Známi a kamaráti sa ma často pýtajú: Nebojíš sa Kašpera? Nebojíš sa Karovej a jej muža?

Nebudem zapierať, mám strach.

Bojím sa Igora Kašpera. Ale ak by sa ešte raz v súvislosti s ním zopakoval incident s textovou správou s vulgárnym obsahom pre moju rodinu, okamžite budem kontaktovať políciu.

Bojím sa aj Eriky Karovej, čo je asi samozrejmé, vzhľadom na to, čím som si za posledné obdobie vďaka nej prešla. Bojím sa aj jej manžela Jána Karu, vzhľadom na jeho minulosť.

Ale zároveň si hovorím, že ak sa budeme všetci báť a necháme sa zastrašovať, tak to „zlo“ bude čoraz silnejšie a môže nás časom úplne pohltiť.

Ja nie som z tých, čo utekajú z boja. Chcem, aby moje deti žili v slušnej spoločnosti, aj preto upozorňujem na veci, ktoré podľa mňa nefungujú tak, ako by mali. A stále som presvedčená o tom, že v politike by mali pôsobiť len slušní a čestní ľudia.

A na záver trošku čierneho humoru: Dúfam, že sa po uverejnení tohto blogu v zdraví dožijem budúceho týždňa :o)

Ak ma chcete nejakým spôsobom v písaní blogov podporiť, tak prosím zdieľajte moje blogy na facebooku. Ďakujem.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.