Quantcast

Kuchárske knihy sú stále veľmi obľúbené. Ani tá najvychýrenejšia gazdinka či najskvelejší kuchár nevedia všetky recepty a túžia navariť a upiecť niečo nové, podľa receptu niekoho iného. Dnes vám v spolupráci s vydavateľstvom Ikar predstavíme tri úplne rozdielne kuchárske knihy, o ktoré môžete zároveň súťažiť.

Silvia Pilková: Poklady slovenskej kuchyne 1

Prvá časť z jedinečnej série kuchárskych kníh! Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Desaťdielna séria kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne zachytáva prekvapivo pestré kulinárske dedičstvo našich predkov. Každá časť edície predstavuje vybraté regióny a kompletná séria napokon obsiahne celé Slovensko. V prvej časti nazrieme do kuchyne  Bratislavy, Záhoria a Podunajska.

Nájdete tu recepty všeobecne známe a obľúbené, ale aj dávno zabudnuté či skvosty, ktoré autorka objavila v zapadnutých kútoch Slovenska alebo starých rodinných archívoch. Vyberiete si z jedál každodenných aj sviatočných, mäsitých aj bezmäsitých, slaných aj sladkých, ktoré nie sú len nostalgickým pohľadom na život našich predkov ale plnohodnotnou súčasťou moderného jedálneho lístka.

Každá časť edície, predstavujúcej vždy dva až tri regióny Slovenska, obsahuje 150 originálnych receptov. Knihy zo série Poklady slovenskej kuchyne by nemali chýbať v knižnici žiadneho milovníka dobrého jedla a slovenskej regionálnej histórie. Autorkou série kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne je Silvia Pilková, hrdá Bratislavčanka narodená v Banskej Štiavnici, s predkami z Bardejova, takže nijaký kút Slovenska jej nie je cudzí. Varenie je jej najväčšia vášeň.

Knižku kúpite už dnes v každom dobrom kníhkupectve. My vám ale v spolupráci s vydavateľstvom Ikar prinášame možnosť túto knižku ešte do Vianoc vyhrať. Do súťaže sa zapojíte odpoveďou na otázku: Ktoré regióny predstavuje prvá časť knihy Poklady slovenskej kuchyne? Svoje odpovede posielajte do nedele 16. decembra 22.00 h.

Súťaž je ukončená. Víťazkou sa stala Veronika Biela.

Nigella Lawsonová: Hostina – Každé jedlo je sviatok

Zaujímavá, inšpiratívna, vášnivá, nabitá informáciami, zároveň však nekomplikovaná a plná nápadov – taká je kniha od Nigelly Lawsonovej. Je napísaná s radosťou a vášňou, ale zároveň výstižne a prakticky. Obsahuje vyše 300 receptov z celého sveta, ktoré dopĺňa viac než 200 fotografií.

Hostina nie je len o tom, čo budeme variť a jesť počas významných sviatkov alebo pri špeciálnych príležitostiach, ale predovšetkým o tom, že jedlom oslavujeme niečo, na čom nám záleží, niečo, čím oslavujeme sám život. Táto kniha je o rodinách a o jedle, o náboženských sviatkoch a súkromných oslavách, o tom, ako oslavujeme každodenné radosti, ale aj významné príležitosti. Nájdete tu všetko – Vianoce, Veľkú noc, Deň vďakyvzdania, Chanuku, halloweenske oslavy, valentínske raňajky v posteli, rodinný nedeľný obed, recepty na bezmäsité jedlá aj polnočné hostiny, párty, svadby, pohreby, gruzínsku hostinu či benátske slávnosti, dokonca aj obľúbené detské jedlá.

Knižku kúpite v kníhkupectvách už dnes. My vám ale v spolupráci s vydavateľstvom Ikar prinášame možnosť túto knižku ešte do Vianoc vyhrať. Do súťaže sa zapojíte odpoveďou na otázku: Koľko receptov je v knihe Hostina? Svoje odpovede posielajte do nedele 16. decembra 22.00 h.

Súťaž je ukončená. Víťazkou sa stala Soňa Horváthová.

Jaroslav Žídek: Nebíčko v papuľke – Ani šéfkuchár nemá recept na všetko

Nebíčko v papuľke je názov novej knihy jedného z najlepších šéfkuchárov na Slovensku Jaroslava Žídeka. Jeho Nebíčko v papuľke prináša rýdzo naše špeciality, ktoré zozbieral a objavil na potulkách po Slovensku. V knihe sú recepty z prvých 20 častí rovnomenného televízneho seriálu. Nechýbajú farebné fotografie z nakrúcania. Ako bonus pridal autor ku každej epizóde vlastný recept, ktorý v televíznom seriáli neodznel.

„Každá kapitola zastupuje nejaký región či surovinu a stojí za to vychutnať si z nej každučké jedlo. Prispel som aj vlastnými receptami, ktoré občas zaváňajú väčšou exotikou alebo pochádzajú z českej kuchyne, od mojej mamy a babičky. Verím, že mnohé z nich vám spestria jedálny lístok a že listovanie v knihe prinesie len samé príjemné spomienky na poctivú slovenskú domácu kuchyňu, ba možno aj štipku hrdosti na ňu,“ hovorí v úvode knihy Jaroslav Žídek. V jednotlivých kapitolách nezabudol šéfkuchár ani na jeho osvedčené tipy a triky pri príprave jedál.

Jaroslav Žídek pôsobil ako šéfkuchár v mnohých vynikajúcich reštauráciách v Českej republike, Španielsku, Dánsku, Švédsku, Francúzsku, Taliansku… Podľa Gurmán Award bol v rokoch 2008, 2009 a 2010 najlepším šéfkuchárom na Slovensku.

Knižku kúpite v kníhkupectvách už dnes. My vám ale v spolupráci s vydavateľstvom Ikar prinášame možnosť túto knižku ešte do Vianoc vyhrať. Do súťaže sa zapojíte odpoveďou na otázku: V ktorých rokoch bol Jaroslav Žídek najlepším šéfkuchárom na Slovensku? Svoje odpovede posielajte do nedele 16. decembra 22.00 h.

Súťaž je ukončená. Víťazkou sa stala Helena Čóriová.