To, že Banská Bystrica má najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku, vedia asi aj v Medzilaborciach. Vtipkári si zgustli na jej anglicko-slovenskom názve Vlak Bus Shopping, čo ešte viac pomohlo jej propagácii. Málokto však vie, že stanica zatiaľ nepatrí mestu B.Bystrica a nezdá sa, že by sa ju chystalo odkúpiť.

Podľa zmluvy s českým investorom malo mesto právo stanicu odkúpiť do 31.8.2017. Už pred letom 2017 bolo však jasné, že sa stanica nestihne dokončiť v tomto termíne, preto poslanci mestského zastupiteľstva v júni tohto roku schválili predĺženie zmluvy do 30.11.2017. Na konci septembra bola stanica spustená do prevádzky spolu s obchodným centrom. Ľudia si na komfortné cestovanie v peknom prostredí rýchlo zvykli, mesto dodnes nepristúpilo k odkúpeniu stanice, napriek tomu že má na tento účel schválený úver od banky, ktorý by nemalo mať problém splácať z prenájmu prevádzkovateľom a ďalších príjmov.

Čo bude ďalej?

Podľa mojich informácií bola zmluva s Čechmi predĺžená na poslednú chvíľu do konca roka. Zajtra je posledné zasadnutie mestského zastupiteľstva v tomto roku, a zverejnených materiáloch nevidím nič čo by sa malo týkať autobusky. Ďalšie zasadnutie sa podľa predbežného plánu zasadnutí predpokladá 25.1.2018, čo je ďaleko po termíne. Čo spraví súčasný vlastník s autobusovou stanicou zatiaľ nevieme. Prečo sa mesto chce vzdať vplyvu na to, čo bude so stanicou ďalej? Úver majú schválený, za takmer 3 mesiace sa prevádzka osvedčila, dopravcovia aj cestujúci si zvykli….

Čo spravia Česi?

Foto: SAD Žilina

Buď môžu ďalej čakať kým sa mesto rozhýbe, ale projekt predajú inému súkromníkovi. Súkromní developeri málokedy dlhodobo vlastnia nehnuteľnosti ktoré postavili a už vôbec nie také ktoré nechcú vlastniť a hlavne prevádzkovať. Najmä vtedy, ak je v tom uviaznutých niekoľko miliónov eur, ktoré môžu použiť na ďalšie investície. Vedenie Bystrice by malo zaujať jasné stanovisko, či si chcú zachovať vplyv nad chodom autobusovej stanice. Inak sa môže stať, že stanicu kúpi napríklad George Trabelssie (okrem iného z SAD Žilina), o ktorom sa hovorí že spravuje peniaze pána Slotu. Trabelssie nedávno kúpil Tesco v Nitre  a zaujíma sa aj o Tesco v Bratislave. Na to ako sa s týmto pánom spolupracuje sa treba pýtať vedenia mesta Žilina  alebo mesta Nitra. Keď sú primátor a jeho námestníci ticho, mohli by sa ozvať aspoň poslanci zastupiteľstva.

Autor blogu:

Eva Bartáková

Som žena v stredných rokoch a zaujímam sa o veci okolo seba. Pracujem v administratíve ako účtovníčka. Mám dve deti chlapca a dcéru a milujúceho manžela, ktorý mi je veľkou oporou. Všetci radi chodíme do prírody ktorá nás nabíja svojou energiou. Športom (okrem turistiky) veľmi neholdujem, ale už by som mala začať :-)