V roku 1994, okamžite po otvorení pešej zóny vznikla otázka, čo s tým, aké bude využitie, ako tam dostať ľudí, čím zaujať a osloviť? Z iniciatívy vtedajšieho primátora Igora Presperína dostalo námestie nevšedný dar. Prenájom verejných priestorov námestia na letnú sezónu zadarmo. Myšlienka sa ujala, niektoré kaviarne rozšírili svoje prevádzky a vstúpili na námestie. V tomto okamihu sa začala písať nová história námestia, najkrajšieho na Slovensku. Kaviarne, vtedy s hitom doby, vyložili svoje plastové stolíky a stoličky, osadili dáždniky. Ako to bolo s vianočným variantom, to si už presne nepamätám, ale jedno viem určite, primátor Ján Králik spolu so svojou manželkou už vianočný punč pod vežou ponúkali.

DSCN0568Ako bežal čas, tak stúpali nielen ceny prenájmov, ale rôzna bola aj kvalita a ponuka obchodníkov a hostinských. Spomíname na obdobie, kedy námestie pripomínalo niekdajšiu „slávu“ staničnej reštaurácie, resp. podobných krčiem v našom meste. Neporiadok, úbohá hygiena, biedna ponuka a o estetike ani nehovoriac. To boli roky, kedy vianočné trhy veľmi nelákali, prelom nastal niekedy pred 10 rokmi, kedy bola aspoň maličká snaha o zlepšenie.

Z pohľadu histórie, bol zaujímavý rok 2008, kedy nastal prvý pokus o prijatie pravidiel, ktoré by jasne vytvárali rámec pre tento typ služby. Vtedy zaznela prvýkrát požiadavka, aby sa podnikatelia v reštauračných službách zjednotili a vytvorili združenie. Takto organizovaná skupina s rovnakými záujmami by bola legitímnym a rešpektovaným partnerom radnice. Ubehlo niekoľko rokov kedy dostala táto myšlienka reálnu podobu. Prvé a úspešné fungovanie tohto spoločenstva začalo niekedy pred 4 rokmi s prvým cechmajstrom Ladislavom Lukáčom. Cech hostinských združoval takmer všetkých majiteľov reštaurácií a kaviarní, ktoré majú svoje prevádzky v historickom centre mesta. A vyplatilo sa. Cech odborne, s pomocou jasných a zrozumiteľných argumentov komunikoval a vyjednával pri tvorbe zásad umiestňovania a prevádzky letných terás. Bol zdatným partnerom nielen samosprávy, ale aj pamiatkárov. Keď poslanci v júni 2013 prejednávali tento dokument, tak bolo len pár parametrov, kde nedošlo k súladu požiadaviek týchto troch partnerov. Schválením pravidiel sa podarila dobrá vec, čo dokážeme oceniť nielen my, občania mesta, ale najmä jeho návštevníci. Potvrdilo sa, že keď je ochota komunikovať a pri tom netárať, môže sa podariť takmer nemožné.

Vianočné trhy, to bol pred rokmi symbol garantovanej kvality a vianočnej atmosféry hlavne vo Viedni, Budapešti a neskôr aj v Bratislave. Tam smerovali kroky Banskobystričanov. Obdivovali, vychutnávali a nechápali. Prečo niečo podobné nemôžeme mať aj v našom meste?

V tohtoročnej Bratislave zažijete sklamanie. Ešte ako tak budete spokojní na Hviezdoslavovom námestí. Tam vás prúd kupujúcich a postávajúcich pustí aj ďalej, čo nie je ľahké na Hlavnom námestí. Tu bez ostrých lakťov a drzosti nič nekúpite a budete radi, keď odtiaľ vypadnete a nikto vás neobleje. Maličký priestor a pravdepodobnosť, že magistrát uprednostnil zárobok pred účelom, je zjavný a v neprospech návštevníka. Naopak, Banskobystrické vianočné trhy 2015 už nepripomínajú z núdze cnosť. Improvizácie, chaos, neporiadok a zúfalá estetika, to je už minulosť.

Cítiť, že funguje dramaturgia, vylepšuje sa ponuka nielen v predajných stánkoch, ale hlavne kultúrnych programov a sprievodných akcií. Nájomné, ktoré navýšil ešte primátor Peter Gogola zostalo síce zachované, avšak jeho výška bola vyvážená predĺžením dní predaja. Na námestí je evidentne čistejšie a väčší poriadok. Výsledkom je čoraz viac návštevníkov, vyžaruje pohoda a priateľská atmosféra. Trhy sú miestom stretnutí priateľov, možno aj takých, ktorí sa roky nevideli. Predvianočný čas je už raz taký, máme k sebe bližšie, čas viac vychutnávame, nikde sa neponáhľame.

Určite mi dáte za pravdu, že je čo zlepšovať, nie sme ešte dokonalí. Banská Bystrica nie je Viedeň, Krakov ani Praha. Peňazí je menej, ale to nemusí byť rozhodujúce. Ak funguje komunikácia, ak radnica vie čo chce, ak úradník pochopí, čo od neho očakáva nielen primátor, ale najmä prevádzkovatelia občerstvení, tak môžeme očakávať, že z roka na rok budeme lepší. Už dnes sú plány pre budúci rok, niečo sa teraz nestihlo, niečo príde ako novinka na rok budúci. Trhy budú lákavejšie a príťažlivejšie nielen pre nás, ale pritiahnu určite návštevníkov nielen z okolia, ale neskromne poviem, aj zo zahraničia.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.