Tak ako každý rok, tak aj tento, organizuje mesto Banská Bystrica príležitostné trhy ako súčasť sprievodných podujatí Banskobystrické Vianoce a Silvester 2017.

Na trhoch, ktoré sa začali 28. novembra 2017 a končia 2. januára 2018, môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov z dreva, keramiky, kože, šúpolia, skla, slamy a textílií, aj tradičnú ponuku vianočných jedál. Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické – pečené klobásy, lokše, kapustnica a iné. Tie sú – ako každý rok, aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

„Tak ako aj pracovníci ostatných RÚVZ v SR, aj naši pracovníci vykonávajú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujú aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberajú aj vzorky pokrmov,“ konštatuje k téme vedúca Odboru hygieny výživy Ivana Sedliačiková. Dodáva, že v prípade použitia nekvalitných surovín, alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

V celom Banskobystrickom kraji vykonali odborní pracovníci RÚVZ B. Bystrica, Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobora a Žiar nad Hronom dovedna 95  kontrol v  50 zariadeniach (aj opakovane), odobrali vzorky, ktoré všetky vyhovovali mikrobiologickým kritériám. Zatiaľ boli uložené len dve pokuty  vo výške 99 eur (plus jedna navrhnutá vo výške 200 eur). Pokuty sú  však za nepredložené doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti predávajúceho  personálu a nepredložené rozhodnutie príslušného  RÚVZ. Kontroly hygienikov na všetkých prebiehajúcich vianočných trhoch budú pokračovať až do ich ukončenia.

Ako uviedla Sedliačiková, frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní. Ich výška bude závisieť od závažnosti zistených nedostatkov Podľa Sedliačikovej sa situácia v oblasti stánkového predaja postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.

Vianoce v Bystrici: Vianočné trhy sa otvoria 28. novembra, príchod nového roka oslávime dvomi ohňostrojmi