1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Milý piatkový začiatok novej divadelnej sezóny v Pasáži. Obnovenie bystrickej pobočky nenápadnej, no báječnej mimovládky Živena (dodnes je napr. nedocenená jej kľúčová úloha po zrušení Matice v roku 1875). A tiež pozitívne stanoviská pondelkovej Finančnej komisie MsZ a utorkovej Mestskej rady k participatívnemu rozpočtu.  

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Hrozba nových nezamestnaných v meste. Zakopnutia Ľudovíta Kaníka v dueli so županom Maňkom. Ale najmä – negatívny vývoj mestských financií. Totiž. Radnica je nútená pristúpiť k viazaniu výdavkov. Od „vlády sociálnych istôt“ nám aktuálne chýba 330 tisíc eur na podielových daniach, a tiež nám zatiaľ nerefundovali zdroje za vyštrajkovaný 5%-ný nárast platov učiteľov v treťom kvartáli. A zlých správ z tejto oblasti bude ešte asi aj viac. Hľa aj materiál č. 3 z včerajšej Rady.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Na obligátnej bezplatnej právnej poradni, ktorú robím raz za štvrťrok v knižnici na Karpatskej, som sa venoval pár ľuďom terorizovaným nebankovkami, splátkovými firmami a podobnými šmejdami. A na pozvanie Združenia Slatinka som prednášal vo Zvolene na Škole aktívneho občana. Inak, tá ŠAO je vynikajúci projekt, zišiel by sa aj v Bystrici. Začína tu totiž chýbať aktivistický dorast…

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.