Sme skutočnou súčasťou európskej civilizácie, alebo sme boli do nej vtiahnutí len nejakou zhodou okolností?

Bolo to na území dnešného Slovenska, kde sa potláčali nájazdy východných, mongolských a tureckých kmeňov. Európa by nám priniesla aj modré z neba, keby sme si vedeli o to požiadať.

Na území dnešného Slovenska sa ťažili drahé kovy, vznikal a rozvíjal sa európsky banícky a kovohutnícky priemysel, na ktorý nadviazali ostatné priemyselné odvetvia, obchod aj svetový civilizačný rozvoj.

Nakoľko sa cítime byť súčasťou tejto histórie? Pomohli nám len naše hory, ktoré zastavili kočovné kmene a ktoré poskytli vzácne kovy? Aby sem následne prišli odborníci a obchodníci z vyspelej západnej Európy a poslali nás do baní?

Rozumieme tomu ako to bolo? Vieme prečo sme tu mali tak veľa stredovekých hradov? Prečo sa búrali a stavali ďalšie? Dokedy chceme zažívať pocity menejcennosti len preto, že nepoznáme svoju históriu a nevieme si ju interpretovať tak, aby sme sa s ňou chceli a dokázali stotožniť?

Možno by sme mohli ísť na to aj z druhého konca a začať sa zaujímať o európsku históriu, ktorá sa odohrávala na našom území.

O Medenom hámri

Myslím na banskobystrický Medený hámor, najohrozenejšiu Národnú pamiatku v meste a predstavujem si moderné interaktívne múzeum, ktoré by nám priblížilo slávnu Thurzovsko – Fuggerovskú spoločnosť a začiatky industriálnej výroby v Európe.

Medený hámor nebol svojho času len najväčší producent medi na svete a prvou svetovou veľkovýrobou v kovohutníctve. Jeho život pokračoval ďalej a okrem iného v 18. storočí vyrábal medené mincové platničky pre slávnu kremnickú mincovňu a v 19. storočí bol najväčším závodom elektrolytickej rafinácie medi v Uhorsku.

Medený hámor nevynikal len v mediarstve, ale v železiarstve ho prevýšili až Podbrezovské železiarne v polovici 19. storočia. So svojím okolím vytváral prvé priemyselné predmestie Banskej Bystrice. Medený hámor by dokázal premostiť vyše 500 posledných rokov a rozprávať nám o nás, o našich vzťahoch a aj našich úspechoch.

O hodnotách

História nie je len o moci a boji, o prvých a posledných. História učí hodnotám a je o tom, čo v nej chceme a dokážeme vidieť. Potrebujeme nájsť kamienky ktoré spevnia chodník a aj také, od ktorých sa dá odraziť. Potrebujeme v nej nájsť hodnoty, pretože len tí, ktorí sa hlásia ku skutočným hodnotám bývajú udržateľne úspešní.

Autor blogu:

Marta Medzihradská

Občianska aktivistka, blogerka