Ešte včera som si naivne myslela, že investorom malej vodnej elektrárne v Iliaši je menší, v podstate „bezvýznamný“ developer z Bratislavy. Ale opak je pravdou.

mve iliasInvestorom malej vodnej elektrárne v Iliaši je spoločnosť Rutland a.s. so sídlom na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Jej štatutármi sú: Ing. Peter Struhár, Ing. Janka Struhárová a Ing. Peter Habšuda.

Peter Struhár je slovenský multimilionár a podľa portálu biztweet.eu patrí k tým podnikateľom, ktorí mali blízko k politikom. Podľa už spomínaného portálu ho možno označiť za pravú ruku známeho veľkopodnikateľa Ladislava Reháka.

Peter Struhár figuruje podľa obchodného registra ako štatutár vo viac ako 30 firmách a podľa mesačníku Forbes má majetok vo výške zhruba 90 miliónov eur.

Ďaľším štatutárom v spoločnosti Rutland je Ing. Peter Habšuda. Práve pod týmto menom vystupuje človek, ktorý sa zapojil do diskusie k môjmu blogu, ktorý sa týkal „zlyhania“ úradníka na Mestskom úrade a tiež diskutuje aj pod ďaľším článkom, ktorý sa týka malej vodnej elektrárne Iliaš. Nedá sa overiť, či to skutočne píše Peter Habšuda alebo len niekto, kto sa za neho vydáva. Aj to je realita virtuálnej diskusie na internete… Na niektoré jeho klamlivé tvrdenia už reagovali aj poslanci Banskobystrickej alternatívy Matej Bučko a Ľudmila Priehodová.

A tu je zopár mojich poznámok k jeho tvrdeniam:

  • Pán Habšuda obhajuje už spomínané „zlyhanie“ zatiaľ neznámeho úradníka slovami: „ …že kto nič nerobí, nič nepokazí.“ S týmto je zásadne nesúhlasím, je to relativizovanie osobnej zodpovednosti, ktoré keby sme aplikovali v praxi, tak to bude mať fatálne dôsledky, t. j. nikto by za nič neniesol zodpovednosť. Ale nečudujem sa, že tohto úradníka pán Habšuda tak obhajuje, ako investor mu má byť za čo vďačný.

  • Pán Habšuda ďalej veľmi ostro útočí na poslancov Banskobystrickej alternatívy (BBA) a dokonca si myslí, že nemajú čo hľadať v mestskom zastupiteľstve. Podľa mojich zistení býva pán Habšuda v Pezinku, tak by som ho chcela upozorniť na fakt, že občania Banskej Bystrice svoj názor na to, kto má a kto nemá sedieť v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve prejavili v demokratických voľbách, v ktorých si zvolili do mestského zastupiteľstva 9 poslancov za Banskobystrickú alternatívu. To svedčí o tom, že nezanedbateľný počet Banskobystričanov je s prácou poslancov za BBA spokojných. Či sa to pánovi Habšudovi páči, či nie. Ale aj tu rozumiem jeho averzii voči BBA, ktorá dlhodobo bojuje proti investičnému zámeru jeho spoločnosti a chráni tým verejný záujem.

  • Pán Habšuda ďalej píše, že nevie o veľkom záujme investorov o výstavbu malých vodných elektrární, ktorý ja spomínam vo svojom predchádzajúcom blogu. Pritom je to práve spoločnosť pána Habšudu, ktorá má tak veľký záujem o stavbu malej vodnej elektrárne v Iliaši, že neváha spochybniť regulérne rozhodnutie mestských poslancov o vylúčení malej vodnej elektrárne v Iliaši z územného plánu.

  • A teraz jedna vec, ktorá ma celkom pobavila. Pán Habšuda píše: „Projekt MVE Iliaš je pripravovaný skupinou nadšencov, ktorí aspoň malou troškou chcú prispieť k budúcnosti s nižšou mierou emisií.“ Neviem, či mal pán Habšuda na mysli seba a svojho obchodného partnera pána Struhára, ktorý, ako som sa dozvedela z novín, dostal na päťdesiatku ako darček špeciálnu verziu luxusného auta Abarth 695 Tributo Ferrari. Ani nechcem vedieť, koľko to auto žerie….

  • A ešte jedno upozornenie pre pána Habšudu, zabudol totiž uviesť meno toho ekologického aktivistu, ktorého citoval. Pretože, ak sa cituje a neuvedie sa konkrétny zdroj, zaváňa to manipulátorstvom.

  • Na záver pán Habšuda ponúka ľuďom diskusiu o ich investičnom projekte. Neviem, kde bol pán Habšuda keď bol  minister životného prostredia na stretnutí s občanmi a poslancami v Šalkovej. Podľa mňa, ale premeškal unikátnu príležitosť na diskusiu.

Ja len verím a pevne dúfam, že v Banskej Bystrici nakoniec zvíťazí verejný záujem nad biznis plánom jedného z najbohatších ľudí Slovenska.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.