Fazuľa patrí medzi najklasickejšie plodiny pestované v záhradách nášho regiónu už od nepamäti. A či ju máte v jedlách radi v podobe zelených luskov alebo „suchú“ v podobe očistených bôbovitých plodov, zaiste ste ju už jedli v mnohých podobách. Nečudo preto, že v neďalekej Kynceľovej má aj svoj – Fizolňový deň.

Pätnásty ročník súťaže vo varení fazule o putovný pohár starostky obce Kynceľová začal ešte v dopoludňajších hodinách, kedy súťažné dvojice podpálili pod kotlíkmi. Fazuľovú polievku pripravovali na akýkoľvek spôsob. Tak ako naši predkovia, aj súčasní kuchári neváhali na dochutenie použiť aj údené, klobásky či rebierka, ktoré dotvorili plnosť chuti fazuľovice, alebo ak chcete fizolňovice. Podstatný bol výsledný chuťový zážitok. Ten už potom po 14-tej hodnotila porota a napokon aj návštevníci podujatia.

Nešlo však o jediné kulinárske športové zápolenie, ktoré bolo v sobotu v Kynceľovej pripravené. V rámci podujatia po desiaty raz usporiadali aj súťaž v krájaní cibule.

O dobré jedlo v Kynceľovej nebola v sobotu núdza a bolo aj do spevu a tanca. Vystúpil folklórny súbor Debnár, speváčka Veronika Rabada či rocková skupina Sirens.