1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Včerajšie stretnutie tematických skupín k participatívnemu rozpočtu. Len si to predstavte: večer na Mestskom úrade kopec ľudí, ktorí nečakajú s nastrčenou rukou, že čo im kto dá, ale naopak, prišli, aby ponúkli svoju energiu a svoje myšlienky svojmu mestu. Priznám sa, bolo to až dojemné.   

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Fica a spol. naozaj nemusím. Je to zlá vláda, a to nielen pre nás, zvyšok strednej vrstvy, ale aj pre Slovensko ako také. No ak je niečo  fakt že trapas, tak sú to tie ich marketingové výlety korumpujúce verejnú mienku, tzv. výjazdové rokovania vlády . Fotečka s miestnymi potentátmi, porozdávať veľa sľubov (napríklad) a zopár korún, slávnostný obed, tlačovka a šup-šup nazad domov. Takže, Bystričania,  v stredu chladnú hlavu – premiér tu nepríde kvôli nám, ale kvôli sebe a voľbám 2016. Dáko to ale prežime.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Mal som príležitosť osobne sa oboznámiť s fungovaním samosprávy v Martine a Prešove, a špeciálne čo sa týka tzv. výborov mestských častí (VMČ). Doteraz som z toho v šoku, pozitívnom: VMČ tam majú silnú autonómiu i nezanedbateľné vlastné rozpočty (v MT napr. 5 €/osoba, v BB len 1, 25 €/osoba), verejné rokovania VMČ sú podvečer, chodia tam okrem poslancov (a mestských top úradníkov) desiatky osôb i médiá (v PO vraj raz mali až 250 ľudí)… Skrátka lokálna demokracia ako má byť. Máme čo  doháňať

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.