Od hlavného mediálneho partnera strany SMER v Banskej Bystrici pána Miroslava Tomana som si už na stránke bystricoviny.sk prečítala kadečo. Od nekritického velebenia vedenia mesta a pro-SMER poslancov až po doslova nevyberavé urážanie názorových oponentov.

Vyššie spomínanému pánovi veľmi vadí, že mestskí poslanci za Banskobystrickú alternatívu (BBA) Matej Bučko a Viera Dubačová sa zaoberali sťažnosťou občianky Šalkovej, ktorá ich sama listom, ako poslancov, požiadala o pomoc v súvislosti s vlhnutím múrov jej rodinného domu, ktorý stojí v blízkosti malej vodnej elektrárne v Šalkovej. A dokonca títo dvaja mestskí poslanci boli, podľa pána Tomana, tak trúfalí, že sa o probléme rozhodli hovoriť priamo na zasadnutí Mestského zastupiteľstva. Následne boli Matej Bučko a Viera Dubačová autorom článku označení, div že nie, za úhlavného miestneho triedneho nepriateľa strany SMER a obvinení z toho, že dlhodobo bojujú proti investorom v našom meste.

Pán Toman následne neváhal a vydal sa na miesto činu celú vec preskúmať osobne. Tam skúseným voľným okom statika na dom pozrel, prehodil reč s „miestnymi“ (ktorých názor považuje, narozdiel od názoru sťažujúcej sa občianky, za relevantný), porozprával sa s nemenovanými odborníkmi a došiel k záveru, že vlhnutie spomínaného domu nemôže v žiadnom prípade súvisieť s výstavbou malej vodnej elektrárne.

A sťažujúcej sa občianke Šalkovej následne odporučil, aby si nabudúce, predtým, než sa pôjde sťažovať, dala vypracovať odborný znalecký posudok. Ale už zabudol spomenúť, že vypracovanie odborného posudku stojí i niekoľko sto eur, čo je pre väčšinu ľudí suma, ktorú si nemôžu dovoliť zaplatiť. A poslancom BBA zasa odporučil nevenovať nabudúce svoj čas a energiu každému nespokojnému občanovi tohto mesta, ktorý sa na nich listom obráti.

A pomaly sa dostávame k vyvrcholeniu myšlienkového pochodu pána Tomana. Dozvedáme sa, že rovnako nekompetentne ako postupovali už spomenutí miestni poslanci v prípade Šalkovej, sa zachovala opozičná parlamentná poslankyňa Blahová, keď prostredníctvom svojho blogu informovala verejnosť o údajnom sexuálnom zneužití maloletej dievčiny v resocializačnom ústave v Galante a že tiež len reagovala na dáky list od dákej nespokojnej občianky. Pán Toman to označil len za „obyčajné politikárčenie občianskych politikov“.

Sama mám dcéru v približne rovnakom veku ako údajne zneužitá Natália, aj preto celý prípad veľmi pozorne sledujem a som doslova zhrozená z toho, ako niekto môže, takto verejne a bez detailného skúmania faktov, celú vec zredukovať len na akési politikárčenie opozície proti vládnej strane SMER.

O to viac, že čím ďalej, tým je jasnejšie, že v tomto konkrétnom prípade údajného sexuálneho zneužitia došlo k fatálnemu zlyhaniu viacerých zložiek štátu, ktorý má deti v podobných prípadoch chrániť a namiesto ututlávanie veci, ju promptne riešiť.

Minulý týždeň, prvýkrát od prepuknutia celej kauzy, vystúpila matka údajne zneužitej Natálie, na verejnosti. Stalo sa tak na občianskom proteste Za lepšiu krajinu, konanom v Bratislave. Pred ľudí predstúpila zúfalá žena, matka, ktorou lomcovali emócie, ale aj napriek tomu hovorila. Hovorila o tom, že celú vec nechcela politizovať, ako bola oklamaná na sociálke, o tom, že dcéru celé mesiace nemohla vidieť. Hovorila tiež o listoch, ktoré bez jej súhlasu ako zákonného zástupcu neplnoletej dcéry zverejnil poradca premiéra a poslanec Smeru Erik Tomáš, za čo matka na neho podala trestné oznámenie.(Je to ten istý Erik Tomáš, čo sa pasoval do úlohy mediálneho poradcu pána Tománka, riaditeľa resocializačného centra v Galante). Hovorila o dcére, ktorá ju pri poslednom stretnutí prosila, aby tieto listy neboli zverejnené. Matka si myslí, že ich dcéra napísala pod nátlakom. Naopak, hovorila o iných listoch od dcéry, v ktorých ju Natália žiada o presun do iného zariadenia a o zabezpečenie gynekologického vyšetrenia, na ktoré sa údajne nevedela dostať.

V utorok 27. septembra Generálna prokuratúra oznámila, že v prípade vyšetrovania Čistého dňa pochybil vyšetrovateľ aj prokurátor a dôjde k obnoveniu trestného stíhania vo veci sexuálneho zneužívania a vo veci týrania blízkej a zverenej osoby a taktiež dôjde k obnove vyšetrovania údajného znásilnenia chovaniek zariadenia počas ich pobytu na chate. V tejto súvislosti krajský prokurátor v Trenčíne ďalej vydal pokyn na opakované začatie trestného stíhania pre viaceré skutky a trestné činy.

Mediálny poradca premiéra ako aj riaditeľa resocializačného centra, Erik Tomáš celú kauzu označil za „organizovaný útok strany SaS na vládu.“ K tomu niet, čo dodať.

Snáď len jednu vec a to, že ako aj v iných kauzách, aj tu ide o nemalé peniaze. Galantské zariadenie Čistý deň dostalo na dotáciách za uplynulé roky sumu zhruba 3,4 milióna eur.

Pre tých, čo aj napriek faktom ešte stále pochybujú o tom, či je to len politická hra namierená proti vláde alebo tu ide o obrovské zlyhanie nášho systému sociálnej starostlivosti, odporúčam prečítať si blog Moniky Kozelovej. Je to tá istá Monika Kozelová, ktorá verejnosť nedávno upozornila aj na prípad násilne a surovo odvlečeného chlapca Marca zo školy vyšším súdným úradníkom.

Na záver by som len chcela dodať, že je dobrou správou pre všetkých občanov tohto štátu, že aj na miestnej a aj na národnej úrovni máme ešte poslancov, ktorí čítajú listy od občanov a snažia sa im pomôcť, hoc aj za cenu, že sami budú za svoju snahu pomôcť vystavení kritike.

Žiaľ, aj v prípade údajného sexuálneho zneužívania v resocializačnom centre v Galante, sa potvrdilo, že až medializácia celého prípadu dala do pohybu štátne orgány, ktoré dovtedy celej kauze nevenovali adekvátnu pozornosť, ba dokonca niektorí aktéri kauzy sa ju snažili zamiesť pod koberec.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.