Blížiace sa župné voľby poriadne otriasajú našou, nielen komunálnou politickou scénou. Včerajšie, doslova až búrlivé, vystúpenie „nezávislého“ kandidáta na župana Igora Kašpera z poslaneckého klubu Smer-SD, priamo na zasadnutí Mestského zastupiteľstva, som sledovala s nemým úžasom na tvári.

K tomu len stručne: Igor Kašper to bude mať v kampani bez tichej podpory Smeru (hlavne finančnej) ťažké. Kašper hrá evidentne vabank, buď všetko alebo nič. Ale ani Smer sa nemá čím chváliť, je podľa mňa doslova trápne, keď vládna politická strana nevie nájsť v Banskobystrickom kraji vhodného kandidáta na post župana. Nakoniec asi postavia proti Mariánovi Kotlebovi Jána Noska. Len neviem, či si pán primátor uvedomuje, čo ho čaká, ak kandidatúru prijme…No prechádzka ružovou záhradou to rozhodne nebude.

martin klusAle teraz už poďme k téme môjho dnešhého blogu a tým je osoba kandidáta na post župana za stranu SaS Martina Klusa.

Prečo ja osobne Martina Klusa voliť nepôjdem? Tu sú hlavné dôvody:

  1. Martin Klus v komunálnych voľbách v roku 2014 kandidoval v rámci Aliancie nezávislých, ktorej je sám predsedom. Jeho mottom vo volebnej kampani bolo: „Prvé mesto bez vplyvu politických strán.“ Ľudia v Sásovej si ho zvolili za mestského poslanca ako politicky nezávislého kandidáta. Martin Klus tým istým voličom len tri týždne po voľbách oznámil, že sa oficiálne stáva členom politickej strany SaS. Takéto veci by politici svojim voličom robiť nemali. Preto moje prvé NIE pre Klusa.

  2. Martin Klus už dlhšiu dobu spolupracuje s rodinou banskobystrických podnikateľov Karovcov. Erika Karová kandidovala spolu s ním v rámci Aliancie nezávislých do Mestského zastupiteľstva. Martin Klus dostáva pravidelne priestor na prezentáciu v jej súkromnom médiu Priekopník. Sama som Eriku Karovú volila, ale až nedávno som sa dozvedela závažné skutočnosti o jej podnikateľských aktivitách a minulosti jej manžela. Preto vravím NIE Klusovi a Karovcom a ich spoločným politickým ambíciám.

  3. Pri Martinovi Klusovi nevidím akúsi zanietenosť pre náš kraj. Z jeho blogov a facebookovských príspevkov cítim skôr jeho zanietenosť pre zahraničnú politiku.

    V auguste mi napríklad chýbal ako najznámejší predstaviteľ banskobystrickej SaS na opozičnom proteste, ktorý sa konal v našom meste a ktorý SaS spoluorganizovala. Iných mestských poslancov som tam však videla. Martin Klus sa nezúčastnil ani včerajšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva. Viem, chýbali aj iní poslanci, sám mohol byť chorý, ale keď raz kandiduje na župana, tak takéto veci by sa mu stávať nemali, je to pre neho niečo ako povinná jazda. Aj tým ukazuje občanom svoj záujem o dianie v našom meste a kraji.

  1. Martin Klus nemá podľa mňa šancu poraziť Mariána Kotlebu. Prečo?

Aj to sa dozviete, ak kliknete na môj najnovší blog na sme.sk

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.