Quantcast

Tak ako každý rok, tak aj tento, organizuje mesto Banská Bystrica príležitostné trhy ako súčasť sprievodných podujatí Banskobystrické Vianoce a Silvester 2019. Na trhoch, ktoré sa začali už 29. novembra, môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov z dreva, keramiky, kože, šúpolia, skla, slamy a textílií, aj tradičnú ponuku vianočných jedál.

Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické – pečené klobásy, lokše, kapustnicu a iné. Tie sú – ako každý rok, aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

„Tak ako aj pracovníci ostatných RÚVZ v SR, aj naši pracovníci budú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia vykonávať mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriame sa budeme najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujeme aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberieme aj vzorky pokrmov. Priestory stánkov môžu byť uvedené do prevádzky len rozhodnutím RÚVZ,“ konštatuje k téme vedúca odboru hygieny výživy MUDr. Ivana Sedliačiková.

Dodáva, že v prípade použitia nekvalitných surovín, alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní. Ich výška bude závisieť od závažnosti zistených nedostatkov a bude uložená podľa príslušných ustanovení zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v znení noviel a zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení noviel.

Podľa MUDr. Sedliačikovej sú počas kontrol zistené aj nedostatky, ktoré prevádzkovatelia obratom odstraňujú. Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.