Prvý môj blog v tomto roku by som rád smeroval k správnemu nastaveniu si predsavzatí. S tímom plánujeme nastaviť veci tak, aby tieto predpoklady pracovného trhu, ktoré vám dnes popíšem, boli čo najskôr a v čo najväčšom rozsahu realitou práve v našom kraji.

Končíš školu a nevieš čo ďalej…

Áno, tento pocit poznám. Rodina do teba hučí aby si bol lekár, ITčkar, či remeselník a podobne a ty just nie! V telke počuješ iba samé hádky, či pozeráš krimi no a sadneš za počítač a vidíš zábavu na sociálnych sieťach, hry a odreagovanie. Láka ťa to utekať niekam ďaleko od všetkého pretože sa to stalo tvojim stereotypom. Nevieš kam ísť, aby si sa nakopol a nadchol pre nové veci, pretože v škole ťa neučili vyhľadávať informácie, tvoriť súvislosti a rozlišovať medzi informáciami. Zmôžeš sa teda na napísanie životopisu a pošleš do 100 firiem. Potom sa ťa na pohovore opýtam „no čo by si chcel robiť?“ a ty mi odpovieš „nejde o to čo ale koľko zarobím, pretože už nechcem byť doma“. Z pohovoru ťa vyhodím, ideš na ďalší a ďalší a ďalší a všade rovnaký scenár, potom to všetko zvalíš na systém a štát lebo prečo nie, však nikto z kompetentných ti nedal návod na život, tak načo tam sú. Mohol by som pokračovať scenármi, ktoré viem zaručene pomenovať ako skončia, no dnes ti chcem dať riešenia a rady.

Kreatívny priemysel a Industry 4.0 + klasické služby ľuďom

Určite ťa nepoteší ak ti poviem, že prichádza automatizácia a ľudí do výroby bude potrebných stále menej a menej a menej…. Áno keby som to takto podal, tak ti určite pokazím náladu, no začnem inak.

Práve som ti pomenoval tri veci ktoré budú topka vo svete a keď sa ich chytíš budeš aj ty topka na trhu s výborným platom hoci aj z Banskobystrického kraja. Takže sa usaď a začni si vyhľadávať informácie z týchto troch oblastí. Sú to oblasti, v ktorých si zaručene nájdeš prácu a zákazky na ďalšíh 5 rokov.

Dám ti ešte pár rád ako to bude pre teba dobré:

  • snaž sa to pochopiť (to že prichádza niečo podobné je výsledkom inteligencie ľudstva a bol by krok dozadu sa snažiť to zmeniť)
  • čím skôr nasadneš, tým skôr to bude pre teba lepšie
  • googli až kým to nepochopíš a keď to pochopíš vyber si podoblasť, na ktorú sa zameriaš
  • pýtaj sa ľudí a hľadaj súvislosti
  • zamakaj na sebe a vytvor si portfólio vecí, ktoré neskôr ponúkneš trhu
  • toto si zapamätaj! Trh už nebude potrebovať tvoju hrubú silu ale začne vo veľkej miere potrebovať tvoj rozum, a to čo ním odovzdáš, kreativitu, systematickosť, logiku, nazýva sa to duševné vlastníctvo 
  • snaž sa robiť veci, ktorým rozumieš a daj do toho všetko
  • ak stále nerozumieš oblastiam ako kreatívny priemysel, či industry 4.0 a baví ťa strihanie vlasov, či stierkovanie poď do toho! Klasické služby ľuďom začínajú mať veľkú hodnotu
  • ak ti to už pôjde buď na seba náročný no nepodceňuj sa a hlavne nepodliezaj cenu!

A čo úrady a štát? Prispôsobujú sa týmto témam? 

Určite áno. Minimálne tu v Banskobystrickom kraji to veľmi dobre chápeme a určite využívame všetky možné a dostupné formy podpory aby sme ťa podporili v tvojich aktivitách. Dotácia na rekvalifikáciu, Príspevok na živnosť, Dotácia na zamestnancov, Dotácie na mentoring a poradenstvo, Dotácie na zahraničné podujatia, Na odbornú literatúru, Kapitál na rozbeh podnikania, pracujeme tiež na inkubačných a programoch pre zvýšenie kvalifikácie, ktoré sa zapáčili už aj veľkým firmám a v priebehu 5 rokov by sme mohli podporiť 2000 ľudí a viac.

Toto všetko čo prichádza je veľké sústo pre veľkú množinu ľudí. Je preto veľmi dôležité aby ti nezabehlo a aby si bol na to pripravený „pohárom vody“. Ak už máš konkrétne nápady ale ak ich aj nemáš kľudne mi napíš lider@banskabystrica.sk

Autor blogu:

Martin Pechovský

Martin was born in 1988. He graduated from high school in 2007. In the same year he began to study at the University of Žilina, Computer Engineering. Although he did not finished the studies, he started his business career in 2010. Anyway he wanted to study again and started studying at Bank Institute College in Banska Bystrica. As the bussiness was runnig faster, Martin didn't have enough time to study and left the school again. He turned his full attention to the bussiness and to make his dreams come true. In 2010 he established the company MGROUP. Nowadays there work 8 wonderful people specialized creative industry services. In March 2013, he founded the company Xerry with one co-founder. Xerry deals with development of intelligent devices with interesting design. Now is Martin regional Startup Leader in the city of Banska Bystrica.