Quantcast

Kvalitná a dobre pripravená káva sa teší veľkej obľube po celom svete, ročne jej ľudia vypijú až neuveriteľných päťsto miliárd šálok. Do spomínanej päťstovky prispievajú svojou troškou aj Banskobystričania, keďže tento tmavohnedý nápoj plný energie má v meste pod Urpínom tiež mnoho priaznivcov.

Vôňa dobrej kávy už čoskoro na nose pošteklí aj návštevníkov bystrickej Europy. V nedeľu, 27. septembra od 13-tej hodiny, je pre nich totiž pripravený Latte Art Challenge.

latte artPríďte si aj vy popásť oči a potešiť chuťové poháriky výtvormi slovenskej baristickej špičky, ktorá bude už od trinástej súťažiť v príprave a najmä dekorácii kávy. Baristi predvedú umenie kreslenia mliečnou penou technikou latte art, pričom obrázky budú vytvárať nielen do cappuccina, ale aj espressa macchiata. Na začiatku súťaže sa žrebom zostaví klasický tenisový pavúk, z ktorého do ďalšieho kola postúpi vždy ten lepší, až kým sa nenájde absolútny víťaz. Do pomyselných porotcovských kresiel zasadnú priamo diváci, ktorí budú hlasovať za jednotlivé nápoje.

Po odhlasovaní sa kávové umelecké diela za dobrovoľný príspevok rozdajú návštevníkom centra. Ten je rovnako určený aj ako štartovné pre baristov. „Vyzbierané peniaze poputujú detskej onkológii v Banskej Bystrici. Sme preto za toto podujatie v našom nákupnom centre veľmi radi, pretože aktivity podobného druhu tu vždy s radosťou privítame,“ hovorí Viktor Maceják, Event coordinator Europa SC.

Okrem toho, že sa bude dať prispieť na dobrú vec, spomedzi baristických celebrít si budete môcť vychutnať napríklad aj umenie slovenskej majsterky v latte art pre rok 2015. Svoju účasť totiž prisľúbila aj Lucia Ondrušková. „Pevne verím, že Latte Art Challenge bude mať v Banskej Bystrici úspech, nakoľko kávová kultúra na Slovensku v posledných rokoch veľmi rýchlo rastie a o podujatia podobného druhu je stále vyšší záujem. Kávu chceme ľudom prezentovať nielen ako bežný nápoj sprevádzajúci ich posedenia v kaviarňach, ale aj ako surovinu, s ktorou barista pracuje ako kuchár. Káva je totiž práve o ľuďoch, ktorí ju pripravujú a o ich vzťahu k nej,“ dodáva Šimon Staš zo spoločnosti BAZZARA espresso Slovensko, organizátor podujatia.