Regionálny  úrad verejného zdravotníctva  (RÚVZ) v Banskej Bystrici aj tento týždeň pokračoval v šetrení epidémie salmonelózy, ktorá vznikla z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál.

hallo pizza obed (2)-2Konzumenti donáškovej stravy si objednali z ponuky Pizzu so šalátom ako prílohu a Fitness menu. Pôvodne 17 avizovaných prípadov vzrástlo  na 27 (ochoreli z jedla, konzumovaného v čase vzniku epidémia začiatkom uplynulého týždňa). Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonella Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom.

Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby a to 4 chody: Fitness menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát a pizza a šalát. Po uzatvorení prevádzky a vykonanej dekontaminácii prostredia boli vykonané následné stery s negatívnym výsledkom,  preto výrobňu v piatok uplynulý týždeň opäť uviedli prevádzky. Zariadenie je ale stále podrobené zvýšenému hygienickému dozoru.

RÚVZ Banská Bystrica pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonella. Všetky izoláty boli zaslané na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra (NRC) pre salmonely na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Aj keď úrad nesmie zverejniť názov dotknutej prevádzky, k pochybeniu sa priznala samotná prevádzka banskobystrickej donáškovej služby.