Pán primátor nám v poslednom čase nejako „ozelenel“. V jednom zo svojich posledných statusov vyzýva na realizáciu „rýchlych zelených a modrých riešení s ohľadom na zmenu klímy“. Dokonca chce „upratať“ automobily na sídliskách a zrazu zistil, že „existujú rôzne formy parkovania, ktoré prihliadajú aj na klimatické zmeny.“  No a status na FB predsa nemôže byť bez fotiek. Tak tam pekných pár zelených fotiek pridal. Žiaľ, na žiadnej z tých fotiek nie je vidieť žiadne zelené ani modré opatrenie, ktoré by realizovalo mesto. Všetko sú to iniciatívy občanov, mimovládnych organizácií alebo súkromných firiem. Pán primátor sa chváli cudzím perím. Toto nie je jeho téma a ani nikdy nebola. Klimatická zmena tu nie je  týždeň. Rozhľadení primátori iných miest sa tejto téme venujú už roky, majú vypracované strategické plány adaptačných opatrení a začínajú ich realizovať. V Banskej Bystrici sme v prípravne fáze tvorby takéhoto strategického dokumentu. A trúfnem si povedať, že to nie je agenda, ktorú by na úrad priniesol pán primátor. Zrazu zistil, alebo mu mediálni poradcovia poradili, že je to „in“, že je to moderné a teda výhodné pre jeho ďalšie zvolenie, tak prečo nie. Keď už nič neurobil, aspoň to teraz môže sľúbiť.

Podobne je to s participáciou. Pamätám si ako dnes, keď si pred ôsmimi rokmi mýlil participatívny rozpočet s rozpočtovým provizóriom. Potom roky doslova trpel inštitút participatívneho rozpočtu na úrade, ktorý len odvádzal pozornosť a zdržoval ho od jeho veľkolepých budovateľských plánov. Cez „svojich ľudí“ bol skôr prekážkou ako podporou projektu participatívneho rozpočtu a plánovania. A teraz? Znova vďaka dopytu verejnej mienky nenájdete v meste pod Urpínom väčšieho propagátora a podporovateľa participácie ako je primátor. Naoko.

Nedávno sociológ Vašečka výstižne charakterizoval Petra Pelegriniho slovami: „Človek, ktorý je v princípe štandardne vzdelaný, rozumejúci výzvam doby, aj celosvetovo, celoeurópsky a zároveň v niečom až ohromujúco prázdny. Reprezentuje Slovensko v tom, že je perfektne moderný v tom štrukturálnom, materiálnom zmysle slova, teda vieme šoférovať pekné autá, rozumieme, ako liať betón, ako majú byť urobené zvodidlá na diaľnici, ale vôbec nerozumieme a nechceme rozumieť, že modernosť má aj kultúrnu dimenziu a má to aj nejaký obsah, hodnoty. Toto tam vôbec nie je. V dôsledku toho klame telom ako celé Slovensko. Vyzerá ako veľmi moderná krajina, ale nie je ňou.“ Vymeňte mená Pelegrini za Nosko a sedí to úplne presne. Nijaký obsah, hodnoty, ohromujúce prázdno. A aj preto si o pár týždňov títo dvaja (Pelegrini a Nosko) padnú do náručia a ohlásia kandidatúru na primátora Banskej Bystrice.

Človek dlhodobo sledujúci verejný život v Bystrici si ale nemohol nevšimnúť, že Nosko už neudáva témy. Je v závese, témy diktuje Diana. On len reaguje a to navyše tak, že vykráda jej obsah. Tomu sa ale nie je čo čudovať v kontexte predchádzajúceho odseku. Ako primátor je už starý a unavený.

Autor blogu:

Juraj Droppa

Som zriaďovateľ súkromnej základnej školy a člen komisie MsZ pre vzdalávanie so záujmom o veci verejné