Chutnú a lahodnú kávu si už dávno nemusíte dopriať iba vo vašej obľúbenej kaviarni. Existuje viacero druhov kávových nápojov, ktoré si môžete pripraviť aj sami doma, a to v špičkovej kvalite. Ako sa v nich ale vyznať? Prezradíme vám, aké sú hlavné rozdiely v príprave medzi espressom, lungom a americanom, aby ste si ich mohli sami vyskúšať a ochutnať.

Espresso – milovaná klasika s penou navrchu

Espresso je intenzívny výluh a kávový nápoj z upražených kávových zŕn. Svoju intenzitu má espresso nápoj vďaka kávovaru, ktorý využíva horúcu vodu a tlak deviatich barov, vďaka ktorým sa celá extrakcia kávového nápoja urýchli. Ak si teda pripravujeme kávu doma cez profesionálny espresso kávovar, všetka chuť, aróma a kofeín sa extrahujú do šálky za cca 20-30 sekúnd. Espresso sa štandardne pripravuje zo 7 – 9 gramov jemne mletých kávových zŕn, pričom objem výsledného nápoja by mal byť 25 – 30 mililitrov. Dohady o pôvode názvu sa zvyknú líšiť, niektoré zdroje uvádzajú, že pochádza od slova esprimere čo znamená vyjadriť sa. Iné zdroje zasa poukazujú na súvis so slovom pressione, čo v preklade znamená tlak. V Taliansku, kde je teplota vzduchu vyššia, ľudia neradi pijú veľké šálky horúcej kávy a aj to môže byť dôvodom, prečo sa espresso v krajine tak krásne ujalo. Espresso vraj vzniklo preto, aby sa robotníkom skrátila pauza na kávu a mohli tak viac pracovať. Dokonalé espresso býva symfóniou vône a chuti. Má tmavú hnedú farbu s až červenými podtónmi a kraľuje mu vrstva hustej peny, ktorá sa nazýva crema.

Lungo – „veľké presso“ pre dlhší zážitok z pitia kávy

Povaha tohto kávového nápoja sa odvíja od jeho názvu lungo, čo v latinčine znamená dlhý, vodový či zriedený. Lungo, inak nazývané aj predĺžené espresso je jedným z variantov štandardného espressa. Pri príprave nápoja lungo sa používa rovnaké množstvo kávy a dvojnásobný objem vody, teda približne 60 ml. Pri dodržaní správneho postupu by sa mala zachovať aj typická kávová pena crema. Tento druh nápoja obľubujú najmä ľudia, ktorí si radi posedia pri väčšej šálke kávy a sami si podľa chuti vedia nápoj predĺžiť. Príprava spočíva buď v praktickom a jednoduchom dolievaní horúcej vody, v pomere 1:1 čo v praxi znamená, že do 30 ml espressa dolejete 30 ml horúcej vody. Pri tradičnom postupe, ktorý sa veľmi nevyužíva, sa kávové zrná namelú nahrubšie, čo umožní, že väčší objem vody pretečie strojom za rovnaký čas ako pri príprave espressa. Výsledný nápoj nestratí krémovú penu a chuť bude o niečo horkejšia. Sledujte Tchiboblog pre viac zaujímavostí (nielen) zo sveta kávy.

Americano –  obdoba zriedeného espressa

Ideálny nápoj pre kávičkárov, ktorí preferujú jemnejšiu kávovú chuť a poriadnu porciu kávy. Jeho základ ale vždy tvorí lahodné espresso. Pripravuje sa v rôznych obmenách po celom svete a jeho chuť si obľúbili nielen Američania. Podobne ako lungo, ide o typ predĺženého espressa, do ktorého sa pridáva ešte viac vody, a to v pomere 1:5. Voda má prioritne slúžiť na zjemnenie výraznej kávovej chuti, čo mnoho kávičkárov pohoršuje a takéto riedenie nazývajú až hotovým zneuctením. Často si ho mýlia nielen s lungom, ale aj so zalievanovou kávou. U americana je však chuť menej výraznejšia. Americano naozaj vzniklo vďaka Američanom, konkrétne vojakom, ktorí bojovali počas druhej svetovej vojny v Európe. Chýbala im chuť prekvapkávanej kávy, na akú boli zvyknutí doma a talianske espresso bolo pre nich prisilné. Zistili, že ak ho zriedia horúcou vodou, dostanú podobný výsledok. Káva americano teda vznikla na Apeninskom polostrove, no svoj oficiálny názov caffe americano dostala až v 70. rokoch.