V kuloároch banskobystrickej politickej scény sa už dlhšiu dobu hovorí o tom, že neúspešný kandidát na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Igor Kašper, by sa mal v najbližších voľbách uchádzať o post primátora Banskej Bystrice. Spomínané komunálne voľby sa budú konať už v novembri tohto roka.

Podobne ako v župných voľbách, aj v boji o kreslo primátora by mal Igor Kašper spolupracovať s banskobystrickou podnikateľkou Erikou Karovou. Karová sa spolu s Kašperom uchádzala o post krajskej poslankyne, ale zvolená nebola. Igor Kašper sa síce županom nestal, ale miesto krajského poslanca získal.

Igor Kašper sa zatiaľ k otázke svojej prípadnej primátorskej kandidatúry stavia vyhýbavo, ale všetko nasvedčuje tomu, že kandidovať na primátora krajského mesta nakoniec bude.

TV Hronka a Priekopník už pracujú na plné obrátky.

Už krátko po župných voľbách som si všimla, že Kašper a hlavne podnikateľka Karová plynulo prešli z jednej volebnej kampane – tej župnej, do druhej- tej pred komunálnymi voľbami 2018.

Minulý rok som vo svojom blogu upozornila na isté prepojenie regionálnej televízie TV Hronka s Igorom Kašperom a podnikateľkou Erikou Karovou, ktorej Priekopník je partnerom TV Hronka.

Igor Kašper sa už v decembri minulého roka stal hosťom relácie Na slovíčko na TV Hronka a svoje účinkovanie sám zhodnotil slovami: „O voľbách a nielen o nich som sa debatoval s moderátorom TV Hronka. Nič mi nedaroval, išiel po mne.“ Úprimne povedané, spomínaného moderátora, som ešte nevidela po niekom „ísť“, tak ako to majú moderátori politických relácii vo zvyku, a po Kašperovi už vôbec nie. Mne skôr celý rozhovor pripadal ako Kašperova reakcia na tento článok uverejnený na bystricovinách. V tejto súvislosti bude zaujímavé sledovať, kto všetko z nádejných politikov bude dostávať priestor v reláciach TV Hronka.

TV Hronka samozrejme v minulých dňoch nezabudla ani na podnikateľku Erika Karovú a už s ňou stihla spraviť aj reportáž.

Nezaháľa ani Karovej Priekopník a Karovej brat a zároveň redaktor Priekopníka Miroslav Pôbiš má plné ruky práce.

Miroslav Pôbiš najskôr nafotil svoju sestru podnikateľku Eriku Karovú ako sa zúčastňuje Mikuláša na Fončorde, ktorého pre deti spoluorganizovalo mesto Banská Bystrica. Fotky boli následne uverejnené na webovej stránke Priekopníka.

Potom Pôbiš odfotil aj Igora Kašpera, ako sa účastní akcie, ktorú pri príležitosti Mikuláša, pre deti tiež spoluorganizovalo mesto Banská Bystrica v okrajových častiach mesta a ktorá bola financovaná z mestských peňazí. Pôbiš o tom následne napísal aj článok, ktorý bol uverejnený na stránke Priekopníka.

O aktivitách iných mestských poslancov, ktorí tiež pomáhali pri organizácií Mikulášskych akcií pre deti, sa na Priekopníku už nedočítate.

Aké sú Kašperove šance stať sa primátorom Banskej Bystrice?

Ak bude kandidovať na post primátora opätovne Ján Nosko, šance Igora Kašpera zasadnúť do primátorského kresla sú takmer nulové.

Podľa vyjadrení viacerých poslancov, aj tých opozičných, ktoré mi poskytli v osobných rozhovoroch, ale aj podľa mienky ľudí znalých zákulisia komunálnej politiky, je Ján Nosko najlepší primátor akého Banská Bystrica za posledných niekoľko rokov mala.

Priazeň ľudí je tiež na strane súčasného primátora. Vysvedčenie mu voliči predčasne vystavili už v župných voľbách, kedy sa obaja Noskovi viceprimátori stali krajskými poslancami. Jakubovi Gajdošíkovi aj Martinovi Turčanovi sa podarilo poslanecký mandát získať v pomerne tvrdej konkurencii. Osobne si myslím, že u voličov bodovali práve tým, že sú viceprimátori a ľudia kladne hodnotia výsledky ich práce aj práce Jána Noska.

Opozičné strany SaS a OľaNO už otvorene hovoria o tom, že naplno zabojujú o posty v komunálnych voľbách a určite postavia kandidáta aj na funkciu primátora Banskej Bystrice. V tejto súvislosti sa hovorí o Martinovi Klusovi, čo mi potvrdil aj dobre informovaný zdroj z prostredia NR SR.

Kandidát súčasnej opozície, či už to bude Martin Klus alebo niekto iný, opäť zníži šance Igora Kašpera stať sa primátorom.

A ak sa do volieb primátora zapojí prípadne aj nejaký silný občiansky kandidát, napríklad po vzore Jána Luntera, Igor Kašper bude mať oprávnene hlavu v smútku.

Prečo si Igor Kašper tak verí?

Igor Kašper prezentuje jeho volebný zisk v župných voľbách ako svoj veľký osobný úspech a dôkaz toho, že prieskumy verejnej mienky klamali. A práve tento fakt ho, podľa mňa, posmeľuje v jeho ďalších politických ambíciách. Ale, ako som už dávnejšie písala, veci treba vidieť v širších súvislostiach:

Igro Kašper bol dlhodobo outsiderom v boji o post župana a prieskumy verejnej mienky mu opakovane prisudzovali cca 3 % voličských hlasov.

Za svoj volebný zisk, takmer 11 %, vďačí Igor Kašper dvom ľuďom: Martinovi Klusovi a Stanislavovi Mičevovi a ich voličom. Títo dvaja silní politickí hráči sa pred voľbami vzdali kandidatúry na post župana s cieľom netrieštiť hlasy protikotlebovskch voličov, a to celé v mene porážky Mariana Kotlebu.

Igor Kašper poskočil vo voľbách z 3 na takmer 11 % jednoducho len preto, že tí protikotlebovskí voliči, ktorí pôvodne chceli voliť buď Mičeva alebo Klusa, ale zároveň neboli stotožnení s voľbou Jána Luntera, nemali inú možnosť, ak chceli využiť svoje volebné právo, a to buď voliť Kašpera alebo Martina Juhaniaka.

Kým Klus a Mičev kandidovali, Kašper sa držal preferenčne na chvoste zoznamu kandidátov. Dokazujú to aj dva prieskumy, ktoré si dali spoločne urobiť viacerí kandidáti na župana krátko pred voľbami. A podľa informácií portálu bystricoviny.sk, to bol práve Igor Kašper, ktorý trval ako jediný na tom, aby sa ich výsledky nezverejnili. Prečo? Lebo oba prieskumy opätovne potvrdzovali jeho nízke volebné preferencie a Kašper nechcel, aby sa táto, pre neho nelichotivá informácia dostala pred voľbami na verejnosť.  Podľa Klusa, tieto prieskumy kopírovali výsledky predchádzajúcich prieskumov, v ktorých Kašper neprekročil hranicu cca 5 %. Zvrat v Kašperových preferenciách nastal až potom, čo sa Klus s Mičevom vzdali.

Tým, že sa Kašper nevzdal kandidatúry a pokračoval ďalej, dostal sa do televíznych debát, kde útočil na Mariana Kotlebu a pravdepodobne touto kritikou si získal časť voličov Martina Klusa a Stanislava Mičeva, ktorí nechceli voliť Luntera a boli silne protikotlebovsky naladení.

Ak by Martin Klus a Stanislav Mičev pokračovali vo volebnej kampani až do konca a tiež sa zúčastnili napr. aj televíznych debát, výsledky župných volieb by vyzerali úplne inak. Voliči Klusa a Mičeva by volili ich a nie Kašpera, a dokonca by Igor Kašper možno prišiel aj o časť zo svojich 3 % voličských hlasov. Igor Kašper pre voličov Mičeva a Klusa znamenal vo voľbách takpovediac „z núdze cnosť“.

Poslanecké víťazstvo v Banskej Bystrici

A že za volebný obvod Banská Bystrica získal Igor Kašper ako kandidát na krajského poslanca najviac hlasov? Tu tiež existuje jednoduché vysvetlenie:

Ako jediný z protikotlebovských kandidátov na župana, kandidoval aj za krajského poslanca, takže jeho kampaň na župana bola zároveň aj kampaňou na poslanca. Igor Kašper mal aj preto najdrahšiu kampaň spomedzi všetkých kandidátov na krajských poslancov.

Kašper, ako jediný z kandidátov na krajských poslancov (spolu s Kotlebom), sa ako kandidát na župana dostal tým pádom napr. do televíznych debát, ktoré sledovali tisícky ľudí, čo ho tiež zviditeľnilo a pomohlo mu v kampani. Keby Ján Lunter, Martin Klus a Stanislav Mičev zároveň kandidovali tiež aj za krajských poslancov dosiahli by minimálne taký dobrý výsledok ako Kašper. Dôkazom je aj Marian Kotleba, ktorý aj napriek mohutnej celospoločenskej antikampani vedenej voči jeho osobe ako kandidátovi na župana, uhral aj ako poslanec celkom dobrý volebný výsledok.

(Ivan Saktor tiež kandidoval aj na župana a aj na poslanca, ale on kampaň v podstate ani neviedol, odôvodnil to neskôr vážnymi udalosťami v súkromnom živote.)

Suma sumárum: Ten, kto vedie intenzívnu kampaň na župana a zároveň kandiduje aj za krajského poslanca, je voličom viac na očiach a má tak poslanecké kreslo takmer isté.

Na koho bude útočiť Kašper teraz?

Igor Kašper si musí uvedomiť jednu vec: vo volebnej kampani na primátora už nebude mať také šťastie ako v župných voľbách a tu sa už nikto nevzdá kandidatúry a všetci relevantní kandidáti budú bojovať až do konca. Tu mu už žiadne vzdanie sa kandidatúr protivníkov z dôvodu „lebo Kotleba“ nepomôže k lepšiemu volebnému výsledku.

Je teda vysoko pravdepodobné, že aj Kašperova kandidatúra na post primátora dopadne ako tá v župných voľbách a Kašper na jej konci uhrá „len“ post mestského poslanca.

Ale aj tak bude zaujímavé sledovať priebeh jeho prípadnej kampane. Ak bude taká ako tá župná, teda plná útokov, hlavne vedenie mesta na čele s Jánom Noskom, sa má na čo „tešiť“.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.