Dlhšie premýšľam, z ktorej strany uchopiť túto tému. Začnem teda mojim osobným pocitom a ďalej rozvediem. Odrobil som desiatky-stovky možno aj viac dobrovoľníckych hodín a stál som aj organizačne za mnohými dobrovoľníckymi projektmi v Banskej Bystici. Preto ma doslova uráža, keď si predstavitelia samosprávy chvíľu pred voľbami chodia robiť fotky, ako „dobrovoľníčia“. Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté.

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté

Skúsim vysvetliť, čo to dobrovoľníctvo vlastne je. Úspech dobrovoľníckych aktivít tkvie v ich potrebe. Ak je dobrovoľnícka aktivita dobre naplánovaná, vie pomôcť vtedy, keď systém zlyháva – napr. pomoc počas kovidu, pomoc utečencom, opravenie si lavičky pred vchodom, zbierka šatstva potrebným, energia venovaná napríklad sociálne vylúčeným komunitám a tak ďalej. Dobrovoľníctvo začína tam, kde zlyhávajú systémové procesy. Jedným z cieľov, prečo som dobrovoľničil bol upozorniť, že tu niečo zlyháva. Že niekto nezvláda túto kompetenciu a musím ja vo voľnom čase sanovať prácu samosprávy a pomáhať tam, kde zlyhávajú systémové procesy.

Fejk dobrovoľníctvo a voľby

Ale poďme k tomu, čo ma zaujalo v posledných dňoch a týždňoch. Verím, že pozornejší divák, vie odhaliť čo je to úprimne dobrovoľníčiť a čo je len „fejk“. Vždy pred voľbami je veľmi trendy a sexi prezentovať sa, že robíš niečo v prospech iných, keď ťa celé 4 roky poriadne nevideli a nie je za tebou ani vidieť poriadnu poctivú prácu.

No a teraz si predstavte, že by som bol primátor. Teda človek, ktorý bol zvolený, aby systémovo, koncepčne riešil všetky aspekty života v meste, aby proste fungovali. Dobrovoľníctvo by nikdy nemalo nahrádzať a byť využívané v situáciách, kde je priestor na to, aby to bolo koncepčne uchopené. Jeden primátor predsa nemá chodiť s vreckom na smeti po lesíku, ale má prijímať a navrhovať s odborným tímom také kroky, aby s tým vreckom pobehovať nemusel ani on, ani ja, ani žiadny dobrovoľník. Zvlášť ak je starostlivosť o vybraný priestor v jeho kompetencii.

Ak má niekto dobrovoľníctvo v DNA, tak vnímaš, že to nie je len aktuálna kratochvíľa. Ľudia s vážnym záujmom meniť okolo seba veci a procesy dobrovoľníčia dlhodobo – áno aj niekoľko rokov. Nie len 3 mesiace pred voľbami. Ich motivácia nie je viazaná na hlasy v blížiacich sa voľbách. Ak primátor ide zbierať smeti so zamestnancami úradu či mestských organizácií, v mojich očiach tým v podstate priznáva, že niečo pod jeho taktovkou v našom meste nefunguje. A môže sa tváriť ako chce, ale nadšenie, autentickosť a úprimnosť veci meniť k lepšiemu tu ja nevidím.

Mňa toto fejkové dobrovoľníctvo uráža.

A na záver jedna otázka pre vás pán primátor. Odpadkové koše z môjho projektu Zelená hliadka boli v Parku ako dlho? Lavičiek z projektu „Natri si svoju lavičku“ z roku 2014 sa nik ani nedotkol do tohto leta. Fakt. Nie je vám trápne? Mne by bolo.

Autor blogu:

Peter Fehér

Som rodený banskobystričan a v minulosti som sa venoval mnohým dobrovoľníckym aktivitám a aj komunálnej politike.