Quantcast

Už viete, čo budete variť tento víkend? Čo tak tradičný banícky štiarc? V sobotu vám Špaňodolinčania ukážu, ako sa toto chutné jedlo varí.

Penzión Klopačka spolu s obcou Špania Dolina každoročne už osemnásty rok oživujú tradíciu varenia štiarcu. Je to jedlo, ktoré ženy varievali mužom, keď fárali do bane.

Štiarc pripomína trochu fučku a dobrý je vraj vtedy, keď v ňom štiarcovník (varecha) zostane zapichnutý stáť. Potom sa z neho robia trhance. Neodmysliteľná je uškvarená slaninka a môže byť aj bryndza. V dedinách okolo Banskej Bystrice (Riečka, Tajov, Kordíky, Králiky, Staré Hory) či v niektorých obciach na Horehroní, kde má štiarc tradíciu, má rôzne podoby a recepty.

Na Španej Doline sa štiarc bude variť v sobotu 6. júla od 14.00 h. 

„Štiarc budeme variť v zastrešenom priestore šachty Ferdinand pri penzióne Klopačka, aby sa návštevníci v prípade nepriaznivého počasia mali kde schovať. Štiarc budú už v priebehu dopoludnia pripravovať tri, štyri družstvá Špaňodolinčanov, nejde však o súťaž, ale o ukážku  varenia tohto tradičného jedla,“ hovorí Milan Vigaš zo špaňodolinskej Klopačky a dodáva, že popoludní, po 14.00 h, už bude štiarc hotový a bude možné kúpiť si porciu na okoštovanie. Družstvá však budú štiarc pripravovať v dvoch až troch várkach približne do 16.30 h. 

Samozrejme, kuchyňa bude v prevádzke aj v reštaurácii penziónu Klopačka.  Počas podujatia bude znieť ľudová hudba, na heligónke zahrá Jožko Kovaľčík a konferovať bude Ján Haruštiak

Recept na Špaňodolinský štiarc

Oškrabané, nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky). 

Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu. Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť. 

Potom vodu scedíme, trocha si z nej necháme na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá. Miešame varechou, kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov. 

Medzitým v inej rajnici rozpražíme slaninu alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, a pomastíme si ním ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty. Cesto sa trhá na kúsky podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom za občasného miešania a porcuje sa. Zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom, alebo hocičím… okrem sušeného piva.