Quantcast

Chceli by ste vedieť kedy a kde sa po prvýkrát začal používať pri stolovaní príbor?, Pod akými jedlami sa prehýbali stoly bystrických mešťanov? alebo Aké rady dostali gazdinky od Terézie Vansovej v jej kuchárke?

Predtým, než si sadnete so svojou rodinou k stolu, by ste rozhodne nemali vynechať najnovšiu spoločenskovednú výstavu Dobrú chuť, ctihodní mešťania! v Thurzovom dome. Návštevníci Stredoslovenského múzea sa už od 11. júna 2015 môžu oboznámiť s etiketou a vývojom stolovania, históriou firmy Sandrik Berndorf s viac ako storočnou tradíciou výroby príborov, ale spoznajú aj jedlá, na ktorých si pochutnávali mlsné jazýčky našich predkov.

dobru chut ctihodni mestania

„…dobre prestretý stôl je prvým putom dobrej spoločnosti…“

Známy výrok francúzskeho klasika je zároveň mottom výstavy, ktorú pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pre návštevníkov mesta pod Urpínom v letných mesiacoch. „Výstava prináša netradičný pohľad na spôsoby stolovania mešťanov v 18., 19. a na začiatku 20. storočia,“ vysvetľuje kurátor výstavy Filip Glocko.

Návštevníci Thurzovho domu môžu na výstave zároveň vidieť vzácne príborové sety a sklenené servisy, ktoré boli pýchou meštianskych stolov v minulosti. Okrem ukážok stolovania sa na výstave oboznámia tiež so zbierkou receptov tradičných druhov jedál z 19. storočia, na ktorých si pochutnávali mlsné jazýčky našich predkov.

Keď sa na Slovensku povie príbor, väčšina pamätníkov si spomenie na značku Sandrik

História firmy, ktorá na začiatku 20. storočia poskytla prácu viac ako 1 500 zamestnancom, sa začala písať už v roku 1895. Preslávila sa najmä výrobou strieborných príborov. Dodnes sú strieborné lyžičky či iné časti príboru Sandrik dedičstvom, ktoré sa odovzdávajú v slovenských rodinách z generácie na generáciu. A keďže život rodín sa už od nepamäti sústreďoval okolo stola, častokrát sa práve pri ňom písali osudy ľudí, ba aj celých rodov, zdôraznil riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Ctihodní mešťania, zažite kulinárske umenie šéfkuchára Petra Kulhányho

“Pre návštevníkov Thurzovho domu v Stredoslovenskom múzeu pripravili v spolupráci so šéfkuchárom Petrom Kulhánym gastro workshopy, na ktorých sa účastníci kurzu počas leta naučia pripravovať Cisársky trhanec alebo Ravioli plnené mascarpone so šalviovým maslom. Začíname už túto sobotu,“ pozýva Filip Glocko. Každú druhú sobotu o 16–tej hodine tak návštevníci Thurzovho domu v cene vstupenky na výstavu zažijú gastronomické umenie v podaní špičkového šéfkuchára.

Nielen o chúťkach ctihodných banskobystrických mešťanov sa dozvedia návštevníci Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome od 11. júna až do 6. septembra 2015.