Autentický zvuk organa Martina Podkonického znie v Kostole Premenenia Pána v Španej Doline každú nedeľu pri svätej omši. Počas šiestich letných sobôt na tomto vzácnom organe, ako aj na organe v banskobystrickom Evanjelickom kostole, zahrajú organoví virtuózi zo Slovenska a zo zahraničia. Festival Vivat Vox Organi 2020 sa začína v sobotu 25. júla.

Ôsmy ročník Medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2020 na historických organoch Martina Podkonického z roku 1751 v Kostole Premenenia Pána v Španej Doline a na romantickom organe z roku 1893 v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici sa koná od 25. júla do 5. septembra. V tomto období festival prinesie šesť výnimočných organových koncertov, na ktorých sa predstavia umelci zo Švajčiarska, Nemecka, USA a Slovenska.

Šesť jedinečných organových koncertov

Prvý zo štyroch špaňodolinských organových koncertov sa uskutoční v sobotu 25. júla. V Kostole Premenenia Pána sa predstaví Ilja Voellmy Kudrjavtsev, rodák z ruského Petrohradu, žijúci vo Švajčiarsku. V Španej Doline vystúpi spolu so svojou manželkou, violončelistkou Anninou Voellmy. Uvedú recitál z diel pre organ a violončelo.

Slovenský organista Vladimír Kopec, ktorý od roku 2010 umelecky pôsobí v Bazilike svätého Emeráma v Nitre, bude hosťom druhého festivalového koncertu v Španej Doline. Ten sa uskutoční v sobotu 1. augusta. O týždeň na to, v sobotu 8. augusta,  zahrá na špaňodolinskom organe František Beer, organista v Kostole sv. Bartolomeja v Košiciach – Myslave a tiež v košickej Katedrále sv. Alžbety.

Vladimír Kopec: I concerti del vespro

Na ďalší augustový koncert sa môžu tešiť najmä milovníci organovej hudby v Banskej Bystrici. V Evanjelickom kostole v sobotu 22. augusta svoje umenie hry na organe predvedie už stály hosť festivalu Vivat Vox Organi, jedinečný David di Fiore z USA. Jedinečný bude určite aj jeho koncert.

V poslednú augustovú sobotu sa festival opäť vráti na Španiu Dolinu, kde privíta organistu Johannesa Skudlika z Nemecka. Vlani si tento rodený Mníchovčan, ktorý vyrastal v Barcelone, získal srdcia Špaňodolinčanov a rád prijal pozvanie aj tento rok.

Ôsmy ročník festivalu Vivat Vox Organi vyvrcholí koncertom nemeckého virtuóza, hráča na panovu flautu Helmuta Hauskellera a popredného slovenského organistu Stanislava Šurinu, v sobotu 5. septembra v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici. V záverečnom koncerte sa organ spojí  s panovou flautou, čím sa vytvorí krásny (sú)zvuk týchto starodávnych hudobných nástrojov. V rámci organového festivalu patrí práve toto spojenie medzi najobľúbenejšie u divákov.

Helmut Hauskeller, Stanislav Šurin: Anima Mundi 2019

Začiatky všetkých koncertov festivalu Vivat Vox Organi 2010 sú o 19:00 h. Vstupné je dobrovoľné.

Záštitu nad festivalom Vivat Vox Organi aj tento rok prevzali primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko a starostka obce Špania Dolina Martina Wilhelmerová.

Za zvukmi organa aj počas všedných dní

Ako sme už v úvode spomenuli, autentický barokový zvuk organa Martina Podkonického z roku 1751, znie v Kostole Premenenia Pána v Španej Doline každú nedeľu počas pravidelných svätých omší (od 11:00 h). Po omši je pre návštevníkov kostola pripravený krátky hudobný exkurz do hudobného baroka v podaní titulárneho organistu Matúša Kucbela. V prípade záujmu aj moderovaná prehliadka priamo na chóre.

Navyše, v júli a auguste, v každý pracovný deň (od 16:00 h), sa návštevníci Španej Doliny môžu zúčastniť cca hodinovej prehliadky Kostola Premenenia Pána so zachovaným barokovým mobiliárom  a vzácnym historickým organom, spojenej s hudobnou ukážkou zreštaurovaného a obnoveného organu. Organ Martina Podkonického v špaňodolinskom kostole je posledným zvukovo autentickým organom na území Slovenska. Vstupné na prehliadky je dobrovoľné. Viac informácií nájdete na webe udalosti alebo na facebooku.