marta1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Priznám sa, mám jednu vášeň: po túlačkách Slovenskom i zahraničím si roky fotievam zaujímavé uličné tabule, súpisné a orientačné čísla domov na oplieskaných nárožiach, všetky tie dobové smaltové a iné tabuľky. Ide z toho dobrá energia. Som preto rád, že som pre túto svoju srdcovku našiel podporu na matrike a na odbore kultúry MsÚ a že už zanedlho bude po Bystrici visieť toto.

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Noviny vydávané (mestskou, župnou) samosprávou môžu byť báječnou službou komunite, ale aj zneužívanou hlasnou trúbou aktuálnych mocipánov. V slovenskej praxi väčšinou to druhé. Nie inak to bolo za Maňku, náš zelenotričkový osloboditeľ si však spravil z mesačníka Náš kraj rovno guľomet… LENŽE: riešenie á la župný Smer, teda úplne zrušenie tých novín, znamená, že sa z vaničky vyleje s vodou aj dieťa. Alternatívou k hlúpym informáciám by predsa mali byť kvalitné informácie, nie žiadne informácie. Čo tak radšej „poľudštiť“ to periodikum, zavedením štatútu, redakčnej rady, princípu verejnoprávnosti…? V Česku to pred pár mesiacmi vyriešili dokonca zákonom. Pán Fico, pán Maďarič, kolesíkovci aj nekolesíkovci, neinšpirujete sa?

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? V utorok som inicioval vyhlásenie bystrického „mikroreferenda“  (touto cestou vďaka všetkým 14 kolegom, ktorí ma v tom podporili). Čaká nás ale teraz okolo toho veľa organizačnej práce. Hlavne potrebujeme dobrovoľníkov – anketárov. Ak tieto riadky číta aj niekto taký, prosím, hláste sa nám:-)

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.