Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej právom otriasla nielen celou spoločnosťou, ale hlavne poriadne zamávala našou politickou scénou. A za predpokladu, že protestné zhromaždenia na námestiach budú aj naďalej pokračovať, tak nás voličov, pravdepodobne čakajú v najbližších mesiacoch predčasné parlamentné voľby.

Ale ovplyvní vražda novinára aj komunálnu politiku v Banskej Bystrici? Táto otázka je na mieste preto, lebo v novembri sa budú konať komunálne voľby, v ktorých si zvolíme primátora a mestských poslancov. A volebná kampaň už v našom meste nenápadne prebieha.

Vlna antismeráctva a druhý viceprimátor

Vražda novinára Jána Kuciaka vyvolala silné občianske protesty zamerané hlavne proti politickej strane Smer-SD a jej čelným predstaviteľom.

Od strany Smer-SD sa následne dištancovali v našom meste aj niektorí politici, ktorí so Smerom donedávna aktívne spolupracovali.

Začiatkom marca oznámili traja mestskí poslanci Martin Turčan, Matúš Molitoris a Katarína Čižmárová, že opúšťajú poslanecký klub SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS a zároveň informovali, že v mestskom zastupiteľstve zakladajú vlastný klub. Následne požiadali primátora, aby z názvu pôvodného poslaneckého klubu bol vymazaný názov politickej strany SDKÚ-DS, za ktorú všetci traja kandidovali v komunálnych voľbách v roku 2014. Svoj odchod zo spoločného poslaneckého klubu strany Smer-SD odôvodnili „závažnosťou situácie, ktorá sa deje za ostatné dni na Slovensku“, čím mali na mysli vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby v nedávnych župných voľbách vyššie spomenutí dvaja mestskí poslanci Martin Turčan a Matúš Molitoris nekandidovali ako nezávislí kandidáti do krajského zastupiteľstva. Martin Turčan bol ako nezávislý kandidát nakoniec aj zvolený za krajského poslanca.

Predpokladám, že keď na volebných bilbordoch z jesene 2017 deklarovali Turčan s Molitorisom svoju politickú stranícku nezávislosť, už obaja neboli v tom čase členmi politickej strany SDKÚ-DS. Prečo potom, Turčan s Molitorisom nepožiadali už minimálne v lete o vymazanie mena strany SDKÚ-DS z názvu spoločného klubu so Smerom? Lebo teraz ich konanie vyznieva ako odkaz pre voličov, v ktorom hovoria, že: Pokiaľ sa nám to bude hodiť, budeme spolupracovať so stranou Smer-SD. Ak to prestane byť pre nás výhodné, aj vzhľadom na blížiace sa komunálne voľby, tak sa od Smeru dištancujeme.

Celému ich konaniu, podľa mňa, chýba akákoľvek principiálnosť. Martin Turčan zastáva post druhého viceprimátora. Táto funkcia ohodnotená platom vznikla hlavne vďaka politickej vôli a podpore strany Smer -SD a bez podpory poslancov za Smer by sa Martin Turčan nikdy nestal viceprimátorom s celkom slušným platom. Takže, ak sa Martin Turčan, tak veľmi chce dištancovať od politickej strany Smer-SD, mal by byť dôsledný a po tom, čo oficiálne opustil poslanecký klub strany Smer-SD, by sa mal vzdať aj funkcie viceprimátora. Bola to totiž politická strana Smer-SD a jej poslanci, vďaka ktorým sa  Martin Turčan dostal  do kresla druhého viceprimátora a vyslovili mu tým z ich strany jednoznačnú dôveru.

Martin Turčan je veľmi podobný prípad ako Igor Kašper. Aj ten pred rokom vystúpil z poslaneckého klubu strany Smer-SD, za ktorú vo voľbách v roku 2014 aj kandidoval do Mestského zastupiteľstva. Kašper sa od strany Smer-SD aj následne dištancoval, ale všetky významné funkcie, ktoré zastáva len vďaka politickej podpore strany Smer-SD si ponechal.

Antismerák“ Kašper opäť útočí

Na vlnu amtismeráctva pohotovo naskočil aj podnikateľ Igor Kašper a pravdepodobne tajne dúfa, že sa na tejto vlne vyvezie v komunálnych voľbách až do kresla primátora. Mne v tejto súvislosti nedá nedodať, že asi zažije rovnaké sklamanie, ako keď v novembri prehral v župných voľbách.

Kašper ako prípadný kandidát na primátora si musí byť vedomý svojej slabej pozície či už voči Jánovi Noskovi alebo Martinovi Klusovi, ako najpravdepodobnejšiemu kandidátovi súčasnej opozície na post primátora.

Kašper, ak bude bojovať o post primátora, bude hrať doslova vabank. Druhá významná politická prehra v priebehu jedného roka bude pre neho znamenať istú politickú smrť, v zmysle možnosti získať v budúcnosti významnejšiu politickú funkciu. Ak totiž Kašper v boji o kreslo primátora prehrá, bude sa musieť do konca svojho politického života uspokojiť s pozíciou radového poslanca, či už krajského alebo mestského.

Igor Kašper doteraz s kandidatúrou váhal, ale evidentne pookrial po nedávnych smutných udalostiach a už aj začal, tak ako to bolo zvykom v jeho župnej kampani, s útokmi.

Prvou obeťou jeho útoku je opäť Ján Lunter a poslanci krajského zastupiteľstva, ktorí nedávno za vicežupanku zvolili krajskú predsedníčku strany Smer-SD Ľubicu Laššákovú. Kašper totiž vyhlásil, že ak by po nedávnych udalostiach (vražda novinára Kuciaka) hlasoval za Laššákovú ako členku strany Smer-SD, tak by nemohol kľudne spávať.

Ján Lunter nemal a nemá inú možnosť ako v krajskom zastupiteľstve spolupracovať so stranou Smer-SD. A v rovnakej pozícii by bol ktorýkoľvek iný z kandidátov na župana, či už Martin Klus alebo Igor Kašper. Smer-SD dosiahla v župných voľbách veľmi dobrý volebný výsledok a bez podpory poslancov za Smer -SD Ján Lunter a jeho tím jednoducho nemôžu pracovať na efektívnom riadení a rozvoji kraja. Nič viac, nič menej.

Zo strany Jána Luntera a krajských poslancov, ktorí hlasovali za Laššákovú, ide teda o čistý pragmatizmus. Dokonca aj bývalý župan Marian Kotleba v minulosti viackrát povedal, že bez podpory zastupiteľstva má župan zviazané ruky a nezmôže takmer nič. A do tejto pozície sa Ján Lunter jednoducho nemôže dostať, lebo by na to opätovne doplatil stagnáciou celý kraj.

Nič to však nemení na veci, že som mala taký divný pocit, keď som v piatok stála s ďalšími stovkami ľudí na Námestí SNP v Banskej Bystrici a počúvala ako nahlas skandujú: Dosť bolo Smeru a zahľadela som sa do okien neďalekého Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja a rozmýšľala som, za ktorými oknami bude mať asi svoju novú kanceláriu krajská predsedníčka strany Smer-SD, mestská poslankyňa strany Smer-SD a nová podpredsedníčka kraja za stranu Smer-SD v jednej osobe Ľubica Laššáková.

Politika však vôbec nie je o pocitoch, ale hlavne o kompromisoch, i keď často vynútených okolnosťami.

Aké sú šance strany Smer-SD v komunálnych voľbách?

Na úvod treba povedať, že v parlamentných voľbách platí iná politická matematika ako v tých komunálnych. V parlamentných voľbách volíme prioritne politické strany a len vďaka preferenčným hlasom môžeme na kandidátnej listine strany, ktorú sme sa rozhodli voliť, zakrúžkovať určitý počet kandidátov, ktorých by sme radi videli v parlamente. Do Národnej rady tak môžu byť zvolení len kandidáti, ktorí sa uchádzajú o náš hlas v rámci kandidačnej listiny konkrétnej politickej strany alebo hnutia.

V komunálnych voľbách naopak, nevolíme politické strany, ale konkrétnych kandidátov, ktorí môžu, ale aj nemusia kandidovať pod hlavičkou nejakej politickej strany. A ako ukázali nedávne župné voľby, dnešná doba praje skôr nezávislým kandidátom. I keď musím hneď dodať, že mnohokrát títo nezávislí kandidáti majú za sebou dlhoročnú stranícku minulosť, ako príklad nám môžu poslúžiť už vyššie spomínaní M.Turčan či M. Molitoris a ich členstvo v strane SDKÚ-DS.

Smerák ako nadávka

Po udalostiach posledných dní, by sa mohlo zdať, že už len samotný fakt, že je niekto nejak spojený so stranou Smer-SD, ho môže automaticky politicky diskvalifikovať vo voľbách.

Ale je tomu skutočne tak?

Ako som už povedala na komunálnej úrovni platia trochu iné pravidlá ako na tej národnej.

Uvediem jednoduchý príklad:

Bývate vo volebnom obvode, kde je mestským poslancom člen strany Smer-SD. Je veľmi aktívny v komunite, chodí na Občianske rady, je ho vidieť v teréne a systematicky pracuje na svojom PR, teda dobrom renomé poslanca. Vaša osobná skúsenosť ako občana s ním je viac menej pozitívna, komunikácia medzi ním a občanmi je bezproblémová. Konkrétne s jeho menom nie je spojená žiadna smerácka kauza.

Spolu s ním bude vo volebnom obvode kandidovať človek, ktorý bude mať vo voľbách za menom v zátvorke názov jednej alebo viacerých opozičných strán, poprípade bude deklarovať svoju politickú nezávislosť. Meno tohto človeka však počujete prvýkrát, vo vašej komunite je neznámy a o jeho aktivitách neviete nič. Len sa zrazu objavil tesne pred voľbami a chce váš voličský hlas.

Komu dáte vo voľbách Váš hlas?

Presne táto situácia nastala v župných voľbách, keď kandidátov opozície prevalcovali nezávislí a kandidáti Smeru.

Môžeme namietať, že teraz je situácia, čo sa týka Smeru, iná ako pred pol rokom.

Avšak stále podľa mňa platí, že:

Na komunálnej úrovni nerozhoduje až tak veľmi stranícka príslušnosť, ako osobnosť kandidáta a dobre odvedená volebná kampaň.

Na komunálnej úrovni sú poslanci a politici oveľa bližšie ku občanom a veľakrát tak o voličskom hlase môže rozhodnúť aj osobná skúsenosť občana s konkrétnym kandidátom. Na miestnej úrovni teda viac rozhoduje osobnosť kandidáta, než politické tričko, aké má oblečené.

Aj preto si myslím, že ak bude chcieť súčasná opozícia ovládnuť vo voľbách naše mestské zastupiteľstvo, bude musieť postaviť silných kandidátov a neodfláknuť volebnú kampaň tak, ako tomu bolo pred župnými voľbami, keď nebola schopná v krajskom meste ani len postaviť plný počet kandidátov, teda osem konkrétnych mien.

Primátor a aj opozícia zatiaľ vyčkávajú …

Súčasný primátor sa k svojej opätovnej kandidatúre zatiaľ nevyjadril. Ale aj tak si myslím, že ak Ján Nosko bude znova kandidovať na post primátora a odvedie dobrú kampaň, v ktorej sa mu podarí adekvátne odvrátiť útoky Igora Kašpera, či primeraným spôsobom spacifikovať kandidáta opozície, tak má veľkú šancu na znovuzvolenie. Avšak, rozhodujúce v jeho prípade bude, ako dopadne „kauza“ novej autobusovej stanice, pretože napríklad len financovanie jej chodu vyvoláva ešte stále mnoho otázok a nejasností.

Zatiaľ čo opozícia sa rozhoduje a premýšľa aký postup zvoliť v komunálnych voľbách a je zároveň asi viacej zaujatá možnosťou predčasných parlamentných volieb, tak mestskí poslanci z klubu Smer-SD už dávno začali svoju volebnú kampaň. Napríklad z niektorých sa stali aktívni blogeri, iní zas pravidelne dávajú o sebe a svojich aktivitách vedieť na portáli bystricoviny.sk

Čo sa týka súčasných mestských poslancov, keď sa ich pýtajú, či budú vo voľbách opätovne kandidovať, tak mne ako voličovi sa páči skôr rozhodná odpoveď typu: Áno, budem. Chcem to robiť, napĺňa ma to. Odpoveď: Neviem, ešte som sa nerozhodol, či budem znova kandidovať … Takáto reakcia, voliča podľa mňa len zneistí. A hlavne, už je najvyšší čas sa rozhodnúť, či budem obhajovať poslanecký mandát alebo nie. Čas neúprosne beží, a ak chce byť niekto úspešný vo voľbách, musí už pozvoľna začať o sebe dávať vedieť a poslať jasný odkaz voličom: Áno, idem kandidovať a toto pre mesto v súčasnosti robím a plánujem robiť.

Kampaň bude samozrejme vrcholiť v septembri a októbri, ale treba nenápadne začať už teraz a pomaly sa dostávať do povedomia voličov.

A aby som na konci odpovedala na moju otázku z úvodu:

Ako veľmi ovplyvní súčasné dianie našu komunálnu politiku?

Odpovedám: Tak veľmi, ako to naši miestni politickí aktéri dovolia. Všetko bude záležať od osobnosti jednotlivých kandidátov a ich volebnej kampane. Sama som zvedavá, ako dopadne v novembri v našom meste politický súboj Smer-SD, SNS versus opozícia versus nezávislí kandidáti.

Aktualizácia: Tento blog som uverejnila v pondelok ráno 19.marca, ale už popoludní toho istého dňa niektoré fakty uverejnenom v tomto blogu boli silne neaktuálne. Môže za to mimoriadne turbulentný vývoj na našej vnútropolitickej scéne, ktorý je príčinou toho, že písať v tejto dobe akékoľvek politické komentáre či blogy môže byť nevďačné: ráno totiž v blogu operujete s informáciou, ktorá je už ale podvečer pasé. V pondelok 19. marca popoludní Peter Pellegrini oznámil nominácie na ministrov v jeho novej vláde, v ktorej Smer navrhol na ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. Ak prezident novú vládu napokon vymenuje a tá následne získa dôveru parlamentu, tak krajská  predsedníčka strany Smer-SD Ľubica Laššáková sa stane novou ministerkou kultúry. Ak všetkom pôjde podľa tohto scenára, tak Ľ. Laššáková následne príde o mandát v mestskom aj krajskom zastupiteľstve, a tým pádom už nebude môcť  vykonávať ani funkciu vicežupana. Na jej miesto nastúpia noví poslanci a Ján Lunter už teraz  určite špekuluje, koho navrhne za svojho podpredsedu namiesto Laššákovej. Ale môže sa stať aj to, že buď prezident alebo parlament novú vládu neodobria a pani Laššáková sa ministerkou nestane. Ktorý scenár sa napokon odohrá? To budeme vedieť už onedlho…

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.