V Banskej Bystrici sa v sobotu 22. júna budú po prvýkrát konať Vegánske hody. V priestoroch centra nezávislej kultúry – Záhrada si návštevníci a návštevníčky budú môcť vychutnať najlepšie rastlinné špeciality od profesionálnych prevádzok či začínajúcich talentov.

Festival trvalo udržateľného a ohľaduplného stravovania, Vegánske hody, ktoré sa tento rok konali už v troch mestách, zavítajú v sobotu 22. júna aj do Banskej Bystrice. Miestom konania festivalu bude príjemné prostredie centra nezávislej kultúry – Záhrada, ktoré sa v čase od 10.00 do 20.00 h zaplní stánkami s ponukou rastlinných jedál či obchodmi s vegánskou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách. Organizátori predpokladajú, že premiérový ročník festivalu v Banskej Bystrici navštívi minimálne 1 500 ľudí.

Na podujatí sa predstavia s ponukou tých najlepších rastlinných špecialít profesionálne prevádzky, ale aj začínajúce kuchárske talenty. Ako býva zvykom na Vegánskych hodoch, už tradične nebudú chýbať vegánske burgre – s robi plackou či beyond burger, známa rastlinná alternatíva hovädzieho burgru. V ponuke budú aj sójový či mungo guľáš a taktiež balkánska pochutina moussaka. O sladké maškrtenie sa postarajú prevádzky, ktoré prinesú vegánske donuty, marlenku, veterníky, kávové zrná či ovocné koláče.

“Vegánske hody nielenže ponúkajú priestor profesionálnym prevádzkam, aby tu prezentovali svoju ponuku, ale tiež poskytujú možnosť nádejným kuchárskym talentom ukázať sa na verejnosti, a tak získať sebavedomie a motiváciu k založeniu vlastnej prevádzky. V Banskej Bystrici sa predstavia celkovo až štyri takéto kuchárske talenty a my dúfame, že táto skúsenosť bude pre nich prínosom,” povedal Roman Facuna, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Na podujatí budú k zakúpeniu okrem pokrmov aj rôzne produkty ako prírodná vegánska kozmetika a drogéria netestovaná na zvieratách.

Súčasťou podujatia bude aj celodenný program, v ktorom sa vystriedajú zaujímavé prednášky s kuchárskymi show. Alexandra Demetrianová priblíži kampaň za zákaz kožušinových chovov na Slovensku a Martin Kovaľ sa vo svojej prednáške bude venovať vegánskemu stravovaniu pre potreby vytrvalostného športu. S inšpiráciou na domáce experimenty s rastlinnou stravou sa predstavia v kuchárskych show Ovocný Check s prípravou orientálneho ryžového pilafu a Miroslav Demjan s receptom na cícerové kari so zeleninou na kokosovej smotane. Vegánske hody sú príkladom festivalu, ktorý dbá na blaho zvierat a zároveň životného prostredia, preto v rámci minimalizácie odpadu budú všetky poháre na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný.

Vstup na podujatie je tradične voľný, ako vo všetkých mestách, kde sa festival koná a podrobný program podujatia a ponuku predajcov nájdete na stránke podujatia.

O Vegánskych hodoch

Vegánske hody začali svoje aktivity od roku 2009 a od roku 2013 fungujú ako občianske združenie. Sú neziskovým podujatím, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu prostredníctvom vegánskych pokrmov a za pomoci sprievodných podujatí ako prednášky, diskusie, workshopy a premietania. Do vegánskych hodov sa môže zapojiť každý – počínajúc profesionálnymi kuchármi z miestnych a zahraničných reštaurácií, až po amatérov. Vstup na podujatie je tradične voľný.