Našim mestom prechádzam pravidelne. Ráno chodím z jedného konca na druhý do práce, poobede z práce, treba ísť aj na prechádzku so psom a nedele patria rodinnému korzovaniu po širšom centre. Občas treba ísť aj na väčší rodinný nákup, takže navštívim aj iné mestské časti, ako na bežnej trase. Niekedy cestujem autobusom, inokedy autom ale chodievam aj dosť pešo. Minule som sa cestou v autobuse z práce pristihol pri tom, že trochu viac očumujem jeden z volebných bilbordov. Potom som si uvedomil, že tvár z neho stretávam po Bystrici často – dokonca zo všetkých kandidátov na primátora najčastejšie. Je na desiatkach ďalších bilbordov, na iných reklamných plochách, na citylightoch. Uvedomil som si, že mi to začína ako obyvateľovi, tohto inak celkom pekného mesta, prekážať. Tvár z reklamných pútačov ma totiž zúrivo vizuálne prenasleduje cestou do práce a z práce, na nákup, cestou k doktorovi, pri tankovaní, pri čakaní na autobus na zastávkach MHD a bojím sa, že na ňu budem myslieť, aj keď pôjdem spať – a to ma desí. Hovorím, samozrejme, o Igorovi Kašperovi. Kým ostatní kandidáti na primátora či kandidáti na poslancov majú pomerne decentné obsadenie reklamných plôch aj schránok, jeho výskyt je enormný. Asi ako lykožrúta v tomto čase v horách.

Kašperovu kampaň nesledujem od začiatku, takže neviem kto ho podporuje, aký má tím, čo chce zmeniť a kam posunie naše mesto. O jeho programe som až do pár dní dozadu netušil vôbec nič. Tak som si pozrel jeho web, kde som zistil podrobnejšie informácie. Trochu som aj s pomocou dcér gúglil, lebo internet nie je moja silná stránka. Chcel som jednoducho vedieť, kto je tá tvár, čo ma „prenasleduje“ po meste? Dobre viem, že bilbordy a iné reklamné plochy sú súčasťou každej volebnej kampane, v tomto období sú bežné, no ako som zistil aj z internetu, jeho kampaň je špecifická. Popiera ňou totiž jeden z hlavných bodov svojho volebného programu – a tým je BOJ PROTI VIZUÁLNEMU SMOGU.

Tu je pár príkladov názorovej a následne aj v praxi vykonanej schizofrénie pána Kašpera. Začnem blogom z 04. apríla 2017 „Igor Kašper:   Bilboardový kráľ a jeho biznis s mestom“, ktorého prvé dve vety snáď povedia všetko: „Vadí vám množstvo bilboardov v Banskej Bystrici? Aj mne“.

Pokračujem Kašperovým plateným článkom vo vydaní banskobystrického ECHA z 26.07. 2018, kde na otázku v zjednodušenom znení „ K čomu ho zaväzuje podpora demokratických opozičných strán?“ odpovedal: „Vnímam malý záujem mesta o verejný priestor. Chceli by sme vytvoriť zelenšie mesto a z veľkej časti obmedziť vizuálny smog.“

Rozpor s jeho verejne deklarovanými názormi a reálnym vizuálnym smogom pochádzajúcim z jeho osoby sa odráža aj tu, na stránke humanisti.sk po ohlásení kandidatúry: „Naše mesto trápi vizuálny smog. Ak by sme sa na túto tému pozreli bližšie, tak nám vyjde, že bilbordy v Banskej Bystrici pribudli.“

A to už ani nespomínam jeho Facebookové profily, dcéry mi ukázali. Pozrite si ich aj vy dozviete sa ďalšie nezmysly a polopravdy, či dokonca čisté klamstvá.

Na záver sa po krátkej praktickej ukážke populizmu, zavádzania a klamania verejnosti, voličov a v prvom rade Banskobystričanov – osobou Igora Kašpera – opäť vrátim k filozofovaniu zo začiatku. Zo situácie popísanej vyššie mi logicky vyplývajú 4 možnosti:

⦁ slovné spojenie „vizuálny smog“ je Kašperova obľúbená formulka, ktorou chce asi pôsobiť múdro a frajersky, no význam si nestihol doštudovať. Odporúčam gúgl, frajer.
⦁ Igor Kašper má v tomto prípade naozaj radšej víno ako vodu. Tak ako polovica tohto krčmového národa v neprenesenom význame.
⦁ Volebný program mu písal niekto iný a Kašper dodnes netuší, o čom verejne vo svojej osobe píše a kde publikuje. Ten, kto to robí za neho by mal vrátiť titul, lebo takto naozaj pán kandidát vyzerá ako Pinoccio.
⦁ Kandidát na primátora mesta Kašper porušuje svoje predvolebné sľuby, a to ešte ani nie je po voľbách.

A ja sa pýtam: ako sa tento človek bude správať, keď voľby zhodou zlých okolností vyhrá? Bude hospodáriť s desiatkami miliónov eur, rozhodovať o životoch nás, Banskobystričanov, schvaľovať dôležité projekty a reprezentovať naše mesto na Slovensku aj v zahraničí. Obávam sa o budúcnosť mesta pod jeho vedením, a preto takéhoto primátora nechcem. A čo Vy?

Autor blogu:

Marek Kováč

Pracujem celý život.