Pre niekoho vôňa, pre iných smrad. Charakteristická aróma varenia piva sa z Hornej ulice v Banskej Bystrici vytráca. Podnik Perla tu fungoval od roku 1992.
Kto si nedal pivo Perla do konca minulého roku, ďalšiu možnosť už mať nebude. Najstarší slovenský reštauračný pivovar Perla zavrel od začiatku tohto roka svoje brány.
Pivovar vznikol v roku 1992, teda takmer 20 rokov pred rozmachom domácich remeselných pivovarov na Slovensku. Bol známy vlastným varením piva Zlatá Perla (11,5°). Perla sa stala útočiskom pre fanúšikov dobrého piva najmä v čase úpadku pivovaru Urpín na konci 90. rokov, kedy sa v banskobystrických podnikoch presadzovali najmä takzvané europivá typu Zlatý Bažant a Topvar.
Okrem pivárov lákala na nízke ceny miestnych štamgastov a študentov, čím v podniku vznikal zaujímavý mix sociálnych vrstiev.
Pivovar Perla bol jedným zo štyroch zakladajúcich členov Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska v roku 2010.