1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Viac vecí. Tak napríklad informácia, že na Jarmoku bude nielen druhé kolo Pivobrany, ale počas piatkovej noci vystúpi aj môj obľúbený Čechomor. A  radosť mi urobil aj báječný film  o mladých altruistických Bystričanoch. Pri záverečnej zimomriavkovej scéne, odohrávajúcej sa na gaučovke na námestí, som si povedal, že dobro tu raz predsa len zvíťazí… 

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo?  Názory (Bystričanky) Viery K. k ruskej okupácii v denníku SME. Toľko zachladených dogiem… toľko neúcty k tomu množstvu priamych aj nepriamych obetí, ktoré si „bratská pomoc“ v roku 1968, ale aj predchádzajúce päťdesiate roky vyžiadali! Neberiem nikomu slobodu prejavu, ani tejto zamestnankyni mestskej príspevkovej organizácie. Ale ak niečo z duše nemám rád, tak je to zľahčovanie a popieranie zločinov. Akýchkoľvek. Kýmkoľvek.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Zamestnanci Mestského úradu pripravili  nové Zásady rozpočtového hospodárenia (ZRH), kde zahrnuli aj tzv. participatívny rozpočet (čl. 10). Znie to dobre, a je to napokon aj protikorupčný záväzok Mesta. Pointa však je, že v navrhnutom znení čl. 10 ZRH ide o participatívny rozpočet len podľa názvu, nie však podľa obsahu. A neblíži sa to ani k tomu, čo robia s týmto inštitútom povedzme v Ružomberku alebo Bratislave. Na septembrové rokovanie MsZ preto pripravujem pozmeňujúci návrh, ktorý by mal vytvoriť priestor na skutočnú spoluúčasť obyvateľov Banskej Bystrice pri tvorbe (časti) mestského rozpočtu.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.