Premiéru banskobystrických vegánských hodov pokrstil v uplynulú sobotu hustý dážď. Ani nepriaznivé počasie neodradilo návštevníkov a v Záhrade – centre nezávislej kultúry sa mohlo hodovať.

Záhrada je podľa organizátorov vhodným prostredím na takýto typ malého festivalu, keďže poskytuje potrebné technické zázemie, vďaka ktorému sa tu mohli konať prednášky patriace k hlavnému programu. Odzneli témy týkajúce sa kožušinového chovu na Slovensku, efektívneho aktivizmu za práva zvierat a ultrabežec Martin Kovaľ priblížil, ako sa vegánsky stravovať pri vykonávaní vytrvalostného športu. Program tiež zahŕňal kuchárske workshopy.

Predajcovia, u ktorých bolo možné zakúpiť si rôzne dobroty od vegánskych burgrov cez sójový guláš až po sladké zákusky, museli spĺňať okrem iných podmienok jednu z najdôležitejších – ich jedlá alebo kozmetické produkty nesmeli obsahovať živočíšne zložky. Márne by ste tu hľadali mäso, mlieko, med alebo kozmetiku z včelieho vosku. K ochrane životného prostredia napomáhali aj jednorazové riady pozostávajúce z kompostovateľných materiálov a umývateľné poháre, ktoré boli zálohované. Nechýbal samozrejme ani odpadkový kôš oddelený na plasty a papier .

„Rastlinné stravovanie môže mať výrazne nižší dopad na klímu. Pri šírení myšlienky vegánstva nejde len o ekologický, ale tiež o etický pohľad. Ľudia často vlastnia psov alebo mačky ako svojich domácich miláčikov, ale konzumujú iné zvieratá, ktoré považujú za hospodárske. A napokon, ak je vegánska strava správne zložená, môže byť prospešná pre naše zdravie. Je našim cieľom, aby sa toto podujatie udomácnilo aj v iných mestách, nielen v Bratislave. Posledné roky sa snažíme aj o expanziu do iných miest. Určite sa v budúcnosti vrátime do Banskej Bystrice. Chceme podujatie zlepšovať a zväčšovať ho,“ uviedol pre BBonline.sk organizátor podujatia Roman Facuna.