Neviem, čím to je, ale v poslednej dobe čoraz zreteľnejšie vidno, ako vo Zvolene pribúda chleba (nové investície a pracovné príležitosti), ktorého na úkor hier naopak ubúda v Banskej Bystrici (menej práce a investorov, ale zato viac vízií a zábavy).

Ešte koncom minulého tisícročia sa zdalo, že mesto pod Urpínom bude motorom vzniku tretieho metropolitného centra pod názvom „Súmestie Banská Bystrica-Zvolen“. Dokonca paradoxne za Mečiara existovalo vládne uznesenie o investičnej podpore tomuto projektu, ale potom prišla prvá Dzurindova vláda a v tichosti ho zrušila. Odvtedy akoby uťal.

Po rokoch sa zdá, že skutočným motorom naštartovania „súmestia“ sú Zvolenčania. Hoc len s polovičným počtom obyvateľov sa toto mesto priemyselne rozširuje smerom k Banskej Bystrici, onedlho sa zobudí aj okolie letiska Sliač. Darmo budú niektorí Bystričania žiarliť a ohovárať bystrického župana, že údajne praje viac Zvolenu. Pravda je v samotných Zvolenčanoch, kde miestni podnikatelia  dokážu s mestom ťahať za jeden povraz!

Preto mohol zvolenský primátor nedávno na slávnostnom otváraní nového logistického centra firmy Geis reagovať na ďakovné slová nemeckého majiteľa výstižnou poznámkou: Mesto Zvolen v tomto roku oslávilo 770.výročie udelenia mestských výsad hrami, ale od skupiny Geis dostávame chlieb v podobe investícií a práce pre našich ľudí. Nech sa vám u nás darí, priatelia.“

V Banskej Bystrici je to presne naopak. Nedávno skončila firma Smrečina Hofatex a podobný osud zrejme čaká aj Letecké opravovne. Stovky ľudí zostanú bez práce, ktorá sa tu nehľadá ľahko. Nebyť priemyselného parku v Šalkovej, tak o nových investoroch môžeme len snívať. Dokonca aj eurofondy, ktoré v susedných Selciach vedia maximálne využiť na rozvoj obce, sú pre naše mesto akoby začarované. Miesto toho, aby sme riešili problém chleba pre našich ľudí, najväčším problémom pred prázdninami bolo PKO a kultúra v meste…

Kým vo Zvolene oslavovali príchod ďalšej reálnej zahraničnej investície vo výške 7 miliónov eur a nové pracovné príležitosti, v Banskej Bystrici sa stretlo vedenie mesta s miestnymi podnikateľmi, aby im predstavilo svoje vízie o „Bystrickom mori“ na Plážovom kúpalisku. Napriek tomu, že pred časom táto pikoška rozosmiala  takmer celé Slovensko.

 „Od dnešného stretnutia očakávam nápady a inšpirácie, ako sa dá tento projekt uchopiť. Bol by som rád, keby boli vyslovené návrhy, ale aj kritika, ktorú by sme do projektu mohli zapracovať,“ riekol prednosta MsÚ – autor myšlienky. Zatiaľ ide iba o ideový námet, ktorý poukazuje na veľký potenciál oblasti, v ktorej by nový akvapark mohol vzniknúť,“ dodal architekt z Ružomberka, ktorý za mestské peniaze vypracoval vizualizáciu. Umelé more s delfináriom má pomôcť rozvoju cestovného ruchu a priniesť aj nové pracovné príležitosti. Až by sa chcelo zvolať: „Božia prostota!

Zásadný rozdiel medzi Zvolenom a Banskou Bystricou je v tom, že vo Zvolene vedenie mesta už dávno úzko spolupracuje s miestnymi podnikateľmi, čo prináša našim susedom reálne investície a chlieb pre ľudí. Banskobystrické vedenie mesta za ten čas sníva o mori a hrách, o ktorých sa síce zaujímavo rozpráva, ale Bystričanom to žiadny chlieb neprináša. Iba z hier sa totiž ešte nikto nenajedol a v tom je zakopaný ten pes!

V Banskej Bystrici, 9.júla 2013                                                                               Miro Toman

Autor blogu:

Miro Toman

Živnostník z Banskej Bystrice. Pôvodným povolaním statik, chviľu aj politik a mestský poslanec, teraz redaktor portálu bystricoviny.sk, ktorý otvorene píše, čo si myslí.