Vianoce a Veľká noc, to sú dátumy v kalendári, keď je spolu celá rodina. Každý kto môže, putuje k svojim. Ako ináč tráviť sviatky, medzi najbližšími a vzácnymi, v kruhu rodiny a priateľov. Nie nadarmo sa hovorí a nie je to klišé, že Vianoce sú sviatky rodiny, pokoja a mieru.
A keďže sú Vianoce na konci roka, mnohí bilancujú, hodnotia a odvážnejší aj pridávajú aké-také priznanie, čo sa nepodarilo, kde urobili chybu a kde zlyhali. Tieto Vianoce zostáva pár dní, kedy pôjdeme znovu voliť. Vláda nešetrí nielen na balíčkoch, ale často opakuje a pripomína skvelé výsledky v ekonomike. A keď sa pritrafí dobrý výsledok v športe, napr. posledne mladučkej a skvelej Petre Vlhovej, tak sa pochváli aj tým. Veď prečo nie, fotečka s úspešnými nemôže zaškodiť.
Ale nie to som chcel. Mnoho našich občanov putuje stovky kilometrov na Vianoce a Silvester domov. Nie všetci, v skutočnosti len tí, ktorým to práca dovoľuje. Mnohí zostávajú, pretože sa jednoducho odísť nedá. Podľa štatistík je cca 350.000 našich občanov v cudzine, kde si našli, resp. si hľadajú prácu. Nejdú tam z rozmaru, za dobrodružstvom ani pre zábavu. Idú tam pracovať a neskôr, keď si navyknú, tak tam zostávajú žiť. Ročne takto odchádza 35.000, z toho 80% mladých ľudí. Vyštudovali, poobzerali sa za prácou a po vytriezvení a bez ilúzií zbalili kufre a vycestovali. U mladých,2360149_bratislava-hlavna-stanica-vlakova-cestujici-cakanie-crop poviem si, prečo nie, veď skúsia svet, zažijú krajiny, kde sa dá všetko predvídať, kde je právny systém bez prekvapení. Kde si vážia kvalitné vzdelanie a robotu. Kde trávenie voľného času je zmysluplné a tak pestré, že si príde každý na svoje. Kde panujú korektné vzťahy, vo verejných priestoroch je poriadok a kde je o polovicu menej policajtov na obyvateľa ako u nás na Slovensku. Čo však starší, ktorí opúšťajú rodiny? Matky, ktoré robia opatrovateľky v Rakúsku a celé partie chlapov putujúcich za prácou po celej Európe? Chcete to vidieť na vlastné oči? Sadnite v nedeľu popoludní do auta smerom na Bratislavu a uvidíte. Preplnené autá s EČV začínajúcimi písmenami RA, RS, VK, BJ, GL, ML, SK, SO… Títo ľudia doma chýbajú, otcovia a matky opúšťajú republiku aby prežili.
Ponúkam jednoduchý príklad. Často sa u nás spomína Fínsko, ako krajina, ktorá pred 30 rokmi nebola v ničom výnimočná a ktorá bola ddieta-babatko-autosedacka-auto-istock_000019103211lhé roky viac-menej pod vplyvom Moskvy. Počet obyvateľov je podobný ako na Slovensku. Tak táto krajina dosahuje HDP na obyvateľa 45.200€, pričom u nás a často sa tým chválime 16.600€. Pri tomto údaji sa vám zakrúti hlava, poviete si, je to vôbec možné? Veď sa chválime prvotriednou pracovnou silou, vzdelanou a pracovitou. Pracovnou silou, ktorá neštrajkuje a všetko vydrží. Je to krajina, kde je čistá priemerná mzda 2.480€, zatiaľ čo u nás si vystačíme s 683€. Opäť otázka, je toto vôbec možné? Jedným dychom musím povedať, že nepoznajú slovo korupcia, nekradnú a podporujú vzdelávanie, ktorého systém je najlepší v Európe.
Iste, kroky našich občanov nesmerujú do Fínska, ale najbližšie krajiny sú v týchto parametroch niekoľkonásobne vyššie ako my tu u nás doma. V Rakúsku je priemerná čistá mzda 2.114, v Nemecku 2.054 a napr. v Anglicku 2.597€. Často sme počúvali rozprávky o tom, že životné náklady sú tam ďaleko vyššie, čo však už dnes pravda nie je. Napríklad u potravín sú ceny porovnateľné, kvalita je však niekde tam, kde my ani nedovidíme.
A teraz späť na zem, k nám do krajiny istôt a bezpečnosti. Prísne sledovaný deficit verejných financií, miera nezamestnanosti a medziročný rast HDP. Tri parametre, o ktorých Róbert Fico, keď bol v opozícii povedal, že „z makroekonomických výsledkov sa občania nenajedia“. Deficit sa javí pod 3% a miera nezamestnanosti pod 11% je najnižšia od roku 2007. Medziročný rast HDP tiež mieri medzi najvyššie v Európe. Študoval som technickú fakultu, teda veľa fyziky a matematiky. Už tam som sa naučil, že parametre sú závislé od prostredia v ktorom boli dosiahnuté. Že je kopec premenných, ktorých zmenou sú výsledky niekde úplne inde. Skúsim modelovať. Čo by sa stalo, keby na Slovensku boli mzdy aspoň na úrovni Slovinska (1,040€)? A ešte skúsim modelovať ďalej. Čo by sa stalo, keby sa zo zahraničia vrátilo, povedzme 150.000 ľudí, späť do svojej krajiny. Čo by sa stalo s príjmami štátu, keby neboli hlúpe a arogantné podnikateľské licencie? Aký je rozdiel pri raste HDP u nás a povedzme v Rakúsku a Holandsku? Základňa Slovenska je niekde v podpalubí EÚ a keď my rastieme, tak z úrovne, ktorú mali v západnej Európe niekedy pred 15 rokmi. Opäť prirovnanie. Nezbedný chalan na konci školského roku dostane pätorku a potom si ju v reparáte opraví. To je slávy, pochvaly sa sypú z každej strany. Zamrzli by úsmevy Petra Kažimíra, Jána Richtera a Róberta Fica.
Krátky koncoročný exkurz končím plný rozpakov. Myslím, že voľby nič nevyriešia. Stále sVisuta_Lanovka_Lomnicky_stit2a budeme vyhýbať nemocniciam, v školách bude naďalej nervozita, preplnené autá budú naďalej smerovať na západ Európy. Penzisti sa budú tešiť na zvýšenia dôchodku o 2€, zadarmo bude jazdiť aj lanovka na Lomnický štít, zadarmo budú aj verejné WC na námestí. Zvodidlá na cestách sa budú meniť po každej zime a policajti budú strážiť každú samoobsluhu. No a keď prestane bezduché rozdávanie európskych peňazí, tak zrazu zistíme, že zo svojho nevyžijeme.
PF 2016, priatelia.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.