Účasť v komunálnych voľbách potvrdilo 15 kandidátov na primátora, z toho 2 ženy. V novodobej histórii nášho mesta nebola ešte príležitosť, vyberať si z toľkých kandidátov. Dva dni po voľbách oslávime 25 rokov od Novembrových udalostí, ktoré nám sprístupnili slobodné voľby, ako kľúčový demokratický inštitút. 20141003_152534Blížia sa siedme slobodné voľby. Často sa hovorí, že 7 je krízová pre manželský zväzok a je často spomínaná ako nešťastné číslo hneď po 13. Nebudem pokúšať, verím a dúfam, že to bude šťast20141005_125558ná voľba a naše mesto začne získavať väčšiu vážnosť, postupne sa vyhrabe z biedy a ponúkne svojim občanom perspektívu, ktorá ich bude tešiť a napĺňať.
Ako to vyzerá s ponukou tých, ktorí sa „cítia“, majú guráž a chcú zabojovať? Všetci okrem Petra Gogolu ponúkajú svoje programy, riešenia a vízie. Gogola vstupuje do súťažnej arény ako úradujúci primátor. Spravidla to býva výhoda, primátor chce pokračovať v začatom, d20141005_125632okončiť rozpracované a splniť, čo sa mu zatiaľ nepodarilo. Odpočet jeho práce nechám na voličoch, počítam s tým, že sú vnímaví, pozorní a hlavne registrujú pozitíva, resp. opačný jav.
Prekvapilo vás, že do volebnej arény vstupuje 15 kandidátov ? Mňa áno, pretože si myslím, že nestačí ambícia a odvaha. Pozícia primátora je nesmierne zodpovedná, náročná a zaväzujúca, nie každý má na jej zvládnutie predpoklady. Sám som si pred 4 rokmi kládol otázku, zvládnem to a nesklamem? Keď si na túto otázku hľadáte odpoveď, prídete na to, ž20141007_133850e najlepším riešením je spoľahnúť sa na tých, ktorých máte okolo seba. Pretože dnešná samospráva vyžaduje viac ako v minulosti spoluprácu a rešpekt odborníkov, ktorých máte pri sebe. Sám a osamotený nebude žiadny primátor úspešný. Pán Peter Gogola nám nemusí nikoho predstavovať, všetko je známe, žiadne tajomstvá a prekvapenia neočakávam a pri nešťastí, že by bol zvolený, nemá čím prekvapiť. Ostatní kandidáti áno, preto otázka, kto sú Vaši najbližší, kto sú tí, čo budú blízko pri Vás je legitímna a nanajvýš dôležitá.
Na druhej strane vzniká situácia, kedy neplatí – nemám koho voliť. Účasť na voľbách bola v minulosti pod priemerom Slovenska. V roku 2006 prišlo k urnám 32,9% a v roku 2010 37,5% voličov. Keďže každý kandidát bude mať svojich sympatizantov, priateľov, kolegov, susedou a známych, predpokladám účasť nad 40% a to je dobre.
Prvé informácie formou PR článkov a bilbordov sme už postupne zaregistrovali. Niektoré sú vydarenejšie, iné sú súhrnom fráz a všeobec20141003_143052ných formulácií. Zatiaľ nič osobné, s nápadom a s prekvapením. Grafici, až na výnimky, tiež nesiahli na vrchol svojej kreativity. Jeden sa spolieha na prísahu a svojho šéfa, iný si účelovo zmenil trvalé bydlisko, ďalší pripomína, že nemá korupčnú minulosť. A predsa len. Bilbord pána Gogolu ma opäť prekvaSpil. Tak ako pred 4 rokmi svieži a vtipný nápad, ktorý sa viditeľne odlišuje od iných. Obsah však vyvolal počudovanie a rozpaky, pán kandidát vstúpil na „tenký ľad“. Otvoril tému, ktorej sa buď usvedčil z niečoho, čoho bol súčasťou, resp. očakáva, že sa tak bude diať v najbližších 4 rokoch. Ak bol svedkom niečoho nekalého, tak je namieste otázka, ako sa s tým vysporiadal. Ak to očakáva a ponúka voličom, že len on je tým, kto zabráni „čachrom“ poslancov, tak konšpiruje a špekuluje. Je to zjavná manipuláciu verejnosti s cieľom zaujať a verejnosti podsunúť, že je tu opäť „starý“, spravodlivý a dobrý Peter Gogola, ktorý bránil spravodlivosť pred 5 rokmi v Lesoch SR. Tento premyslený projekt je výsledkom bezradnosti, paniky a samozrejme absencie ponuky niečoho pozitívneho, čo by mohlo jeho voličov zaujať. Peter Gogola nerobí odpočet, neponúka pokojné a poctivé pokračovanie, vybral si cestu konfrontácie. Sám som zvedavý, kde to bude pokračovať a čím nás ešte prekvapí.
Obsah kampane nastavil Peter Gogola. Či šťastne alebo nie, ukážu najbližšie dni. Nič sa však nezmenilo na tom, že naše mesto potrebuje spoluprácu všetkých, ktorí chcú a vedia pomôcť. Že poslanecké škatuľkovanie, vytváranie blokov a budovanie zákopov nebude prospešné. Banská Bystrica potrebuje viac ako v minulosti taký malý „Banskobystrický marchallov plán“ a to nás neminie, ktokoľvek sa ujme riadenia nášho mesta.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.