Vadí vám množstvo bilboardov v Banskej Bystrici? Aj mne. Najviac ma ale hnevá, že u nás nemiznú, ale pribúdajú. Pribúdajú aj na miestach, kde by sme si to ešte prednedávnom nevedeli predstaviť. Hovorím o tých čudných, so slabou konštrukciou, na lúkach popri cestách. Tento totálny nevkus sa nám tu začal rozmáhať asi pred dvoma rokmi. Stavia ich súkromná firma. Áno, tá istá, ktorá nedávno kúpila za nízku cenu a potichu, mestskú vilu na Uhlisku. Jej majiteľ nevie zniesť, že som na to upozornil. Zúri až tak veľmi, že sa rozhodol o mne písať blogy a články do schránkových novín. Ja si už na klamstvá začínam zvykať, ale nie každý hneď chápe, že si títo ľudia vymýšľajú.

Od kozmetiky ku traktorom

Paradoxné je, že práve Peter V. prišiel za mnou, keď som ohlásil kandidatúru na župana. Vraj, keď bude treba pomôcť, tak nie je problém. Dnes o mne píše doslova: „Chcel pripraviť poslanec Kašper mesto o 280 tisíc EUR?“. Jeho výpočty a postupy sú natoľko mimo, že sú nehodné aj druháka na základnej, ale pokiaľ by som chcel vyvrátiť jeho klamstvá, bolo by to nadlho. Už len jeho tvrdenie, že som sa nabalil na tom, že sedím v dozornej rade MBB je na smiech. Nedostal som za to ani euro! Nechcem byť ale osobný a myslím si, že nikoho ani osobné prekáračky nezaujímajú, radšej si povedzme, kto s kým tu v tomto meste kávu mieša.

Meno tohto podnikateľa preletelo médiami už v roku 2012. Vtedy ho totiž vyšetrovali policajti pre podozrenie z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní (ako prvý na to upozornil denník SME). Pán inžinier mal chodievať za starostami obcí a nahovárať ich na štátne dotácie, keď uprednostnia jeho spriaznenú firmu. Čo tam po tom, že ešte krátko predtým sa firma venovala najmä kozmetike. Ponovom predávali napríklad traktory. Jeden zo starostov ho však nahlásil a začalo sa vyšetrovanie. Biznis teda padol, ale on sa z prehry rýchlo otriasol. Teraz má dokonca toľko guráže, že sa mi vyhráža trestným oznámením. A ja som pritom jemu venovať pozornosť vôbec nechcel. Mňa nahneval spôsob mesta pri predaji vily, nie kupec.

Kúpa mestskej vily cez email

Firma nového vlastníka vily má už vyše dva roky pod palcom reklamné plochy na stĺpoch verejného osvetlenia. To sú tie, ktoré oznamujú vodičom napríklad, že Tesco o 200m doľava, alebo Billa 1,2km a potom doprava… Jeho firme platia súkromníci a on zase mestu, že mu stĺpy prenajalo. Zrejme sa mu tento biznis málil a tak pridal tie pofidérne bilboardy. Tam sa vzťahy s vedením mesta začali a dnes sa vôbec nečudujem, že tu nie je snaha sa s týmito bilboardami porátať. Sľubujem, že si na ne posvietim, lebo podľa mojich informácií zo stavebnej komisie, resp. stavebného úradu ich postavil načierno. Dnes má okrem toho aj mestskú vilu za smiešnu sumu, oproti trhovej cene. Získal ju navyše bez verejnej súťaže a cenu si podľa slov šéfa mestskej firmy MBB, Dušana Argaláša, dohodli cez emailovú komunikáciu.

Písať, že som „chcel“ pripraviť mesto o peniaze je nielen scestné, ale aj jemne povedané, zavádzajúce. Skutočnosť? Spoločnosť a jej konateľ sa zúčastnil súťaže na informačný systém mesta. V elektronickej aukcii v roku 2013 ponúkol 55 tisíc EUR ročne, víťaz ponúkol 58 tisíc. Víťaza odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo. On však napadol výsledok súťaže z neuveriteľného dôvodu. Vraj nemohol v poslednej sekunde dať vyššiu ponuku. Neskôr, po súťaži, ponúkol mestu 70 tisíc. To je akokeby ste dali gól alebo kôš deň po zápase. Uznali by vám ho? Určite nie. On to však dokázal a následnú súťaž o niekoľko mesiacov neskôr vyhral.

Áno, milí občania, takýchto odborníkov a kšeftárov tu v meste máme.

 

Autor blogu:

Igor Kašper

Narodil som sa v Banskej Bystrici, kde so svojou rodinou aj žijem. Študoval som na Obchodnej akadémii v našom meste, následne na Ekonomickej univerzite v Bratislave, odbor Účtvovníctvo a a audítorstvo. Pôsobil som ako manažér, ekonóm a bankár. Ekonomike sa venujem dodnes, či už na úrovni komunálnej politiky alebo podnikania. Od roku 2010 som mestským poslancom, momentálne aj predsedom finančnej komisie v meste, členom mestskej rady a predsedom Výboru mestskej časti. Nikdy som v živote nedostal nič zadarmo, všetko som si musel vybojovať sám. Som ženatý a mám 2 deti. Mám 37 rokov.