Určite ste si prezreli Zoznam zaregistrovaných kandidátov. Neviem ako ste ho podrobne študovali, ale mňa zaujímalo, koľko máme Bystričanov v prvej desiatke kandidátov na kandidátkach jednotlivých strán. Reku,  či máme možnosť zvoliť si priamo nejakých Bystričanov do Národnej rady SR?

Nuž tu je moje zistenie:

Možno Vás  výsledky prekvapia. Celkom máme v prvej desiatke 13 Bystričanov na kandidátkach siedmich politických strán. Najviac je ich na kandidátke Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku – spolu  štyria, traja sú na kandidátke strany SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby a dvaja na kandidátke Demokratickej strany. Teda v stranách, ktoré nie sú na popredných miestach vo volebných prieskumoch je 9 Bystričanov a môžeme k nim prirátať ešte jedného na kandidátke strany Socialisti.sk. Tí ďalší traja už majú šancu dostať sa do parlamentu. Je to jeden kandidát za stranu Sloboda a Solidarita a dvaja lídri doteraz dvoch strán s vysokými preferenciami – strany SMER-SD a strany Kotlebovci – ľudová strana naše Slovensko.

Zarážajúce je, že medzi tými 13-timi banskobystrickými  kandidátmi na poslancov nie je ani jedna žena. Najbližšie k zvoleniu za poslankyňu má Viera Dubačová s číslom  13 na kandidátke č.12 Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia.

Omnoho priaznivejšia situácia je, keď sa pozrieme na počet lídrov. V tomto ukazovateli  je Banská Bystrica dokonca na druhom mieste – hneď za Bratislavou. Máme 4 lídrov na 1. mieste straníckych kandidátok.

No neviem však,  či môžeme byť, Bystričania, hrdí na všetkých týchto našich štyroch lídrov. Ten prvý na kandidátke č. 1  Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku – Jozef Sásik je už notorickým kandidátom na všetkých úrovniach volieb.  Zatiaľ  však vždy neúspešným.

Druhým v poradí je líder strany s číslom 19 SMER-sociálna demokracia – zatiaľ najúspešnejší Bystričan – predseda vlády Peter Pellegrini. Je lídrom strany, za ktorej vlády sa tu zvýšila korupcia, zdevastovalo sa školstvo a zdravotníctvo, ľudia stratili dôveru v štátne inštitúcie, mafia prerástla do polície, súdnictva i  na najvyššie miesta vo vláde  a vyvrcholilo to až vraždou novinára, ktorý odhaľoval prepojenie mafie na štátnu moc. Predseda tejto strany sa povyšuje nad zákony a nevadí mu ich porušovanie a dokonca sympatizuje s rasistickými prejavmi. Jeho najsilnejšou zbraňou je hľadanie nepriateľov v mimovládkach a emigrantoch. Dokonca tvrdí, že emigranti ohrozujú zvyšovanie dôchodkov, hoci každý súdny človek vie, že príčinou je korupcia. A jeho najnovší objav je, že po voľbách môžu byť ohrozené ľudské práva (asi vie, koho konkrétne) a preto musí byť mimoriadna schôdza Národnej rady, aby si strana  nezákonným spôsobom tesne pred voľbami kupovala hlasy voličov opatreniami, na ktoré mala 4 roky.

Tretím v poradí na kandidátke strany s číslom 20 – SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby je Stanislav Mičev. Zarytý antifašista, riaditeľ Múzea SNP, z ktorého urobil jednu z najreprezentatívnejších kultúrnych inštitúcii Slovenska. Jeho cieľom je vybudovanie skutočnej ľavicovej strany, ktorá by obhajovala práva všetkých pracujúcich, živnostníkov a drobných podnikateľov a farmárov.  Chcel by takto dať priestor pre ľavicového voliča, ktorý sa sklamal z pokrivenej a populistickej ľavicovej politiky strany SMER –SD.

No a štvrtým v poradí na kandidátke č. 24 Kotlebovci – ľudová strana naše Slovensko je Marián Kotleba. Ten  chce aby Slovensko vystúpilo z NATO i z Európskej únie, neuznáva holokaust, velebí Slovenský štát, chce zoštátňovať podniky, no i bojovať proti korupcii, zlodejom a príživníkom a vyhráža sa násilím na neposlušných a na ľuďoch s iným názorom.

Tak si Bystričan vyber z ponuky Bystričanov. Z tých lídrov možno Stana Mičeva, zo žien Vieru Dubačovú a ešte sú tu traja muži. Pravičiari majú v prvej desiatke strany č. 3 Sloboda a Solidarita s číslom 8 Martina Klusa. A ľavičiari majú na kandidátke strany SOLIDARITA -. Hnutie pracujúcej chudoby s číslom 4 Vladimíra Strmeňa a s číslom 5 Vladimíra Sklenku.

Autor blogu:

Peter Rusnák

Som hrdý Radvančan - už 40 rokov a preto i prídomok Radvanský. Som architekt-urbanista, pracoval som v oblasti územného plánovania a postupne som sa reprofiloval na particiaptívneho plánovača v územnom a regionálnom rozvoji. Angažujem sa aktívne vo veciach verejných na úrovni Slovenska, kraja i mesta.