Akokoľvek budeme sebeckí voči voličom, musí každý z nás ustúpiť zo svojich požiadaviek. Nie je to len náš pohľad, ale pohľad širšieho okolia voličov Banskej Bystrice. Tému spájania prezentoval predseda strany  SIEŤ Radoslav Procházka pred pár dňami. Akokoľvek sa zdá, v Banskej Bystrici je nadmieru aktuálna. Nehovorím o spájaní len na pozíciu primátora mesta ale aj na poslancov mestského zastupiteľstva. To v tejto chvíli vnímam ako rovnako ak nie ešte viac dôležité. Predstavte si zastupiteľstvo v jednej farbe, pekná červená s trochou modrej do fialova. Nereálne? Chyba vo výpočtoch? Možno. Podľa mňa realita viac ako reálna.

           Prečo? Jednoduchým výpočtom zistíme, že počet hlasov rozpočítaný medzi 31 kandidátov koalície SMERU a medzi ostatných 191 pravicových a nezávislých kandidátov vychádza v niekoľko násobný rozdiel v prospech SMERu. Táto jednoduchá stratégia SMERu sa prejaví ešte výraznejšie v prípade nízkej účasti neSMERáckych voličov. Nerád vyvolávam paniku alebo maľujem čerta na stenu ale akýkoľvek primátor s čisto červeným zložením zastupiteľstva by bolo hrozbou pre Bystricu na niekoľko rokov dopredu. Praktiky posledných rokov by ešte v dokonalejších verziách ničili rozpočet mesta.

           Takže jediným riešením pre záchranu Bystrice, aby sa nám páni zo SMERU nesmiali ako s nami vybabrali, je:

–  ísť voliť v maximálnej účasti,

–  zaškrtnúť všetky možnosti volebného obvodu a nenechať ani jednu voľnú,

– voliť úzku skupinu NE-SMERáckych kandidátov.

           Ktorých, to nechám na Vaše zodpovedné rozhodnutie, pretože verím v rozumných Bystričanov.  Povzbuďte a usmernite, ako a prečo vlastne ísť v tejto apatickej dobe voliť, aj mladších a starších obyvateľov vo Vašich rodinách a ľudí vo Vašom okolí.

 

Autor blogu:

Marian Korytiak

Som vysokoškolský pedagóg, právnik a bývalý štátny zamestnanec, manžel, otec štyroch dcér a človek s chuťou meniť mesto, aktuálne kandidát na primátora Banskej Bystrice. Svoj záujem o verejnú politiku, literatúru, ekonomiku, slovenské umenie 20. storočia rád zdieľam so svojimi študentami.